母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

食中藥增加奶量

有無媽咪曾經嘗試服用中藥增加奶量, 我有位朋友試過, 食完過5小時, 奶量增加(但不夠BB一餐, 要加奶粉, 她估計有2oz, BB密密食), 有無媽咪試過, 這樣的奶量是否恆久, 而對BB有害處?

男爵府

畀面勳章

Re: 食中藥增加奶量

XYZmami,
1. Eat rice mixed with salt-fish's juice (steam cooked on rice top) . It can help you much enough;
or
2. Drink soup cooked with fish's lung (yu soi) add some bean curb of course.
These two methodes have been proved good enough.
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 食中藥增加奶量

XYZ媽咪,

一些中藥在增加乳汁是有功效的, 如: 通草、王不行留行. 此外, 服用適合的中藥, 是可以調理體質, 以達致身體的最佳狀態, 自然有助乳汁的製造.

如果不了解自己的體質, 最宜看中醫診治.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

回覆 #3 XYZ媽咪 的文章

I have more good choice for u get more milk, my duagther is already 6 month 7.7kg, she is full breast-feeding, e-mail for me, [email protected]

大宅

我生完大女睇中醫調理身體, 谷得好勁...只係自己當時唔識點為之擠/泵清...所以浪費咗好多...

到生完細女我無去睇中醫...唔係谷得好勁...只係少少谷...但都足夠全人奶...

依家因為返咗工細女又唔肯埋身食小咗勁多奶所以嘗試去睇返中醫...
感覺食完中藥果晚同第二朝奶量比之前多咗...
會試吓問中醫師可唔可以再加碼...

再滙報!

禁止訪問

男爵府

但我食咗埋身,半夜起身泵,2個月都唔夠1安,點算?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊