少年成長

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 月希 的帖子

同我女一樣
我女2001年1月8日QE出世  

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

香薰柔 發表於 13-10-17 18:07
好彩個仔返嚟話,今日考默默中佢最熟嗰段,希望默得唔會太差啦

...
最熟果段...咁實冇問題啦

珊瑚宮

gloriap 發表於 13-10-17 18:12
回覆 月希 的帖子

同我女一樣
但係我仔乜證書都冇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我仔仔都係小五但係我真係唔敢放手...

原帖由 月希 於 13-10-16 發表
我仔仔都係小五但係我真係唔敢放手...
呈分時真係唔可以放架,尤其是邊沿人,差少少就差一個 banding . 我仔當年呈分都有失手,都係b1尾b2頭,超擔心,須然明白唔係人人讀書都叻,但始終選b1學校讀書風氣會較好,當然如果唔得唯有選間校風好d嘅學校啦 !

侯爵府

回覆:小五小六呈分加油站

Hi,月希媽媽,認唔認得我丫
「阿仔想爭高......日日打籃球,跳繩」呢
原來你囝囝都係小五生,咁大家/各位jm一齊加油!加油!

大宅

回覆:月希 的帖子

唔好太擔心啦,當年我大仔都係咩証書都無,成績又唔得,但好幸運,入到間唔錯,老師又有耐性,有愛心嘅中學

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 月希 的帖子

咁咪而家開始報名賣旗做義工囉!儲幾次至6年級,自行服務都計分架!不過最緊要係成續績同操行!band1校多數成績行先跟住睇操行;band2多睇操行先
我女2001年1月8日QE出世  

珊瑚宮

洋蔥頭媽咪 發表於 13-10-17 18:48
呈分時真係唔可以放架,尤其是邊沿人,差少少就差一個 banding . 我仔當年呈分都有失手,都係b1尾b2頭,超 ...
係丫...尤其區來好學校唔多....唔係B1就真係差好遠...校風真係好緊要...

珊瑚宮

liuliu 發表於 13-10-17 18:49
Hi,月希媽媽,認唔認得我丫
「阿仔想爭高......日日打籃球,跳繩」呢
原來 ...
學校好早開門果個??
你仔仔好乖丫...日日早起去打波增高...
我仔就冇咁多時間...平日功課溫習練小提琴已夠鐘GOODNIGHT...
重要佢有戴矯視CONS...一日起碼瞓8個鐘...
瞓醒又趕返學囉

珊瑚宮

香薰柔 發表於 13-10-17 18:52
唔好太擔心啦,當年我大仔都係咩証書都無,成績又唔得,但好幸運,入到間唔錯,老師又有耐性,有愛心嘅中學 ...
咁我都知...間間學校都會有好老師同學生..只係可以的話..希望仔仔入到間好老師同學生比率高D既學校.
男仔易學壞D呢

珊瑚宮

gloriap 發表於 13-10-17 18:56
回覆 月希 的帖子

咁咪而家開始報名賣旗做義工囉!儲幾次至6年級,自行服務都計分架!不過最緊要係成續績 ...
我仔由SUMMER開始有去做義工...不過唔覺得證書果D...佢唔係係學校做義工的...係YWCA做

用戶要求終止服務

2018復活節勳章

回覆:小五小六呈分加油站

小女今年五年級啦!見到佢俾以前辛苦好多。好心痛﹐又幫唔到佢…

侯爵府

引用:Quote:gloriap+發表於+13-10-17+18:56+回覆

原帖由 月希 於 13-10-17 發表
我仔由SUMMER開始有去做義工...不過唔覺得證書果D...佢唔係係學校做義工的...係YWCA做
...
我仔都係暑假參予義工服務,因為學校四年級下學期有義工訓練及服務,他完成後同我講話好想繼續做義工,適逢暑假,就同佢報咗青年中心的義工培訓。

侯爵府

引用:小女今年五年級啦!見到佢俾以前辛苦好多。

原帖由 jessiemlc 於 13-10-17 發表
小女今年五年級啦!見到佢俾以前辛苦好多。好心痛﹐又幫唔到佢…
幫到架!首先做媽媽一定要煲d有益湯水,給有營養的食物,(唔係食公仔麵),有健康飽滿的精神,上堂都會醒神d!閒時她做得好時要鼓勵,多欣賞!她自信多咗人就會積極!如果自己能力做到也可以幫她對功課和溫習,傾多d學校嘢!仲要比佢盡早上床休息,因為小朋友忙足一日已經好累!

侯爵府

引用:Quote:香薰柔+發表於+13-10-17+18:07+好彩

原帖由 月希 於 13-10-17 發表
最熟果段...咁實冇問題啦

侯爵府

引用:回覆+liuliu+的帖子我細女都小六…

原帖由 Minor 於 13-10-17 發表
回覆 liuliu 的帖子

我細女都小六…
加油!

珊瑚宮

jessiemlc 發表於 13-10-17 19:42
有乜辛苦左??其實我仔都係咁上下..
只有我自己緊張佢成績..怕佢考唔到好中學

珊瑚宮

liuliu 發表於 13-10-17 19:45
我仔都係暑假參予義工服務,因為學校四年級下學期有義工訓練及服務,他完成後同我講話好想繼續做義工,適逢 ...
咁好既?學校有義工訓練...我仔係SUMMER時JOIN YWCA童心同行義工服務...
去過後佢話如果有就再JOIN...早排YWCA阿SIR打比我叫仔仔JOIN義工..咪比佢KEEP住做囉...
我見佢地係係中心上幾堂義工訓練..就去一個地方服務咁...每季去1,2個地方服務

gloriap  唔錯喎!  發表於 13-10-17 21:46

侯爵府

回覆:月希 的帖子

四、五、六年級下期會有義工訓練及服務,為期半年。四年級服務對象是「老友記」,五年級服務對象??(sorry 唔記得咗),六年級係「幼兒/兒童」。

侯爵府

引用:四、五、六年級下期會有義工訓練及服務,為

原帖由 liuliu 於 13-10-17 發表
四、五、六年級下期會有義工訓練及服務,為期半年。四年級服務對象是「老友記」,五年級服務對象??(sorry ...
是學校社工統籌及培訓,結業前會有個「義工嘉許狀典禮」,頒發証書給各學生,鼓勵他/她們日後繼續服務社群,我覺得好有意思。

gloriap  正!!!!  發表於 13-10-17 21:47

首頁
12345...9

尾頁

跳至