少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

各位JM有咩心得教下本人: 有咩辨法令自已睇開些或令自已睇唔到個仔日日打機呀?
雖然我已叫我自已少出聲, 因為講到口嗅都無用, 再加上免的大家沖突. 但我一見佢日日咁, 我個心就好滾, 好嬲. 我個心好難受, 成日抑壓住自已的情緒, 好幸苦. 真係怕自已有抑鬱症. 我已叫自已睇開些, 佢唔讀書都由佢啦, 使咩咁緊張, 哦的多佢總憎我. 但我真係辨唔到當睇佢唔到. 點算? 大家SHARE 吓.

水晶宮

回覆:有咩辨法令自已睇唔到

如何打法???由朝到晚,不眠不休???

大宅

我仔以前也愛打机,人地話叫他唔打無用的,只會傷和氣,反而安排多些他愛的課外活动,之後我讓仔參加運動,定期訓練的,再參加團契及團隊活動,心想,如不是參加活動,也不见得他多了時間温習,反正多出的時間也只用來打机,日子久了,好有效呀!因为他日間上學加運動,晚上自然會倦,開著電䐉不到一小时便自動入房睡覺,星期六、日也忙活動,自然小打机,日子有功,雖然他仍愛打机,但小了很多很多,亦是真的有時間才打,不會心思思日打夜打。
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

男爵府

唔好要部電腦,做功課要用電腦的話去圖書館。以前我兒生可以連續打十幾粒鐘,打到晚飯都唔洗食,有時打通頂

大宅

大家商量定下時間表, 考試時要封機.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你得一個仔?如果係,會擺哂d注意力在佢身上都唔奇。
個仔有幾大?可能你都要尋找下自己的興趣啦。

用戶要求終止服務

引用:各位JM有咩心得教下本人:+有咩辨法令自已睇

原帖由 Ahling2004 於 13-11-07 發表
各位JM有咩心得教下本人: 有咩辨法令自已睇開些或令自已睇唔到個仔日日打機呀?
雖然我已叫我自已少出聲, ...
唯一方法收埋自己係間房

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大宅

睛靈勳章

就係的一粒仔, 已令我身心疲倦. 我已唔多理佢的學業, 都輪唔到我理, 佢都咁大個仔, 又唔會听大家勸告, 扉的是佢的自律, 少吵為上. 只不過見佢日打夜打, 我自已對眼會火爆, 個心會火滾. 我可以入房, 但頭家就冷清清了, 我又唔想.............

用戶要求終止服務

引用:就係的一粒仔,+已令我身心疲倦.+我已唔多理

原帖由 Ahling2004 於 13-11-15 發表
就係的一粒仔, 已令我身心疲倦. 我已唔多理佢的學業, 都輪唔到我理, 佢都咁大個仔, 又唔會听大家勸告, ...
你唔入房,你會勞氣,結果屋企唔會安靜,因為充滿責罵聲音。咁咪一樣。

一係你落街行下。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有咩辨法令自已睇唔到

真係唯有叫自己小d出聲咋。因為哦得多佢又嫌你煩,日日家嘈屋閉真係無日安寧。

其實佢打機有咩影響令你咁不滿呢?影響成績?功課?定無精神返學?我明白你緊張擔心佢,因為我之前都同你一樣有類似情況。不過諗深一層,如果佢自己搞得掂,對學業精神無影響,你係咪都要管住佢呢?

佢地青春期反叛,想要自主權,如果下下管住真係好反感架。我而家睇開左,只要唔影響學業,唔會返學無精神,係唔影響其他人既情況下, 我都唔會出聲,或者話兩句就算,因為佢唔聽的話講幾多句都無用。

其實佢地知父母關心佢地既,慢慢佢覺得你尊重佢就會聽你講,或同你傾。越鬧只有越反叛,關係越差咋。

大宅

睛靈勳章

回覆 YuYuMother 的帖子

我無鬧佢也都無管佢, 只不過見佢成績一落千丈, 又唔緊張學業, 總有一年就考DSE, 又唔同家人溝通, 日日埋頭係電腦上打機, 覺的火爆. 我都唔想個頭家日日吵巴閉閉, 只不過要調節自已心態那關口.

大宅

睛靈勳章

回覆 Zen 的帖子

行落街都係我依家常用的方法. 行完一輸回來, 睇下TV,就入房訓覺.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ahling2004 發表於 13-11-19 12:54
回覆 YuYuMother 的帖子

我無鬧佢也都無管佢, 只不過見佢成績一落千丈, 又唔緊張學業, 總有一年就考DSE, ...

成績差就真係要坐低傾下啦。可能成績唔好又唔鍾意讀書,所以沈迷打機逃避?

問下佢有咩打算?成績差可以另找出路,但要同家人傾,唔係日日打機過日辰就算。

現今做家長真辛苦,日頭返工,夜晚仲要返屋企同仔女鬥智鬥力,命都短幾年。

複式洋房

有時候,
預防勝於治療

不過到左E步,
我建議你可以試下唔比錢佢洗, 等佢試下出去搵錢的滋味
然後佢就會發現, 冇學歷而出去返工的結果

男爵府

可能處於叛逆期~~ 如果要硬碰硬~一定要一次過好硬咁嚟對付~ 如果唔係只能用軟方法~ 例如有日你唔舒服試下叫佢幫手做嘢~

子爵府

回覆 Ahling2004 的帖子

或許先了解佪仔為何升中四後成績大倒退?是否在學科上有甚麼困難?他不停打機也有可能是一種逃避的方式。不妨找一個和他合得來的人,和他聊聊。不是你緊張他的學業,而是都要知道他是否在學業上有煩惱?中四選科後可能覺得自己選錯科,而科目和初中時是很不同的,所以可能出現了跟不上的情況,真的可以多些鼓勵,令他說出困難,再找方法去解決。打機是用來調劑,但不應沉迷。
mc <()>

侯爵府

BK Milk勳章

引用:各位JM有咩心得教下本人:+有咩辨法令自已睇

原帖由 Ahling2004 於 13-11-07 發表
雖然我已叫我自已少出聲, ...
我個仔都係噤
所以,我一得閒就捉佢陪我落街食飯,行街,行山,買 食送,賣旗...
總之就盡方法,要佢遠離電腦

男爵府

BK Milk勳章

我女由小四打到中三,我都冇佢辦法,好彩佢都肯讀書,中四(上年)家長會,我主動話想見佢訓導主任,即係教我女經濟科老師,亦係我女好尊敬嘅老師,我對老師講阿女平時喺屋企xxxx同埋打機....跟住老師呆一呆,仲問原來阿女鍾意打機,佢以為係男仔先會.......到左今年,阿女有日同我講,佢問訓導主任點先可以令自己成熟d,主任就答佢唔好同同學一齊講是非、唔好八卦、同埋唔好打機......

之後阿女少左好多打機,不過呢幾年我都帶佢多D 參加活動,報單車、野外定向.....等佢認識多d 人,知道呢個世界好大要學好多事物

樓主,我之前都係入房當睇唔到...但日子久了,唔可以再係咁...要的起心肝帶佢見識多d 先得架....你應該同佢傾下,但唔好好似審犯或一定得到佢答案為止,閒談間俾佢知道,讀書唔係為父母,係為將來有多條出路去揀,佢鍾意打機就對佢講多d 打機嘅事,可以以此鼓勵佢讀書,例如:你鍾意打機,點解你唔去讀多d書,將來由你去發明game,等人俾錢去玩你嘅設計,成就感唔係重大咩?

千其唔好講打機唔好,有反效果,我都試過衰左.....

大宅

睛靈勳章

回覆 VCMS 的帖子

你講的說話我同老公都講過了, 佢似明又唔明. 我地已不經意地同佢講將來..... 佢都係似明又唔明. 就係那顆心唔夠定力, 佢都試過唔打機, 但都係維持左好短時間. 心隱再加上對學習業無方向感. 再加上佢依家才慢慢同我講,係學校老師被某科老師針對. 我明白佢的感受及常常鼓勵: 讀書唔好,老師自然就唔LIKE你,你可以叻比佢睇, 等佢對你另眼相看. 不過亞仔的性格都係好急性人及有唔LIKE會博嘴, 唉, 總之已無話可說啦, 等佢自已開HILL.

男爵府

BK Milk勳章

回覆 Ahling2004 的帖子

既然乜都做齊,唯有等佢開hill 咋喎

首頁

尾頁

跳至