跳至

首頁

尾頁

別墅

有時俾阿b 啜得耐都損既情況出現, 不過好彩好快無事... 但我想問下你地有無試過, 一邊餵既時候另一邊乳房就有d刺痛呀?

唉...呢家都唔多介意餵得密, 而係佢食得多又會嘔, 成日都頂住度氣咁, 即係想嘔又嘔唔出咁, 見佢個樣好辛苦都心痛...但又幫唔到佢, 只係勁掃風但又唔見得有效...

別墅

唔知點解今日覺得少左奶咁... 唔知係咪阿b一時食得多一時食得少呢?我又無pump清... 有無影响呢?

別墅

原文章由 cherrian 於 08-10-15 21:59 發表

o個下刺痛就係噴奶反射黎啦, 如果你o個幾下pump奶, 會飛好多奶出黎的

咁係咪即係上奶呀? 咁我咪親呢d感覺走去pump奶? 但係通常都係餵奶時先有...唔怪得之你邊餵邊pump啦...

別墅

我前既日為左阿b滿月時出街食飯有奶可以飲, 都要好辛苦用左3日時間 (3-5次) 先可以pump到3安半咋... pump到手到軟, even仲有奶都唔pump, 實在太耐先pump到個dd 奶... 點解你地可以pump到咁多奶架?

同埋我想問點樣先可以幫bb隔耐d先食一次奶呀? 呢家每兩個鐘就要餵一次, 佢每次食完加埋掃風都要成45分鐘至一個鐘, 唔夠一個鐘又要餵下一餐喇... 真係俾佢搞到咩時間都無, 咩都做唔到... 點算好... 有無姊妹可以幫到我呀?

別墅

原來係咁... 或者等我再試下pump得多唔多啦... 如果都係pump都手軟, 可能會考慮買個電pump先得... 之前如果唔係一邊餵一邊pump (試過一次), 咁又要抽多半個鐘黎pump奶... 咁我真係連小睡, 食飯時間都無... v_v"" 因為食滿月飯個到唔方便餵同埋唔想用咁長時間餵 (餵完d人都食完要走), 所以先pump定出黎俾佢食~~

係呀~~ 真係想隔耐d, 如果唔係無時間做野... 唉~~

原文章由 cherrian 於 08-10-27 17:58 發表

我餵大仔時開頭都唔係幾pump到, 係餵順左之後先越pump越多, 仲有呢, 我帶仔出街唔會帶奶架, 都係去餵奶室餵佢, 咁唔駛搞咁多野
另外, 我d仔都係滿月後先3個鐘一次奶, 但都唔係一定, 有時都係隔一陣就食, 我都係照 ...

別墅

原文章由 hannah616 於 08-10-28 15:04 發表

7安好多架喇!
我成個下午無喂,
喂完一邊只是pump到4安咋!

下... 你4安都好多喇... pump極都係得1安... 唔怪得知阿b要食咁密啦... 嗚嗚嗚...

別墅

原文章由 sumi5354 於 08-10-30 17:10 發表

你試下我D方法幫唔幫到你啦...個魚湯真係好work...不過一定要係o個隻魚囉...
因為我都曾經試過有成個星期都泵得好少奶...(around2安左右,好辛苦先有4安),我都明真係會好灰架...o個時真係有諗過放棄架...所以你都要 ...

咁睇黎我真係好少奶喇... 我仲以為ok添... 因為之前飲魚湯都可以有谷奶feel...但唔知點解呢個星期飲完都無谷奶既感覺... 我成日驚係咪我d乳線唔係好通呢?

別墅

原文章由 Maviee 於 08-10-30 10:02 發表
Does anyone know any lactation consultant? My bb seems to have problem when nursing on my breasts. She takes in too much gas and struggles a lot. What can I do?

我估你餵b既姿勢應該唔係好啱, 又或者可能阿b無含晒成個乳"雲"呀? 我都有你呢d問題... 琴日問過姑娘, 佢話我阿b食奶前喊得太勁, 見意我唔好搞到咁餓先餵, 同埋食之前先掃下風咁會好d, 你試下吖~~

別墅

我有個問題呀~~ 唔知點解呢兩日阿b好似好大食咁, 食完一邊都唔夠要俾埋另一邊佢食... 有時俾晒兩邊佢, 都仍然係到喊要食... 驚唔夠奶哩??? 同埋佢食食下好忟憎又係到含住個奶頭係咁"尺" (痛爆), 一係就含住個奶頭係到喊... 點解會咁架~~ 啜唔到奶定還是無奶呢? 唉... 試過掃左風跟住再俾佢食, 但食食下又係咁... why?? help...

別墅

原文章由 cherrian 於 08-11-1 18:55 發表

可能猛長期啦
佢要食, 就有理冇理都比佢食, 幾日後就ok架啦
佢幫你pump大個奶量je

佢呢家係一個月另7日大囉~~ 應該未到week 6... 我都有諗過呢個問題... 但都唔會食到咁忟憎架?

別墅

原文章由 sumi5354 於 08-11-3 20:31 發表

其實我個仔都有會好忟憎含住個奶頭係咁"尺架...又會含住個奶頭係到喊...其實佢係好想食但又唔舒服...不過通想o甘樣我都會同佢再掃風law(順便等佢冷靜D)...跟住就會無事...有時掃完佢都唔肯再食...我就會由得佢比佢 ...

原來係咁... 我都會俾佢冷靜下...因為咁樣食到最後都係嘔返出黎...

別墅

原文章由 sumi5354 於 08-11-3 20:10 發表

你即飲咪得囉...再雪就唔得架喇...

如果d冰奶拎左出黎溶左佢, 但個量阿b又飲唔晒, 咁點算好呀? 係咪溶左之後倒返個阿b要飲既份量, 之後再雪返呀?

別墅

原文章由 catmus 於 08-11-3 20:55 發表

我阿b之前都係咁, 之後我轉左由抱著佢餵, 轉去瞓在床上餵, 佢就冇含住"尺", 妳可以試下

我唔敢瞓係到餵, 一來唔知點餵, 二來係我呢家極度睡眠不足既情況底下我驚我同佢一齊瞓著埋添...

別墅

原文章由 cherrian 於 08-11-3 22:52 發表

6wk只係大約數, 唔一定係架
我大仔都唔係搭正6wk猛長
佢係5wk就黎料

我都有少少懷疑... 唯由佢想飲就俾佢飲啦~~

係呢... 我之前好似見過你post 左一條link係可以買餵哺衫架...你可唔可以俾多次我呀? 我想買... 呢家d衫唔方便餵阿b, 而我又無開胸衫

別墅

原文章由 sumi5354 於 08-11-4 20:31 發表

加左熱就唔可以再用架喇...
所以我通常會預阿B飲o既分量o黎儲...因為我個仔飲4安,所以我通常都係4安一包做冰奶...如果有多就又唔夠4安就會放下格...o甘我可以儲多次就即日餵埋...因為下格可以放到2日,但 ...

下... 咁飲唔晒咪好浪費囉~~ 同埋我個b頂晒都係飲4安... 咁咪要放好多個杯囉~~ 咁如果熱左, 可以係室溫放既耐呀?

別墅

原文章由 sumi5354 於 08-11-5 11:36 發表

係呀...你預左會o徒奶架...安全D好D嘛...如果你個B飲唔到4安...你可以2安3安o甘雪囉...如果熱左就最多只可以放2個鐘...所以都係留唔到去第二餐架... ...

Oh, No~~ 早知係咁...唔會一次過放埋一杯啦... 仲諗住好開心可以pump到咁多~~ 浪費晒d媽媽奶~~

別墅

呢一、兩日真係人都癲~~ 阿b唔知係咪大食定係掂? 每餐都要食45分鐘至1個鐘, 兩邊都食晒, 仲要吾夠添~~ 食食下又喊, 自己放口唔食又喊要再食...以為佢肚仔唔舒服又者有風啦, 諗住俾佢冷靜下兼幫佢掃風啦...佢又唔肯係到喊, 一定要食, 食, 食... 佢食左成個鐘以為可以隔耐d啦, 點知有時唔夠2個鐘又要再食!! 救命~ 驚佢係咪肚仔唔舒服哩~~

別墅

原文章由 hibb 於 08-11-6 19:12 發表
可能心引想食奶咀

唔會掛~~ 有時佢真係扭眼瞓, 我都會俾奶咀佢食... 佢都係一時時食噃...

別墅

原文章由 sumi5354 於 08-11-6 21:25 發表

你掃唔掃到架??因為佢就算掃唔出風,我都會繼續掃,我幫阿B掃風有時佢都會發脾氣同埋喊架...我會掃到佢lum晒之後再比佢食多次奶,跟住再掃佢就會變豬仔架喇...其實佢可能唔係唔肯比你掃,只不過係佢出唔到D風唔舒服扭 ...

有時掃到, 有時掃唔到... 唉... 個個bb食完奶奶或者食奶時係開心架嘛... 我個件... 呢排食親奶... 指定動作 --> 喊

別墅

原文章由 sumi5354 於 08-11-7 18:47 發表

唔好唔開心啦... 我個B都同你o個個都差唔多咋...都係成日喊架...不過你關心佢多D同佢講多D o野...唔好懶一定要幫佢掃風...有時未食前都會喊架...我都會照掃架...又掃到wor...可能我個B消化得慢啦...所以成 ...

佢朝早就無咩野, 好正常... 但一到黃昏同夜晚就會食到喊得緊要... 見到佢咁都心酸~~ 同佢掃佢有時又瞓左邊掃到吖, 但一落床又唔舒服, 隔一陣再同佢掃就會嘔野... 唉~~

我仲未識得分佢既喊聲, 每次都係估咋~~

咩會食得飽得滯架? 見佢成日都要食周圍搵奶頭, 咁咪俾佢食囉... 唔係佢飽就唔食架咩?

首頁

尾頁

跳至