少年成長

跳至

首頁
34567...28

尾頁

別墅

Sandra,

原來你個女咁大個LA, 你呢招影相幾好喎, 等我都試下先.
我個女3YRS, 有時都唔願瞓, 等我試下你呢招得唔得先.
我都試過佢扭計時影相, 但佢會望下我影個張相, 隔一陣又再繼續扭過.

原文章由 SandraLo 於 07-11-11 10:31 發表

cfunallc :

哈哈! 我半年前都用過呢招 ...... 不過我女15歲啦!
記得嗰晚係考試前夕, 佢一早收工唔讀, 十一点都唔瞓重响度睇電視 (但我地係幫佢錄嚟), 我出咗廳兩次叫佢去瞓佢都唔"so"我, 因佢老豆坐响佢隔離冇 ...

珍珠宮

原文章由 janicengyt 於 07-11-19 23:15 發表
Sandra,
原來你個女咁大個LA, 你呢招影相幾好喎, 等我都試下先.
我個女3YRS, 有時都唔願瞓, 等我試下你呢招得唔得先.
我都試過佢扭計時影相, 但佢會望下我影個張相, 隔一陣又再繼續扭過....

咁細個, 正經啲用番正確方法啦, 我冇計至出呢d 旁門左道啫!

民房

~
睇完之後好似...

珍珠宮

原文章由 Elaine228 於 07-11-29 13:24 發表
~
睇完之後好似...

Elaine228 :

好似 ??

複式洋房

我嘅情況同佢差不多,不過我個仔已經10歲了。依家日日同佢大戰,讚又唔鍾意,又話我想博佢開心,唔讚又話唔讚,成日話我偏心細佬,無嘢可以令佢滿意。重尊登做d小朋友唔應該做的行為,例如扮食煙手勢(我最唔鍾意人食煙),講反面說話,一係就話你唔錫佢,攪到大家唔開心。不過,我知自己都好難控制到自己d情緒,但係日日係道想有咩方法教好佢,就越難控制好自己。依家佢日日頂到行,我就越唔開心 。自己成日為咗同個仔的事重成日喊好唔開心,但係一見到佢,就嬲到震。唔知點好,請指教﹗最好pm我,教我怎樣做。謝謝﹗

原文章由 SandraLo 於 07-9-21 21:35 發表

你試吓用讚嚟取代話佢錯, 會有意想不到的效果!

珍珠宮

原文章由 beautyma12 於 07-12-20 00:09 發表
我嘅情況同佢差不多,不過我個仔已經10歲了。依家日日同佢大戰,讚又唔鍾意,又話我想博佢開心,唔讚又話唔讚,成日話我偏心細佬,無嘢可以令佢滿意。重尊登做d小朋友唔應該做的行為,例如扮食煙手勢(我最唔鍾意人食煙),講反面說話, ...

beautyma :

其實我是需要多些時間才能全面少少咁答到你的問題......
我猜十個媽咪有六個都有呢個問題, 所以值得花多些時間!
當前急務, 係你唔好同阿仔陷入無謂的言語衝突之中..... 例如, 佢分明要引你注意, 甚至只係「扮食煙手勢」, 都可以引起你的反應, 你就係中咗招啦!
「讚又唔鍾意」~~ 係因為大個啦, 嗰d 乖呀, 叻呀個d 已經唔啱聽, 要婉轉少少, 例如:嘩好掂喎, 好正喎或者幾醒喎等等!
Once你減少同佢嘅無謂口舌之爭 , 話佢嘅嘢明知唔會有用嘅就忍口唔好出聲(佢要嘢嘢頂住你,係因為由要「反駁你話佢J而起), 加埋讚多d, 情況必然會緩和!
我有兩份剪報, 都係講讚同行為, 如你想睇可pm e-mail address 給我, 你唔介意的話, 我遲些開topic 可能會copy番你呢個case上去再講!

珍珠宮

原文章由 SandraLo 於 07-12-22 17:50 發表
beautyma :
其實我是需要多些時間才能全面少少咁答到你的問題......
我猜十個媽咪有六個都有呢個問題, 所以值得花多些時間!
當前急務, 係你唔好同阿仔陷入無謂的言語衝突之中..... 例如, 佢分明要引你注意, 甚至 ...

beautyma :

個剪報有冇乜嘢問題要問?少咗言語衝突未?

複式洋房

Sorry, 你的剪報不丸清楚,已pm你再send但無再收到,以前因為聖誕節你沒有空。請你再send多次比我,好嗎﹖thankyou﹗

珍珠宮

原文章由 beautyma12 於 08-1-2 22:54 發表
Sorry, 你的剪報不丸清楚,已pm你再send但無再收到,以前因為聖誕節你沒有空。請你再send多次比我,好嗎﹖thankyou﹗

沒收到你的pm呀, 我今晚回家再send多次!

別墅

我個女成日同我作對

SANDRA,
我個女3歲半,成日好似同我作對咁,叫佢東佢就西,搞到我日日都好火成日都炳佢,我知我唔啱亦唔想咁同佢相處但我真係唔識處理,仲有佢成日都好似食住我有時對我唔尊重,我可以點做?THANKS

珍珠宮

原文章由 jpkp313 於 08-1-5 02:54 發表
SANDRA,
我個女3歲半,成日好似同我作對咁,叫佢東佢就西,搞到我日日都好火成日都炳佢,我知我唔啱亦唔想咁同佢相處但我真係唔識處理,仲有佢成日都好似食住我有時對我唔尊重,我可以點做?THANKS ...

jpkp313 :

佢同你作對嘅原因, 除咗係要「反擊」你話佢之外, 某程度係copy咗你「話」佢嘅模式!
至於你女「食住你」我就唔太明, 因你要「怕」佢, 佢先至可以食住你, 好似我成日講, 我食住我女, 我女食住我老公, 但我老公食住我!

你先睇埋呢個topic (由舊開始)61, 62post講「點讚」.....
明哂之後, 你便可開始進行這個行為矯正計劃, 其實超簡單:
1/
盡量減少「話」佢, 一樣都唔話最好;
2/
用讚佢一個正確行為來取代「話」佢一個你覺得唔啱/唔順眼嘅行為.
舉例:
你最憎佢企响梳化, 見一次話一次, 但佢永遠唔聽重駁咀; 你要捉住佢冇企响梳化個timing, 讚佢:「嘩你好乖喎冇企响梳化!」如是者一日起碼三次……如此類推!如你一讚佢就企响上去, 你就行開當睇唔到!
試吓啦, 有問題再上嚟!

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 香香 於 08-1-11 18:11 發表
SandraLo:
我都想要一份! 可以SEND比我嗎? [email protected]
我平時可能叫佢唔聽. 跟住我就會大聲叫佢. 點解d小朋友咁鐘意大聲渴佢先聽話. 又或者要引誘佢. 話唔好扭計. 我就請佢食糖.其實咁樣係咪唔好呢! 如 ...

香香:
Sorry 睇漏咗, 放工返屋企send 俾你, 唔明可入番「小朋友脾氣大点教」個topic問我, 因你依家未有urgent need !

睇你所講, 好多嘢錯咗, 咁落去唔多掂….. 你亦依乎未學「点讚」喎!其實呢個topic 度都有, 或者呢度:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1094774&page=4#pid20380462
你睇咗先, 我明晚再解你知!

複式洋房

多謝分享........

珍珠宮

原文章由 香香 於 08-1-11 18:11 發表
SandraLo:
我都想要一份! 可以SEND比我嗎? [email protected]
我平時可能叫佢唔聽. 跟住我就會大聲叫佢. 點解d小朋友咁鐘意大聲渴佢先聽話. 又或者要引誘佢. 話唔好扭計. 我就請佢食糖.其實咁樣係咪唔好呢! 如 ...

香香:

請留意下面數点:

喊或扭計就用氹, 如果係曳多數會渴佢
- 首先, 喊或扭就算係做曳
- 喝佢係錯嘅做法, 因佢第一樣就會學咗喝人
- 你以為喝佢係有效, 但其實當佢重好錫媽咪時, 你喝佢佢就收斂一下, 只因佢感受到媽咪係嬲同唔開心, 遲吓你多咗嘢要話佢, 佢又識喝返轉頭時, 駡戰升級, 你一定頂住條氣!而喝除咗無效之外, 重好傷感情!

平時可能叫佢唔聽 跟住我就會大聲叫佢
- 叫佢唔聽可能係因為聽力問題, 唔係聽唔到, 而係弱聽, 或者太專注做緊嘅嘢, 又或者顧住玩唔想應.
- 假設聽力冇問題, 要矯正只須响佢即叫即應次就讚佢, 話佢好乖, 即叫即應媽咪.

話唔好扭計 我就請佢食糖
- 叫佢做一樣嘢, 或者要佢停止做某樣事, 係要用糖或其他嘢交換, 咁係好大鑊
- 小朋友唔會未扭過, 只係嗰d扭得到嘅細路就會繼續用扭嚟攞到佢要嘅嘢, 而扭唔到嘅, 係唔會用呢一招; 即係話, 喊、扭, 阿媽就有嘢offer, 點解唔喊咗先算?
- 要点做唔重覆啦, 你睇点讚個topic就知.

佢答岩我就讚佢叻
- 要多讚小朋友係講緊讚佢一個好嘅行為, (如有禮貌, 有手尾) 等佢繼續做, 而唔係讚佢一個能力.
- 因小朋友响某一個學科/能力嘅所謂叻唔叻, 永邊比較性, 即使你係世界第一, 都唔能夠一世第一, 咁你讚佢某種能力叻(例如計數高分),有機會對佢構成壓力,以為高分係好重要, 而低分就一文不值, 亦忽畧咗努力的重要!

[ 本文章最後由 SandraLo 於 08-1-20 23:34 編輯 ]

複式洋房

好耐無上黎啦,因為阿仔要考試,無時間。
Thank you very much! 睇完你的剪報知道咩嘢應該做,但自己又控制唔到脾氣,日 日係屋企都同阿仔駁鬥,都唔知點攪好。佢就一日比一日差,無理取鬧。唔鍾意聽,唔鍾意做,就話佢有佢嘅自由,唔好理佢。鍾意就話我成日唔理佢,佢咩到唔知點做,發晒脾氣。其實十歲仔攪到咁,幾時先到大,我真係好心痛,好傷心,好無助。請問點算好呢﹖

原文章由 SandraLo 於 08-1-4 19:02 發表

沒收到你的pm呀, 我今晚回家再send多次!

珍珠宮

原文章由 beautyma12 於 08-1-23 00:27 發表
好耐無上黎啦,因為阿仔要考試,無時間。
Thank you very much! 睇完你的剪報知道咩嘢應該做,但自己又控制唔到脾氣,日 日係屋企都同阿仔駁鬥,都唔知點攪好。佢就一日比一日差,無理取鬧。唔鍾意聽,唔鍾意做,就話佢有佢嘅自由,唔 ...

beautyma12 :

其實你大致都知問題所在 ~~ 你「控制唔到脾氣」, 而阿仔亦學咗你......
有個建議 :你先用紙寫低(列出) (1) 所有你最憎阿仔做嘅嘢(忍唔住要鬧個種), (2) 你對佢做呢d 嘢嘅反應/對策 (3) 有冇效, 即佢會否改。如果你嘅方法冇效, 你每日睇多幾次列出嘅事項, 然後控制自己唔好鬧, 由得佢, 起碼等佢都冇得駁咀先, 你做得到, 就係成功的第一步, 同時, 你睇熟点讚, 我再教你點做!
如你覺得停止唔到鬧佢, 我就幫唔到你啦!

複式洋房

多謝你回覆,等我用多d時間試跟你個做法,睇吓自己可唔可以有改善再跟你討論,希望我能夠成功﹗

原文章由 SandraLo 於 08-1-24 22:51 發表

beautyma12 :

其實你大致都知問題所在 ~~ 你「控制唔到脾氣」, 而阿仔亦學咗你......
有個建議 :你先用紙寫低(列出) (1) 所有你最憎阿仔做嘅嘢(忍唔住要鬧個種), (2) 你對佢做呢d 嘢嘅反應/對策 (3) 有冇效, 即佢 ...

子爵府

SandraLo,

阿囝3歲, 我有用開ignore, 但可能有時忍吾住d氣, 會同時繼續講佢應該點做點做. 加上佢自細已可以喊好耐, 可以成粒鐘, 有時都會懷疑自己是否應該堅持, 加上近日佢試過因為係喊時不停用紙巾抹眼, 攪到隻眼周圍紅左幾日, 叫佢吾好抹又吾聽, 佢老豆開始話我好咁堅持.

另外, 因為我堅持(加上勞氣), 阿囝開始學左我, 俾老師話佢固執, 吾肯改變自己的要求.

請提點下.:cry:

珍珠宮

原文章由 vyvy 於 08-2-22 01:40 發表
SandraLo,
阿囝3歲, 我有用開ignore, 但可能有時忍吾住d氣, 會同時繼續講佢應該點做點做. 加上佢自細已可以喊好耐, 可以成粒鐘, 有時都會懷疑自己是否應該堅持, 加上近日佢試過因為係喊時不停用紙巾抹眼, 攪到隻眼 ...

vyvy :

我估你嘅ignore, 只係做到堅持唔俾阿仔扭到要嘅嘢, 但就因為忍唔住繼續話佢, 所以收唔到真正ignore 嘅效果
你繼續話佢其實响佢嚟講係一種反應, 佢扭、喊, 你冇反應佢先至覺得喊係冇用, 你一有反應, 無論話又好, 鬧又好, 打都好, 都會令佢呢個行為持續!而由於情況有些僵住, 佢發現抹眼會攞到你多d attention, 於是佢又係唔會停呢個抹眼行為!
你有冇睇埋讚個topic
你要識得用埋讚先至快矯正到壞行為, 因為讚先可以令他知道什是好行為!
記得係响冇事冇幹冇扭時讚, 睇呢度:

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1094774&page=1#pid18361389

唔明再上來!

首頁
34567...28

尾頁

跳至