少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 mugtaitai 的帖子

我都是自己接送,其中一個原因亦是你所提及的不想阿女放學後周街逛,我亦趁著每朝返學的半個鐘及放學的半個鐘路程與她閒談,好享受聽她說說每日在學校發生的所有事! 好多家長已經放手給仔女自己搭火車返學放學,有時我都諗緊自己接送會否令囡囡太過依賴.....(囡囡讀 Year 7 - 香港的中一)!

複式洋房

我個囡今年小六,現在要去報中學,非常擔心升中後的她,因為聽說過許多小六即使乖乖囡,升中後損友的影響甚遠,而囡囡本身就是容易受朋輩影響的,我今年辭職陪佢過小六,仲考慮緊中一是否都需要

大宅

當年我女升中一, 開始反叛, 好想擺脫父母, 覺得自己大個女啦, 樣樣都想試, 其實由小六升中一, 中間只是過了2個月的暑假, 個女就已經好唔同, 一言九頂, 你講東, 佢就去西, 我就辭職睇女, 變成了FTM, 返學放學, 補習, 都跟出跟入, 但係, 係做路人甲果隻, 要離佢5個身位, 扮唔識, 免佢尷尬. 中二就只跟放學, 驚佢跟同學去唱K,(3點~5點, 唱K, 平D, 但會識到很多校外人和別校的人), 所以我都係小心為上. 中三後, 我變成用電話遙控, 放學后, 畀小小自由時間佢, 和同學食下野, 但6點前要回家.

到我女中四, 已開始定性, 建立了自我形象和性格, 識得分析事物, 唔會太容易受朋輩的影響, 我就開始返PART-TIME, 只在她返學時返3個半鐘, 變成半日返工, 半日做家務, 清潔, 煮飯. 晚上係親子時間, 一齊煲韓劇, 睇K-POP, 或自己上網, 生活很充實, 個女又肯同我講心事, 間中又會嗲下我, 拌下嘴咁.

你問我后唔後后悔, 我好肯定地答你: 我絕對, 無后悔.
街外錢係搵唔晒既, 現代人大多生1個起2個止, 個女變壞了, 要救就很困難了, 變壞3日, 變好3年.
E世代的青少年, 中學時通常有2個反叛期, 中一 ~ 中三 自我形象期, 好注重外表, 很在意自己在同學中的形象和認同, 朋友大過天. 中四~中六, 求戀期, 鍾意靚仔呀靚女呀, 覺得父母囉唆, 老土. 要拍拖行街, 唔要讀書.

以我自己的經驗, 仔女小學時, 會比較乖, 比較依賴父母, 因自我形象和意識尚未好強烈, 容易將佢措圓搓扁, 容易支配. 但升上中學, 嘿嘿... 就會由你的小天使, 變成你的小魔怪.
所以, 我寧願用我3年時間, 換取她將來30幾, 40年的幸福前途, 我認為絕對值得!

綽盈媽咪    發表於 13-12-12 23:05
chungsfamily   多謝分享  發表於 13-12-11 17:24
vanessamom    發表於 13-12-11 08:31

珍珠宮

Helen 711 ,

真是值得借鏡

複式洋房

回覆 Helen711 的帖子

Helen 711 多謝你既分亨我驚到我個囡反我果時,我會頂唔住... ...

大宅

我女而家已中六了, 將考DSE, 間中會同我傾心事, 講下D同學, 將來理想吖咁...
講下講下, 就會爆D料出嚟....
有一次, 佢用好慨嘆和欣慰的語氣我講: 媽咪, 好彩你中二睇得我緊啫, 如果唔係我壞咗好耐了, 好似呀XXX, 同呀XXX 咁, 其實, 學校和出邊, 有好多野無講你知啫, 驚吓親你, 不過, D人見到我媽跟出跟入, 緊張我, 所以唔夠膽蝦我, 和帶壞我.....
個一下, 我好安慰, 我會諗, 我寧願佢恨我一時, 也不想佢怨我一世.

男爵府

Helen711 發表於 13-12-11 01:29
當年我女升中一, 開始反叛, 好想擺脫父母, 覺得自己大個女啦, 樣樣都想試, 其實由小六升中一, 中間只是過了 ...

我好認同你E 句"街外錢搵吾晒"...我同老公都係咁諗...所以向佢中一半個學期後辭職...金錢吾係一切...我想多D時間照顧個囡...佢每日放學除左有活動遲放之外..佢都係依時依候放學返屋企.....最起碼放學返屋企有媽咪預備D 下午茶比佢...佢溫習考試之類又會整D 佢喜歡KEI 食物比佢支持佢(校長開學時教KA..佢話E 樣係支持小朋友KEI 一個方式)..每日都有足夠時間預備個LUNCH BOX 比佢...雖然功課上幫吾到佢幾多...頂多幫佢默下書...而佢每日返來會有好多有關學校,同學D野話我知...暫時來講E 樣野係令我好開心好欣慰...起碼佢肯同我傾...有時趁學校假期兩母囡出去行街食野..相反如果我要返工根本就無咁多時間同個囡相處...而佢都話好開心媽咪做FTM...E 家個囡中二...過多一兩年啦搵份PARTIME 都未遲..所以我都一樣無後悔做FTM

首頁

尾頁

跳至