少年成長

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

jessiemlc 發表於 13-10-20 01:14
佢係要寫靚啲字。原因係老師要求,如果寫得唔靚老師就要佢從做…不過同一日中文課文抄兩次英文課文抄一次常 ...
其實點解中英文要成課抄?唔寫生字??定係抄默書範圍?

如果成課抄都真係幾多喎

用戶要求終止服務

2018復活節勳章

回覆:月希 的帖子

抄成課其實問題不大﹐只係唔洗谷埋一日抄囉。分兩日都得卦…

珊瑚宮

仔今日夢遊...
越少功課做得越耐...
平日依個時間乜都做完晒啦...
今日重坐係房運吉
#$%^&*完佢都重係咁...
睇佢真係想我開佢波

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我想講我女朋友的故事, 佢地係一間有D名的小學讀, 大部份人呈分都係9字頭, 但無可能個個都係 BAND 1 , 我女朋友係 BAND 2 尾, 最後入吾到佢地直屬小學, 那位同學很正面, 雖然派左去一間B2學校), 但佢反而開心左, 因為無論體育, 學業都係在這校頭20名, 佢讀得好開心, 以前體育佢永遠係後備, 英文永遠比別人差, 但現在佢係校內體育組校隊代表, 學課上也是前排, 所以大家不要強迫仔女一定要入 BAND 1 校, 出面天地好大, 佢地仲有好多機會.

侯爵府

回覆:小五小六呈分加油站

多謝分享
我成日提醒自己,「親子關係」係互相建立,並不是互相破壞。

男爵府

SUSANNA 發表於 13-10-22 17:23
我想講我女朋友的故事, 佢地係一間有D名的小學讀, 大部份人呈分都係9字頭, 但無可能個個都係 BAND 1 , 我女 ...

我女小6 . 今天剛好考完第二次的呈分試 前 20% ( 我們分 測及考都呈, 2 者合為一次) , 下次再考埋後 80%

我們 己呈左大半, 所以對我來講 ,現在是考慮緊選校的問題 , 都大都壓力大呀

男爵府

2018復活節勳章

小兒剛升中一, 我覺得最辛苦的關口是填統一分派學位的表格, band 1生都填到手騰腳震。draft了不下十次。

珍珠宮

月尾考,現在倒數日子溫習,我今日溫到好躁狂!想掉爛屋企d野,想發狂鬧人打人!
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

水晶宮

引用:月尾考,現在倒數日子溫習,我今日溫到好躁

原帖由 VKwan 於 13-11-09 發表
月尾考,現在倒數日子溫習,我今日溫到好躁狂!想掉爛屋企d野,想發狂鬧人打人! ...
冷靜一下,月尾才考,還有時間,我現在考緊,還有兩天

珊瑚宮

VKwan 發表於 13-11-9 20:48
月尾考,現在倒數日子溫習,我今日溫到好躁狂!想掉爛屋企d野,想發狂鬧人打人! ...
月尾先考...重有時間..我仔星期四考啦...
今日都重係做緊抄寫整理考試範圍既工作..重要100%做唔完..
我都唔知佢點溫

往年唔係咁..今年好似好趕咁..
前個WEEK先岩岩TEST晒...跟住中英默書每隔2,3日一個....
功課又多...日日唔係中作就英作..一係就數評功課(幾PAGE果D)...
完全冇時間準備考試...
琴日先捉到仔仔整理溫習範圍...
希望明天開始功課唔好咁多..唔係真係唔知點溫

珍珠宮

引用:Quote:VKwan+發表於+13-11-9+20:48+月尾考

原帖由 月希 於 13-11-10 發表
今日都重係做緊抄寫整理考試範圍既工作..重要100%做唔完..
我都唔 ...
就係最慘.test先冇耐就考,兩次範圍又唔一樣,完全唔夠時間温

我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 13-11-10 22:21
我都唔 ...
我女1月先考試,而家係評估中...但唔係連續咁評...所以好輕鬆...琴日重跟學校1年1度2d1n camp

珊瑚宮

jamieconnie 發表於 13-11-14 10:32
我女1月先考試,而家係評估中...但唔係連續咁評...所以好輕鬆...琴日重跟學校1年1度2d1n camp
...
我仔今日考緊啦...
之前評估都係隔幾日評一科...
但係都唔輕鬆...
因為今年D功課數量應該同往年差唔多...但係個質量就多左...
日日唔係中作就英作...一係就數評練習
我仔做功課都唔算慢的.但係今年成日都超時...食飯前先岩岩做完...
咁其實真係冇乜時間溫習...
重要今年D視藝..成日都要拎返黎屋企做...又花時間又成日整到周圍鬼咁DIRTY...
往年視藝都係堂上搞掂的,今年都唔知搞乜...
乜都比晒學生回家自己搞...

我仔已經醒,自己開學時放棄左2日課外活動(上年佢一星期4日都有校隊)
但係每日早左1個鐘回家都係趕頭趕命...

根本就冇乜時間溫習...評估成績全線下滑..
想係考試追..
但係到琴日都重有英作功課
所以今日科中文...都唔係真係溫得幾多..
明天英文應該會好D掛...
話晒今日都真係有大半日正經溫習.

珍珠宮

月希 發表於 13-10-17 17:56
我仔數學最差...體育只係乜都岩玩識少少..周身刀冇張利

我個仔剛考完小六呈分, 中文7x, 英, 60.4, 數 58, 常 92

呢d成績, 連填表去申請中學自行, 都唔敢呀

但佢盡左力, 我也盡晒心力, 英和數都請上門補習幫佢, 都無計

人生路慢慢長
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珊瑚宮

小詠 發表於 13-11-28 12:38
我個仔剛考完小六呈分, 中文7x, 英, 60.4, 數 58, 常 92

呢d成績, 連填表去申請中學自行, 都唔敢呀
嘩...數學唔合格喎...英文都係岩岩好...真係點自行
咁佢第一次呈分如何?
己有補習老師跟??係補得唔夠老師唔夠時間考晒D野?
還是老師同仔唔夾?

我依家都好緊張..我仔今個學年尾呈分...
見佢今段考幾好...4科主卷都9字...但係中英副卷得8字...
唔知會拉低幾多分...
我又怕佢今次唔錯...下次會退步...
咁張成績表就唔好睇....
又或者佢考得唔錯,但係其他同學考得好好...
分唔低但係名次低..一樣唔夠人爭...
真係佢考成點..都有得煩

珍珠宮

月希 發表於 13-11-28 14:19
嘩...數學唔合格喎...英文都係岩岩好...真係點自行
咁佢第一次呈分如何?
己有補習老師跟??係補得唔 ...

第一次呈分 中文 80, 英文 61, 數學 57.9 常 86

你個小朋友成績BAND 1, 你都可以坐定粒六
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

自行唔得, 就等電腦派, 好唔想佢入BAND 3

所有遇見,皆有因果

珊瑚宮

小詠 發表於 13-11-28 14:21
第一次呈分 中文 80, 英文 61, 數學 57.9 常 86

你個小朋友成績BAND 1, 你都可以坐定粒六
咁佢中常都OK...但係數學真係好差喎..
會唔會佢連基礎都未搞得掂?

我仔間學校唔係乜勁學校黎..
上年老師話我仔最多係BAND 1尾.. BAND 2頭咋...
要考頭10名果D先叫BAND 1...果D先係坐定粒六..

所以我好WORRY佢今年同出年...
要成績表靚...呈分靚...自行先有用...

加上上年班畢業生都派得唔好..
聽講到我仔果年係用上年班畢業生成績去搞珠的..
所以派位派到好學校..冇望...一定要係自行搵到學校...

珍珠宮

月希 發表於 13-11-28 14:27
我仔間小學在呢區叫少少勁

佢點解數學差, 因為唔細心, 佢識計架, 但睇題目失敗, 佢理解, 分析係好差

補習老師都教到口乾呀, 成績咁樣, 唔會怪人教得唔好

只係怪我個仔唔想通

中文, 常識係一向都OK, 英文小四開始就差啦, 次次 60-65

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

月希 發表於 13-11-28 14:27

你都好啦, 自行一定有機, 我都成日話孩子讀書好, 是佢媽媽有福氣, 至少, 唔駛日日擔憂

好似我咁無乜福氣

都唔知未來會係點
所有遇見,皆有因果

首頁
34567...9

尾頁

跳至