•   黃色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供 29oC 72 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 爸爸專區 驗車一問
go

驗車一問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

驗車一問

我剛在車行買左部二手車,他幫我囉去驗車和續一年牌費,交車時,他說伙計買錯左一季牌費,退番錢比我。
之後我問他囉驗車紙/續牌紙,他說唔洗驗車紙/續牌紙,運輸署入左電腦。

請問他有冇講大話?

子爵府

Re: 驗車一問

應該無講大話, 佢買得一季牌費就證明驗車passed.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

冇續牌紙,下季能照續牌嗎?

子爵府

可以, 資料已存入運輸處的電腦里.

別墅

如果是私人買賣,是賣方責任驗車,或是買方責任?

子爵府

同轉名費一樣, 無明文規定的, 雙方同意就Okay.

大宅

醒目開學勳章

338 寫道:
我剛在車行買左部二手車,他幫我囉去驗車和續一年牌費,交車時,他說伙計買錯左一季牌費,退番錢比我。
之後我問他囉驗車紙/續牌紙,他說唔洗驗車紙/續牌紙,運輸署入左電腦。

請問他有冇講大話?

應該有問題.

.....我部車驗完後續一季牌費, 運輸署是收了驗車紙, 但運輸署會一張手寫信函 - 內容是[有關檢驗汽車機械証書及格]的資料, 是留待下二季續牌時要用到的. 到第三次才沒收這信.