嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

氣管炎

小兒(3歲)自上年12月開始每個月都氣管炎、痰咳,睇親醫生都要食抗生素,次次都要成兩個幾星期先可以叫好返d,隔多個零兩個星期又氣管炎發,好像沒完沒了。

想請問有冇媽咪d囝囝囡囡試過咁樣呢?有咩方法可以減少病發率或有咩湯水可以介紹下呢?唔該!!

大宅

Re: 氣管炎

有冇媽咪可以分享下呢? :-(

大宅

你平時盡量不好比凍野佢食,太甜的食物, 煮大鱷魚肉湯比佢飲, 食完甜野後飲水, 咁不會有痰積聚在喉嚨, 平時飲多的湯水, 抵抗力好的

大宅

bbcat 寫道:
你平時盡量不好比凍野佢食,太甜的食物, 煮大鱷魚肉湯比佢飲, 食完甜野後飲水, 咁不會有痰積聚在喉嚨, 平時飲多的湯水, 抵抗力好的

好多謝你回應,但係小兒自有病之後已經淨飲暖水/湯,冇糖/甜 (奶粉除外,1日1支),我有時都唔知係我有問題定係個仔有問題 :-( :-(

男爵府

有冇用空氣清新機,可能係空氣問題
猴棗末對久咳化痰好見效

伯爵府

氣管炎真係好難搞,e生話好易番發,我仔早果排都試過,好采到而家都無番發,我仔食哂啲藥後,就比"猴早未"佢食,同埋煲啲川貝佢飲,日日都幫佢拍幾次痰,氣管好番我都照同佢拍,因佢好番都仲有小小痰,要拍到清哂先無再同佢拍....

伯爵府

其實最好連奶都唔好食,因奶嘢痰,我仔果時都無食奶,好番先比佢食.......
enson.ma 寫道:
[quote]
bbcat 寫道:

好多謝你回應,但係小兒自有病之後已經淨飲暖水/湯,冇糖/甜 (奶粉除外,1日1支),我有時都唔知係我有問題定係個仔有問題 :-( :-( [/quote]

大宅

除咗食療外,唔好忘記運動啊!
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

大宅

另外每逢春轉入夏天,秋轉冬天間期病發率最高,在這段期間要分外小心,多點煲潤肺湯水打底,多做運動。

首頁

尾頁

跳至