烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

泰式甜品 ~ 椰汁西米糕製作過程

材料(1) 西米糊:
香蘭葉 24片
西米 2湯匙
粟米 3湯匙
水 1杯
糖 2- 3湯匙
生粉 3湯匙 (用份量外的水調勻)

材料(2)椰漿糊:
水 1杯
糖 2湯匙
鹽 1/8 茶匙
椰漿 1杯
生粉 3湯匙 (用適量份量外的水調勻)

載剪一條長方條膠模 (長: 190mm x 高:43mm) 平均剪下4刀, 共5節, 每節 38mm.(註: 只是參考尺寸, 因每包的香蘭葉長闊度不一, 有D一條可做兩個盒仔, 有D只做得一個盒仔, 視乎葉的質數, 我買的是 $4一包, 約有10-11塊, 但實會有2-3塊爛或太幼, 所以接不成.)

侯爵府

Re: 泰式甜品 ~ 椰汁西米糕製作過程

煲滾熱水將西米伴入, 一邊搞拌避免黐底, 滾約8分鍾熄火再焗10分鐘左右至完全透明, 放下粟米粒拌勻. 將生粉水慢慢拌入米煮至糊狀, 倒入香蘭葉盒仔至半滿, 待稍涼才倒入椰漿.備用.

水滾後倒入椰漿, 鹽和糖煮至溶解, 將生粉水慢慢拌入椰漿煮至糊狀. 倒入西米糊上至九成滿.

侯爵府

放上一粒粟米作裝飾.

雪2-3小時, 完成.

男爵府

thank you!等我都試下先

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hi Hi

wa~~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

子爵府

大宅

liuliu

May I know where I can get the 香蘭葉. Thanks

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

thanks!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

想問下d西米駛唔駛浸?點解我次次整親都溶晒,唔係一粒粒咁架!! ?-(
未經本人許可, 不得轉載

侯爵府

LuLu 媽媽,
以前我都試過將D西米煮到溶哂, 可能西米好大粒, 又唔識煲, 一味明火滾, 便滾到溶哂. 現在已改善了這問題. 你試

子爵府

[quote]
liuliu 寫道:
LuLu 媽媽,
以前我都試過將D西米煮到溶哂, 可能西米好大粒, 又唔識煲, 一味明火滾, 便滾到溶哂. 現在已改善了這問題. 你試
未經本人許可, 不得轉載

伯爵府

多謝分享
想問香蘭葉邊度有得賣?

複式洋房

thx for sharing!!!!

侯爵府

香蘭葉在買泰國食品的店鋪可買到, 九龍城應該有得買. 我自己就係 TKO 新都城一期買 ge, 係間專買泰國

複式洋房

好勁ar你~
等我得閒整比我屋企人食先~
不過我本人唔食椰汁^^
有無咩可以替代~??

侯爵府

我覺得香籣葉D香味同椰汁好夾, 雪過夜仲香, 我淨係整過椰汁糕和紅荳糕, 其實自己唔食都可以整比至愛

男爵府

[quote]
liuliu 寫道:
我覺得香籣葉D香味同椰汁好夾, 雪過夜仲香, 我淨係整過椰汁糕和紅荳糕, 其實自己唔食都可以整比至愛

知足常樂     平凡是福 

大宅

liuliu,

Thanks. I have brought the 香蘭葉 at 九龍城泰國食品的店鋪 HK$10 per kg which was alot. Tried out the 椰汁西米. Came out too thick. I'll try again.

首頁

尾頁

跳至