母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開刀生的可否飲通草奶?

我是在27/1/05開刀生bb的, 已經八天了,但現在仍未上奶, 可否教教我有什麼方法? 我可否飲通草奶?

另外, 奶粉是否會令bb的大便較乾?

請指教及幫幫我! 謝謝!
我有個可愛的小公主~~殷殷(05年1月27日St.Paul出世)
:-o :-D

大宅

Re: 開刀生的可否飲通草奶?

angela_yyyip

我都是開刀仲身體非常差, 我開始時都不夠奶, 就算飲魚湯都不足夠, 幸好係第兩個月Glad比左以下湯就見效..之後就可全人奶..努力比心機

王不留行1兩+通草4錢+適量黃豆3-4兩及花生3-4兩+豬腳或豬手一隻+墨魚乾一隻煲湯
(墨魚可以是新鮮, 如果買不到墨魚乾, 可以是鱆魚, 她建議墨魚是因為屬平性, 適合任何體質, 鱆魚屬熱性)

(豬腳或豬手要去毛, 請肉檯師傅代勞. 回家洗淨才斬件會較衛生, 如果自己不易處理, 就由肉檔代勞. 煲前洗淨後, 用滾水煮5分鐘出水, 去油去血水, 撈起後才與其他材料, 冷水一起煲滾後, 再慢火煲1.5小時左右. 墨魚乾先浸軟後切件, 如果用鮮墨魚, 也要先出水. 用水的分量原則是必須蓋過所有物料, 再加至少3碗水. 不同煮食燃料的乾水情況不同, 請根據經驗酌量.)

如果有口乾舌燥熱氣的情況, 就不要用王不留行了, 用了反而沒效的, 要留意啊!

繼續努力加油啊!

複式洋房

何時才可飲這秘方?

謝謝您的鼓勵, 有時真的很洩氣呢!

但請問我現在開始喝這秘方以嗎? 可否不等兩個月?

另外, 請問您的bb有否時常打"思egg"? 我的bb每次吃完奶也會打"思egg", 十分辛苦呢! 有何方法解決?

Thank you for your help!

我有個可愛的小公主~~殷殷(05年1月27日St.Paul出世)
:-o :-D

大宅

Re: 何時才可飲這秘方?

angela_yyip,

可以了..你可在早上飲及晚上飲的, 這樣便不用飲隔夜湯了..

我呀bb係頭3個月都時常打"思egg", 但可放心, 醫生說這樣是可增加bb的心肺功能的, 如真的好厲害, 可試同去掃風或再比奶佢飲..

繼續努力呀! 好快便可全人奶嫁! (記住對自己有信心, 有充足的睡眠, 飲多D水, 奶或果汁等.同唔好比壓力自己..這樣身體自然反應便可製造足夠的人奶了..)

BB有你咁努力的媽咪真的好幸福呀!!
:-P :-P :-P

大宅

Re: 何時才可飲這秘方?

除左湯水之外, 正確的姿勢都好重要, 如果唔係刺激唔到乳線, 喂奶姿勢好有技巧, 你應該去母嬰健康院問下姑娘, 佢地有專責母乳的姑娘教你.. 以上係我的經驗, 我巳經成功係第7日上奶喇, 你都要努力啊!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊