少年成長

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

叮叮噹. 發表於 14-1-3 11:02
是的. 有些人會戴不成功, 最終要放棄的. 所以最好找些, 不成功可退錢的商舖.

我果間分三期付錢, 總數都是 ...
可分3期都幾好...我仔果間其實都係配好晒我先比全數..
但係佢有張合約寫住...只退1/3...
所以如果最後我仔戴唔到,我都會比埋尾數的...
始於人地都做左唔少野

珊瑚宮

yipcharie 發表於 14-1-3 12:24
點為之不成功?小二戴會否太細?
唔細啦..我見過5,6歲都戴...
我仔就9歲先開始戴...
我覺得遲..因為佢6歲開始近視..
每年加100...9歲時己400度...
好彩9歲開始戴...到依家11歲都係一直KEEP住400度..
叫做唔係大大近視囉

大宅

回覆 月希 的帖子

請問polyvision定眼鏡88好d?如果polyvision係咪要排好耐?

珊瑚宮

yipcharie 發表於 14-1-3 18:12
回覆 月希 的帖子

請問polyvision定眼鏡88好d?如果polyvision係咪要排好耐?
我2間都冇幫襯過...答你唔到..不過POLY就聽講一定都要預約都等好耐..
急既就唔好去POLY

水晶宮

polyvision, 我仔由3歲幫趁至8歲.
配矯視鏡的價錢好貴.
而且, 排隊做 assessment 已經要排好耐 (講緊的時半年至1年).
還有, 佢係一定要個小朋友自己學曉帶及除副 con 先至可以比小朋友帶走副con返屋企.
我之前講過, 有d小朋友係學好耐都學唔曉戴同除con 的,
會磨好幾個月. 在幾個月期間, 近視又會加深.
所以, polyvision 唔合我.

水晶宮

月希 發表於 13-12-30 17:24
咁其實係咪即係可以2星期一次呢?
其實除蛋白D藥水都幾貴..如果2星期先洗一次都可以慳好多呢...: ...

aiya, 我個視光師叫我一個月才用一次去蛋白的.

珊瑚宮

birdbird 發表於 14-1-4 09:59
aiya, 我個視光師叫我一個月才用一次去蛋白的.
嘩...一個月咁耐?我後生時戴CONS(當年未有ONE DAY)
都要2星期洗一次...

我見仔果D日日晚晚戴...實多眼屎果D..
視光師叫我個個星期去蛋白...
我覺得合理,清潔...

一個月....太耐囉..
2個WEEK..就接受到...

水晶宮

回覆 月希 的帖子

副 con 每月去一次蛋白,
我每次拎副con 返去 check 都話ok.
下次見視光師時我再問下佢.

珊瑚宮

birdbird 發表於 14-1-4 19:29
回覆 月希 的帖子

副 con 每月去一次蛋白,
咁其實你都戴左咁耐...一直都係一個月先一次...
咪由佢囉...

反而我下次去時要問下..可唔可以2個WEEK一次

侯爵府

請問各位家長:配鏡在1st yr pay app.$10k over, 咁之後2nd, 3rd yr 要比幾多$?
thk!

水晶宮

sunev 發表於 14-1-4 22:48
請問各位家長:配鏡在1st yr pay app.$10k over, 咁之後2nd, 3rd yr 要比幾多$?
thk! ...

我果間就係頭1年連鏡要比 萬幾蚊.
之後每年驗眼要比 $6xx. (約兩至3個月去驗一次眼)
副 con 每兩年換一次, 約 $5000-$6000蚊一對.

別墅

回覆:矯視..得唔得呢

各位媽咪:我想請問第一次買要比萬多元,之後是否每年都要比幾錢元for保養,因我問左幾間,每年都要收幾千元做保養,或可否pm你們驗光師資料給我,我想幫我仔仔配呀!

侯爵府

birdbird 發表於 14-1-5 11:40
我果間就係頭1年連鏡要比 萬幾蚊.
之後每年驗眼要比 $6xx. (約兩至3個月去驗一次眼)
副 con 每兩年換一次, ...
thanks!

珊瑚宮

sunev 發表於 14-1-4 22:48
thk! ...
第二年起只比配新CONS錢..$5000一對...包全年檢查..

珊瑚宮

hinhin07 發表於 14-1-5 12:21
各位媽咪:我想請問第一次買要比萬多元,之後是否每年都要比幾錢元for保養,因我問左幾間,每年都要收幾千 ...
保養有乜要保養?係講每日DAILY果D?
洗CONS藥水,SALTWATER沖CONS,浸CONS藥水,每月或周除蛋白...
依D藥水每個月都用唔少...我仔一個月平均用200左右...

如果係單講對CONS...用一年左右就要配過對新CONS喎...

侯爵府

月希 發表於 14-1-5 14:10
第二年起只比配新CONS錢..$5000一對...包全年檢查..
thanks!

首頁

尾頁

跳至