少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

升中後,第一次學期測驗,叫佢温,温一陣,又話悶,問書,又唔熟,下星期就測了,真係想激c我...

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

回覆:測考前的勞氣

我面對小六呈分試,都在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:升中後,第一次學期測驗,叫佢温,温一陣,

原帖由 Rita 於 13-10-20 發表
升中後,第一次學期測驗,叫佢温,温一陣,又話悶,問書,又唔熟,下星期就測了,真係想激c我...

...
放鬆d先,剛剛先辛苦完小六,中一係蜜月期,唔驶迫得太緊嘅,而且新接觸o甘多科,都要時間適應,中學大個啦,放手由得佢試吓先啦。

jc2009  有道理  發表於 13-11-12 14:01

珍珠宮

亞仔升中後,D數好差。最basic都唔識,學校又少功課,上次班中小測得35分,月尾學校測驗,今日俾數佢做,7成都錯。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:亞仔升中後,D數好差。最basic都唔識,學校

原帖由 olkan 於 13-10-20 發表
亞仔升中後,D數好差。最basic都唔識,學校又少功課,上次班中小測得35分,月尾學校測驗,今日俾數佢做,7 ...
其實佢以前成績OK嗎? 如果心太散同沈迷玩遊戲成绩就好難好,襯住佢仲受控要同佢頃頃,约法三章或收起手機,否則都幾難攪。

男爵府

不過家陣d小朋友咁細個壓力就咁大喇~~ 做家長真係心煩,又唔想佢太辛苦,又驚佢跟唔上~

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 13-10-20 23:42
其實佢以前成績OK嗎? 如果心太散同沈迷玩遊戲成绩就好難好,襯住佢仲受控要同佢頃頃,约法三章或收起手機, ...
一來數學用佢最唔鍾意的英文教,佢上堂變得心散。二來學校又唔多練習做,連應用題都少。我記得我初中日日都有十題八題做在功課簿的。
小學我要捉佢溫。升中我諗住俾佢試下自己溫。過十日大測,好似冇嘜溫過書

水晶宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小學時有同佢溫常識,而家中學放晒手比佢自己,英數有補習,其他自己,但唔係好見佢溫

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

放鬆啲,我仔中一時我都會好緊張佢溫唔溫書,佢有佢聽,我有我講,到依家中三,佢口講話會溫,聽日開始測,咪今日先開始睇吓始終去到中學,冇可能再好似小學咁叫到佢坐足一日好乖咁溫書,講得太多會覺得你好煩,我都只係提醒佢如果今年考得唔好,中四佢選唔到鐘意讀既科佢就唔好怪任何人

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友升中後去到唔同階段都要時間適應。同意樓上媽媽講,小六衝刺完可以鬆一鬆,係側邊提點下便可,到第一次成績出左再做檢討。

成績ok就可放手比佢先自己跟,當然家長仲要從旁觀察適時出手協助。成績唔ok就可以大條道理同佢傾兼提出方案改善。有成績在手佢到時都無得拗啦,應該會接受家長勸導建議囉。

如果小朋友聽既而家可以勸佢勤力温習,唔聽亦唔好日哦夜哦,以免傷感情。第一次成績出左再從長計議。

男爵府

阿仔小六,今過考試,現在更變得叫唔聽,寧願考天才,但之前的功課,評估錯得嚴重,老師改完無睇過,又從覆錯返同樣的東西,同佢講返,佢態度勁差之餘又未必聽得入耳,真係好無奈

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我面對小六呈分試,都在

原帖由 MariaTsui 於 13-10-20 發表
我面對小六呈分試,都在
打完就回下魂專心少少 痛完又再善忘咗

YuYuMother  唉…打無用啊!只會越來越憎你啊…  發表於 13-10-25 17:09

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:測考前的勞氣

我仔小五雖然唔系呈分,但會好影響佢全年平均分,但佢成日踢一下郁一郁,完全系皇帝唔急太監急

重新起步,為未來努力

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 13-10-20 21:30
放鬆d先,剛剛先辛苦完小六,中一係蜜月期,唔驶迫得太緊嘅,而且新接觸o甘多科,都要時間適應,中學大個啦 ...

Total agree! 我侄子中一,佢好享受新生活,我阿嫂好識教,小学開始慢慢放手,佢返学好開心,同其他同學又玩得埋,好多朋友,呢d係正能量.佢有温習,不過係佢決定幾時温及温幾多,成績很好.

首頁

尾頁

跳至