少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我上網CHECKED又打電話問過樽理日校,得F5同F6, 無F4

伯爵府

回覆 小琪 的帖子

原來如此, 那一定是舊校發生了甚麼事, 令他不願上學...如果仍有心學習, 有得救, 有得救 !!!
看看可否轉到其他日校, 給他新環境, 繼續學業.

大宅

BK Milk勳章

回覆 小琪 的帖子

有些比較內向的青少年, 在青春期內, 如果得不到肯定, 便會對甚麼事都迷惘, 覺得自己沒朋友, 做甚麼事都不如人, 自我價值偏低, 更甚的思想會鑽牛角尖, 久而久之, 可能會對情緒方面有影響, 所以, 最好多開解或找專業人仕幫忙!

子爵府

問過教育局因囝囝超過15歲,所以要我們自己找學校

侯爵府

樓主,唔好報band3學校,只有學壞,學粗囗,吐口水,食煙,攪男女關係,
打架,打機,吸毒,出私鈡,一齊睇4仔,种种……太多不同的情況。
轉校報S3,重讀一年,打好基礎,上到高中軽鬆D。
小西灣中華基金band one 尾,校風好,直資,app. $1k/mth, 如重讀可能會收,try,
good luck!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

樓主, 你都要加油, 仲有人生一大段路同佢一齊行。加油加油呀

複式洋房

你真的有EQ,如果係我,對我小朋友的問題莫不關心,我實踩入去變癲婆。我見依家好多老師已經沒有為人師表的責任感,抱住打份工既心態,我會直斥其非。

你一定要學校交待仔仔既情況,大家都讀過書,學校欺凌,見慣不怪,我見過有個男同學,比d男仔捉入洗手間,迫佢除褲,要佢打手槍。我絕對相信,現在的學校欺凌一定更嚴重。一定要學校交待情況,老師就算唔知全部,他們都一定略知一二。有好多野,你仔仔好難啟齒,如果佢唔係三五成群個類壞學生而唔肯番學,你一定要搵出原因。

不過轉校就一定要做,因為就算知道事情因由,無論怎樣處理好,仔仔都好難繼續面對老師,同學。我地番工唔開心,都會諗轉工喇。

如果註校社工都唔積極幫助小朋友,試下搵各區的社會福利處或青少年社區中心幫忙。

千萬不要放棄,你是仔仔的倚靠及動力呀

子爵府

多謝各位媽咪既支持和關心!
好開心小兒今天去了一間中學面試了!希望成功啦!
呀囝呢幾個月都仍然唔返學,但前幾日, 佢同我講"媽咪!幾時可以返學, ?佢話好悶呀!
我知佢好想返﹐但就死都唔返以前果間

伯爵府

回覆 小琪 的帖子

小琪, 難得仔仔有意返學, 肯去面試.是有進步了.
放開一點, 只要肯返, 那怕是那一間學校.
多鼓勵他吧.

子爵府

各位媽咪!

您們好!

今日我個囝終於搵到學校收了!下星期一返學,希望佢珍惜呢個機會,謝謝過去大家的支持和留言不僅鼓勵我,又介紹我試邊間、邊間中學!感激大家

Selinaomcheung  恭喜,希望經過今次呀仔會知道你地係好關心佢,努  發表於 14-3-12 19:23
asa2012  恭喜, 祝有好的新開始  發表於 14-3-12 10:12
洋蔥頭媽咪  恭喜晒  發表於 14-3-12 07:17
ChunChunMummy  祝你仔仔讀得開心呀  發表於 14-3-12 00:50
Zen    發表於 14-3-12 00:26

首頁

尾頁

跳至