少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

DEL

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

恕我直言

1)老師搵過搵唔到都冇辦法,建議買過一本是正常的做法,否則日後如何交功課。
2)中學生應有足夠溝通能力,不可把小學的模式和做法放在中學,難道每事出通告,寫手冊,見家長,老師和學校會因應事情來處理。
3)妳說「是否有賊?」、「學生自己有經濟能力嗎?」已火遮眼,偏離解決事件。
4)何必介意一個「送」字,我諗副校用那個動詞妳都不會入耳,因妳認為仔仔的作業遺失了是他們做錯,但說到尾,最重要是找到解決方法。

不知妳會否接受我的看法,多多包涵!

大宅

搵唔到都無辦法, 一係買本新的, 一係接受學校送果本, 如果老師都無當你仔無交功課咪算囉, 最緊要係搵到解決方法, 又唔影響到個仔.....

珍珠宮

引用:事緣我個仔於9月中交功課,並經科長點齊數

原帖由 FATMANGO 於 13-10-21 發表

事緣我個仔於9月中交功課,並經科長點齊數交到老師部櫃, ...
小事一件姐,功課簿應該唔會有人偷卦,老師又唔係話阿仔無交咪算囉

公爵府

好媽媽勳章

回覆:都唔知點解仲有啲咁嘅教師

我仔咪仲好笑, 手冊也不知所踪佢成日遊雲, 幾日後才發現, 佢話記得阿蛇收佢手冊寫野,之後冇比返佢,我教佢技巧D問阿蛇是否在佢教員室,阿蛇句冇,點有可能在佢手。
咁, 仔同另一班主任講, 用回中一果本算,冇謂買, 我說幫佢手工剪貼

子爵府

小事不要放大佢, 怕對你兒子在學校有影響

大宅

BK Milk勳章

jumpy 發表於 13-10-22 13:47
恕我直言

1)老師搵過搵唔到都冇辦法,建議買過一本是正常的做法,否則日後如何交功課。

男爵府

而家最重要既事,先解決你仔仔喺學習上既事~~作為媽媽,除咗對校方行為感到失望之餘,更加要快d安慰小朋友,唔好俾佢覺得委屈之類,儘量俾佢快d專心咁投入學習~

首頁

尾頁

跳至