母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔上奶, 有冇方法.

飲完木瓜魚湯, 唔係好上奶, 點算 ? 要唔要加花生煲 ? :-( 點解有d飲完很快上奶 ?

洋房

Re: 唔上奶, 有冇方法.

Drink black beer like Guinness!
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v609/tzechuk/cutebbsmall.jpg[/img]

伯爵府

好媽媽勳章

我覺得唔係一定飲木瓜湯就上奶的, 我都日日飲魚湯啦, 因人而言, 記住休息多D會好D.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

大宅

HealthYan,

My BB is 3.5 months old. Same as you, I drink 木瓜魚湯 almost every day, but not much milk! :-(

If I pump, I could only pump around 1.5 oz each time, how about you?

該用戶已被刪除

大宅

我都聽講過花生有幫助, 我媽煲時都有加。飲多d水啦, 另外, 我每日都飲支豆漿的。

大宅

豆漿對我好有效,飲魚湯都無咁勁呀~~我諗個個人都唔同ga,試搵下邊樣對你有效

大宅

飲木瓜豬手湯, 非常有效, 是即時的. 我都係飲木瓜魚湯唔得, 中醫教我轉豬手. 好掂!

大宅

Tks all mom.

princesshk2,

每次有4oz, 邊喂邊pump有2-4oz. 但有d媽媽每次可以有8-10oz, 真係恨死 ! 我番工時2餐人奶, 一餐要食奶粉, 番工前及放工後direct feeding, 睡前再食多3-4oz奶粉, 怕她唔飽睡得不好, 現在她食7oz奶, 其實是否巳經很好 !

子爵府

smallpig 寫道:
飲木瓜豬手湯, 非常有效, 是即時的. 我都係飲木瓜魚湯唔得, 中醫教我轉豬手. 好掂!

係呀係呀, 中醫教要加豬手同花生的。
講開我都好耐無煲了,明天不用上班要煲一次先得

大宅

睛靈勳章

我以前喂人奶,試過通草 + 鮮奶, 萬試萬靈!!
我的朋友試過, 一飲完即刻通

去芍房買一量通草分二次, + 鮮奶保15分鍾便可,
知足常樂珍惜身邊人

大宅

柏禧媽咪 寫道:
我以前喂人奶,試過通草 + 鮮奶, 萬試萬靈!!
我的朋友試過, 一飲完即刻通

去芍房買一量通草分二次, + 鮮奶保15分鍾便可,

鮮奶保15分鍾好易"6",通草是 ??, D奶可以給BB飲嗎 ?

複式洋房

有啊.泵多幾次,心情要好d.

大宅

啤酒會唔會係用麥芽做架, 係就唔好飲law

我用牛鰍魚保木瓜湯都幾上奶架, 其他魚湯對我都唔work架!

洋房

nausica 寫道:
啤酒會唔會係用麥芽做架, 係就唔好飲law

Stout - black beer - is made with barley (大麥), not malt (麥芽).

Translations courtesy of babelfish.
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v609/tzechuk/cutebbsmall.jpg[/img]

複式洋房

睛靈勳章

請問豆漿是否要熱飲, 冷飲可否, 謝謝.

複式洋房

囡囡4個月大。。。咩都唔得

大宅

回覆:HealthYan 的帖子

要加花生先上奶,我覺得花生先至係最重要

男爵府

回覆:HealthYan 的帖子

要加花生架。。。qe姑娘教。我一定要花生
豆漿,我覺得熱飲有效啲。。。

大宅

回覆:唔上奶, 有冇方法.

花生!OMG....好多人都唔知花生係(至敏源)觀念要改,各位太太,先生本身有冇鼻敏感,食物敏感或皮膚敏感?如果有一粒花生都不能食(餵人奶期間)五歲前,花生本身有益,但最唔好的壞處係會有發過 敏,外國報告出左好耐架喇,媽媽食左會經人奶比BB之後報告話好多小孩會引發喘和父母敏感証一一引發出來,沒有食花生又餵人奶BB發病機會小好多,因小孩免疫系統要5歲先會開始運作架,大家注意喇。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊