少年成長

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

月希 發表於 13-10-18 09:48
嘩...你仔仔好乖丫...為左操水自己早早做完功課..佢游水好叻?泳會?泳隊?

有默書測驗又會自己溫多陣...
佢泳會泳隊, 校隊
近排佢操到韌帶發炎, 仲唔肯停, 日日照落水, 不過教練暫時唔准佢踢水住, 只係練手, 佢癲到狂游, 淨係用對手游要快過人哋手腳並用佢話要咁樣練多D手動作, 對腳好返之後, 希望可以再游快D, 再攞多D牌(因為佢成績麻麻, 佢唯有搏多幾個牌, 公開賽搏前D排名, 有D嘢係手去IN中學), 唔可以嘥時間, 怕退步

侯爵府

引用:Quote:月希+發表於+13-10-18+09:15+日日放

原帖由 香薰柔 於 13-10-18 發表
你睇我好啫
點解我仔咁好肯日日係學校做哂功課, 係因為佢日日都要操水其實佢都好攰好辛 ...
咦!聽到都心痛

大宅

引用:Quote:原帖由+香薰柔+於+13-10-18+發表你睇

原帖由 liuliu 於 13-10-18 發表
咦!聽到都心痛

所以我話“你睇我好啫“
好彩,個仔鐘意游水,雖然訓練係辛苦,佢都會話操得攰,但佢自己有興趣,又享受。有時見佢攰,我叫佢請日假唔返去操水,佢都唔肯,可能成班隊友大家經常一齊備戰,作戰,佢哋一見面就好開心,一齊玩吓,打吓氣。總好過有d小朋友被家長強迫返活動,課外活動中搵唔到樂趣,大人又勞氣,小朋友又痛苦。。。。我哋算係幸運

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

香薰柔 發表於 13-10-18 10:05
佢泳會泳隊, 校隊
近排佢操到韌帶發炎, 仲唔肯停, 日日照落水, 不過教練暫時唔准佢踢水住, 只係練手, 佢癲 ...
嘩...咁佢真係好鍾意游水喎...幾好丫..搵到自己興趣又幫到自己升學...

好過我仔..成績麻麻又乜都冇係手...
升中睇慢都係靠運氣

大宅

月希 發表於 13-10-18 13:18
嘩...咁佢真係好鍾意游水喎...幾好丫..搵到自己興趣又幫到自己升學...

好過我仔..成績麻麻又乜都冇係手... ...
放心啦, 千其唔好比壓力小朋友, 之前我大仔又係乜都無係手, 成績差到貼地, 差唔多科科唔合格
雖然而家中學唔係band 1/ 名校, 但都唔錯, 比起以前, 而家乖咗好多

珊瑚宮

香薰柔 發表於 13-10-18 13:26
放心啦, 千其唔好比壓力小朋友, 之前我大仔又係乜都無係手, 成績差到貼地, 差唔多科科唔合格
雖然而家中學 ...
我仔係乖架...只係希望佢入到好中學..唔好變曳...同希望佢成績可以再好D

大宅

月希 發表於 13-10-18 13:28
我仔係乖架...只係希望佢入到好中學..唔好變曳...同希望佢成績可以再好D
成績慢慢嚟啦, 大人同小朋友都唔好太大壓力

用戶要求終止服務

2018復活節勳章

回覆:月希 的帖子

其他習作佢做得好快只係抄寫慢(1課書抄兩次都可以抄個幾兩個鐘)

珊瑚宮

jessiemlc 發表於 13-10-18 14:14
其他習作佢做得好快只係抄寫慢(1課書抄兩次都可以抄個幾兩個鐘)
唔鍾意寫字?

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

細女今年p5, 每日做完功課都冇咩時間溫習 , 星期五和六要操跑步, 而星期日就多數出去比賽, 真係冇晒時間溫習

31/10便測驗, 希望佢 keep 住成績入到B1學校

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,我女今年都係小5,成績算b1尾啦,小4前都無點溫書,我都無認真理佢,由得佢玩...但今年無辦法...要參加呢個遊戲暑假同佢講左要認真啦...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香薰柔 發表於 13-10-18 08:59
好彩,我仔學校功課比較少,大部份功課上堂時老師邊教邊做,或者教完之後當堂課做,但上堂課程比較趕,都幾 ...
我女今年都識係轉堂時間做功課,同埋學校功課都唔係太多...不過我報佢報哂活動,所以番到屋企都成5點..而家番到屋企都好快做哂,

大宅

jamieconnie 發表於 13-10-18 15:15
我女今年都識係轉堂時間做功課,同埋學校功課都唔係太多...不過我報佢報哂活動,所以番到屋企都成5點..而家番 ...
小朋友有鐘意嘅課外活動, 有時可能會係一種動力, 佢哋唔想無咗呢個活動, 會變得更加積極去做妥功課, 溫書, 爭取時間同機會去課外活動

用戶要求終止服務

2018復活節勳章

唉!佢又唔係唔仲意寫字。又細到大都係咁,完全無佢辦法…

侯爵府

引用:唉!佢又唔係唔仲意寫字。又細到大都係咁,

原帖由 jessiemlc 於 13-10-18 發表
我仔比較鐘意寫字,中文詞語,English writing,毛筆字佢都會好快做,因為佢有興趣。有時會叫我額外買d中英文簿/毛筆練習簿練字。不過睇文章閱讀理解就差d,成日大意,無專心去理解,錯得好多!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我大仔小五,1~4年級都好輕鬆,功課在一小時內做完,有時係學校已經做曬。升小五後功課超多,最衰係個仔變得好hea,日日叫佢做功課快D.......專心D......叫到口水乾,宜家好擔心下學期呈分試。

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jamieconnie 發表於 13-10-18 15:09
hi,我女今年都係小5,成績算b1尾啦,小4前都無點溫書,我都無認真理佢,由得佢玩...但今年無辦法...要參加呢個 ...
P4時阿女都冇咩溫書, 成績大約b1頭至中, 都同佢講左今年要認真d讀書, 成績退步會cut 活動

liuliu  女仔自律性高過男仔,你已好好。  發表於 13-10-19 08:06

侯爵府

我好怕同佢溫時事新聞題

珊瑚宮

jessiemlc 發表於 13-10-18 19:18
佢要求自己要寫得好靚??
我有朋友都係咁..佢要求自己寫字要好靚...
測驗考試成日做唔晒份卷..
不過佢寫得落卷既都一定岩...所以唔會好低分..做唔晒卷都有90分以上的...

如果係咁...其實我覺得都OK...
只係要要求小朋友..寫快少少...

用戶要求終止服務

2018復活節勳章

佢係要寫靚啲字。原因係老師要求,如果寫得唔靚老師就要佢從做…不過同一日中文課文抄兩次英文課文抄一次常識7個生字抄3次仲有其他習作…第二日仲要默書, 真係做到佢頭都大!

首頁
23456...9

尾頁

跳至