母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

多奶茶有效嗎?

PLS SHARE!! THX.

男爵府

Re: 多奶茶有效嗎?

erika_crazy,
Are U having less milk? I occassionaly experience this as well. Sometime only able to pump 5 ozs at office. It is very difficult to pump 6 ozs. I checked at least 2 cups of milk but didn't help.

大宅

Mamay,

Same case as you. I could easy to pump 5-6 oz milk before. But it's very difficult to pump 4 oz now. I tried to drink milk, 木瓜奶,木瓜and豆槳 but no improvement. Thus, i want to try the "tea".

男爵府

我今日買o左多奶茶, 飲o左一杯, 未知效果 :mrgreen:

男爵府

畀面勳章

pandacat_bb 寫道:

我今日買o左多奶茶, 飲o左一杯, 未知效果 :mrgreen:

有沒有效 可以盡快說嗎?
我都攬住去買...但係漆住個女 實在不方便.....
如果真係得 咁點都要去買來試

男爵府

cathy,

我諗起碼要試兩三日先知掛, 飲一包就有效你都唔敢飲啦
等我飲多幾次再話你知啦 :mrgreen:

我今日都係帶埋個女由將軍澳去上環永安咋, 因為推住bb車, 一定要坐mtr, 考慮過尖沙咀mtr station冇電梯上地面, 所以唔可以去尚健買, 一定要去到中環落車再行路過去上環永安, 走嗰陣就由上環行番去中環mtr station

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

可以試下煲雞湯,我覺得都好有效,我自已就大約每2至3日煲一次,依家少D,得閒就飲,我覺得幾好,飲完後D奶杰D。
材料如下:
雞一隻﹙去皮、出水﹚
紅棗12粒﹙去核﹚
紀子少許
薑少許
龍眼肉少許
煲3小時,落鹽調味

多奶茶我就未試過,不過,我相信煲湯可能會比較有益
My Two Princess

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

能有效催乳汁的木瓜, 是在市場買的青木瓜, 要煲魚湯配合為有效用的. 但吃橙色的木瓜和木瓜奶是不大收效的, 有些人的體質不宜者, 多吃過量, 或會有反效果的.

喝豆漿沒有效, 就是表示體質不宜了, 要改吃其他.

想想自己的心情是否輕鬆愉悅呢? 如果不是, 反而是有憂慮和有感壓力未舒, 就算吃多多增奶食物, 也是不收效的.

煲魚湯, 宜最多一星期2次, 免吸收過量的金屬; 雞湯方面, 去皮去骨就最平和, 各類體質都較合; 此外, 豬腳+墨魚+通草+王不留行+花生+黃豆湯, 寶寶有敏感就不用花生.

另外, 黑芝麻豬腳湯、通草鮮奶、王不留行瘦肉湯都是一些坊間認為是有效的增奶食物. 請參考:
http://www.socialwork.com.hk/pregnant/food/html/177fc-a02.html

如果有感自己是有口乾或口苦的情況, 就不要吃"王不留行"這藥材了, 有感冒時, 就暫停飲湯.

心情靚靚+飲食均衡+水份充足+休息睡眠品質好+多給寶寶吸吮+每次埋身餵奶後清空乳房+邊餵邊泵 = 母乳質和量的保證

大家加油啊!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

我今日去上環永安問左兩個職員,佢地都話無賣喎。請問仲有邊處有得賣呀?

男爵府

冇理由喎, 係冇貨定係冇買呀? 定係你去錯counter, 响買bb用品嘅地方喎!

大宅

pandacat_bb,
中環都有尚健的,在萬邦行10/F出電梯轉左第二間office.咁唔駛行去永安咁遠嘛.
該用戶已被刪除

男爵府

茵茵 寫道:
想問下uny 有無得賣呀?

taikoo wingon都有呀

子爵府

我個人覺得無咩效, Glad 講得啱, 所以我宜家要學習relax and relax

Glad 寫道:
想想自己的心情是否輕鬆愉悅呢? 如果不是, 反而是有憂慮和有感壓力未舒, 就算吃多多增奶食物, 也是不收效的.

心情靚靚+飲食均衡+水份充足+休息睡眠品質好+多給寶寶吸吮+每次埋身餵奶後清空乳房+邊餵邊泵 = 母乳質和量的保證
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。
該用戶已被刪除

大宅

茵茵 寫道:
[quote]
cherrian 寫道:
taikoo wingon都有呀
唔記得太古有wingon tim :lol: [/quote]

上2次我都係太古永安買, 但唔知係好好賣呀還是佢keep貨少, 我買親佢都係得2,3盒存貨. 2次都撞岩有9折.

大宅

梗係俾個職員老點左...等我叫老公今日再去問吓先。thanks!

大宅

我老公尋日幫我買左啦!個職員開頭話無,後來問多兩問又話入倉搵搵,然後又話有,不過要$48/盒,無折。
請問各位媽媽,多奶茶有無話咩野時間飲會好d呢?個職員同我老公講,餵完奶飲會好d,係咪真架?
但係我飲完3包/1日唔覺d奶多左,反而覺得d奶好似稀左,所以唔敢再飲...

男爵府

clive 寫道:
我老公尋日幫我買左啦!個職員開頭話無,後來問多兩問又話入倉搵搵,然後又話有,不過要$48/盒,無折。
請問各位媽媽,多奶茶有無話咩野時間飲會好d呢?個職員同我老公講,餵完奶飲會好d,係咪真架?
但係我飲完3包/1日唔覺d奶多左,反而覺得d奶好似稀左,所以唔敢再飲...

After meal is fine! No miracle here, just take time. It is my experience.

Add Oil !
Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

民房

對我嚟講多奶茶十分十分有效, 我直頭唔駛煲其它嘢谷奶, 隔日冲一包都已經夠餵亞仔喇!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊