少年成長

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

高齡媽媽 發表於 13-11-24 21:30
佢好在意同學說她父母老!好明顯,她feels ashamed !
有d野 真係唔好問到咁白 青春期係必經階段 會過去的 隻眼開隻眼閉啦

伯爵府

引用:Quote:高齡媽媽 發表於 13-11-24 21:30 佢

原帖由 RSG媽媽 於 14-07-08 發表
有d野 真係唔好問到咁白 青春期係必經階段 會過去的 隻眼開隻眼閉啦
Thanks

複式洋房

呢段時間可能會想獨立少少
成績ok姐係都自律同有自己想法
我諗大多少少就會好d
以前12,3歲果時啊媽q我手我都會縮
但再大d就會開始識諗唔會再避

複式洋房

一個青少年過份獨立既原因多數係因為佢好唔鐘意自己屋企人
衣家先11歲 俾多少少時間關心下佢 仲有得救既 得閒約佢出下街 傾下計咁囉

複式洋房

細細個會唔會係咁? 會唔會做父母既你地比較嚴肅?

禁止訪問

伯爵府

引用:呢段時間可能會想獨立少少成績ok姐係都自律

原帖由 kit232831 於 14-07-13 發表
呢段時間可能會想獨立少少
成績ok姐係都自律同有自己想法
我諗大多少少就會好d
过馬路時,会俾我拖手………

伯爵府

引用:細細個會唔會係咁

原帖由 Pcray 於 14-07-13 發表
細細個會唔會係咁? 會唔會做父母既你地比較嚴肅?
细个已很独立…………做父母的不會嬉皮笑臉……当然也不會好嚴肅…………

伯爵府

引用:她不是你的全部,她只是你生命的一小部份吧

原帖由 KTLI 於 14-07-14 發表
她不是你的全部,她只是你生命的一小部份吧!

Be her friend, stay calm and build up your interest, you ...
Yes 漸漸覺得不要將所有注意力……時間……放在佢身上…………免对佢造成負擔…………

佢畢業典禮…………我要出席…………佢竟whatapp 我 ……話佢冇得上台领獎……意思是叫我們不要去…………我whatapp 佢……話呢个係个好重要時刻……上台與否不重要…………作為父母……不能錯过這時刻…………

佢答…………ok

终於……父母都出席了…………而且还跟著佢四處走…………担任了佢的攝影師…………

bearbearhk  good to hear that  發表於 14-7-16 19:06

禁止訪問

回覆:好似冇左個女

禁止訪問

回覆:好似冇左個女

伯爵府

引用:我女都係12歲,我會將我自己內心都表達比個

原帖由 bearbearhk 於 14-07-16 發表
我女都係12歲,我會將我自己內心都表達比個女知,例如佢對我冷漠,我會喺臨瞓前同佢講,大家要分享自己嘅內 ...
加油!緊接黑夜來臨的是……黎明

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 bearbearhk 於 14-07-16 發表

禁止訪問

民房

你好!我是14歲的女孩(我在用媽媽的帳號),偶然看到你的標題,好奇之下進來了。我大概明白你女兒的態度是怎麼回事,我們到了這個時候,都會開始獨立。如果爸爸媽媽還是這樣子一直跟著我們,我們會覺得很丟臉的。關心是需要的,但是太多會有反效果。

我媽媽跟你不一樣,每次學校有什麼活動,她也不會來,所以我不會討厭媽媽來我學
校。慢慢來吧,過來一段時間,她就會開始懷念你去她學校的日子。

至於对你們很冷淡,時常匿在房看網,也不在廳陪你們看电視!我想是因為怕你們太煩,還有是不喜歡看現在的電視節目,加上電腦可能有一些令她感到快樂的東西吧!(例如:FB、遊戲、動漫)我也是這樣子的。

男爵府

儘快找辦法改變,不要令情況惡化下去,再遲幾年真的什麼也做不到了,要她知道再怎樣也不能對父母這樣差

伯爵府

引用:你好!我是14歲的女孩(我在用媽媽的帳號)

原帖由 雨夜 於 14-08-07 發表
你好!我是14歲的女孩(我在用媽媽的帳號),偶然看到你的標題,好奇之下進來了。我大概明白你女兒的態度是 ...
Thanks

首頁

尾頁

跳至