少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呀囝今年中四,成績麻麻,後來搵左個好既補習老師,數學改善了好多, 個人有番d自信,升左中四後最初都ok,最近唔咩原因成日搵借口唔番學, 話肚痛、胃痛、又話唔想番所以唔番,勸又勸過,鬧又鬧過,最後仲因甘..夜晚12點走左出街唔理我,問佢原因又話無嘢, 問學校老師又話唔多覺佢有異樣,無事發生, 我個囝個人好被動,文靜,物嘢都擺係心度唔講, 我宜家都唔知可以做到物,佢甘大個人又迫唔到佢,想幫佢轉校,但中四揀埋科仲可唔可以轉到呢?一係讀d專上學院學d佢有興趣既嘢!我唔需要佢好叻...只希望佢健健康康、開開心心乍!一

珍珠宮

引用:呀囝今年中四,成績麻麻,後來搵左個好既補習

原帖由 小琪 於 13-11-13 發表
呀囝今年中四,成績麻麻,後來搵左個好既補習老師,數學改善了好多, 個人有番d自信,升左中四後最初都ok,最近唔 ...
會唔會同同學之間有問題?或者對某啲科目追唔上?

禁止訪問

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

夜晚出亍可以做乜?為何你會覺得是與學習有關連?

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

洋房

我個仔都係F4, 會唔會係壓力大? 你有冇試過同佢講你嘅諗法呀"只希望佢健健康康、開開心心乍!"試下同佢講丫, 講唔到試下寫信或whatsapp丫, 你唔知佢點諗, 都話佢知你點諗, 加油加油

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 小琪 的帖子

而家d 十幾歲真係好難攪,我家中都有個極品,話又話唔聽,勸又勸唔掂,真係冇哂佢乎,冇辦法,留意下佢一舉一動,唔好比佢誤入歧途,其他的,盡咗自己責任就算,真係冇哂計

水晶宮

mama 不易做

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

回覆 sfll 的帖子

因為比我話左幾句,咪發脾氣走左出街!因為見到佢係FACEBOOK 留言關於學校既野

子爵府

回覆 loklok286 的帖子

我個囝平時上堂都唔多講野好文未靜成日唔出聲,開學時仲比同學取笑佢係宅男,佢因呢件事好唔好開心!

子爵府

回覆 transformama 的帖子

試過但唔理我!

子爵府

現在尋求學校社工幫助!佢甘大我都迫唔到佢返學

子爵府

回覆 happy168 的帖子

佢物都擺係心度,唔講!又無物朋友!最鍾意上網打機,如果用硬佢反彈得仲勁,好倔強!用道理佢又話我
 "你好煩呀!出去啦"

子爵府

我對佢真係無哂符‧現在每朝早起身都擔心佢唔返學!

珍珠宮

小琪 發表於 13-11-21 22:41
我對佢真係無哂符‧現在每朝早起身都擔心佢唔返學!
我都係,

禁止訪問

好媽媽勳章

引用:回覆+happy168+的帖子佢物都擺係心度,唔講

複式洋房

1. 搵日坦誠傾下計
2. 搵下佢班主任
3. 搵社工
4. 跟蹤佢(唔好比佢發現)
唔好CHECK佢D野, 若果唔係, 佢只會更加抗拒你

子爵府

回覆 hookwong 的帖子

他係吾多願意sharing果類人,另他班主任都吾多理我個囝既狀況,又吾覆我電話,後來揾左副校長跟進
另已找了社工協助,希望有用!

子爵府

現在每朝同老公WHAT'APPS既對話第一句一定係report番:
" 今日個囝返左學未"

子爵府

回覆 小琪 的帖子

我想由你班主任不回你電話,你個仔在學校一定過得很不開心,他又覺得父母根本不會明白,正值反叛期的他可能真的想逃避返學。不如試下你請假,他不上學那天和他出去散散心,告訴他有多大的事都有你們支持,你們是聯盟,有不開心,無論是甚麼都可以向你傾訴,你不會作任何的評論,你只想他過得開開心心。你知否他的同學仔?有時問下同學反而可能知得更多。嘗試以一個朋友的角度去打開他的心結。或許這個時候應該是你C6和個仔談談,畢竟有時候男性之間談,可能會比你和他談更好。
mc <()>

首頁

尾頁

跳至