想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Sonatina 發表於 11-4-18 22:49
放左胎後, 除左打針既PATPAT有感覺外完全冇感覺

你呢兩日要去打針, 頻頻撲撲好攰架, 早D瞓休息多D呀!!

醫生有無叫你幾時驗呀??

大宅

lollybb 發表於 11-4-19 15:33
robbor, 我有做針灸和食中藥呀,做咗幾個月,但係身體好似一般。有時覺得可以做的都做晒,都唔知可以點…只 ...

我估我唔會有驚喜, 而家都想m小姐快d嚟.....

大宅

Sonatina 發表於 11-4-19 18:25
robbor, 你咁早驗, 真係未必準既. 仲有你睇下面早期懷孕既hCG LEVEL, 少到你唔信, 你個Dood尿淡少少都未 ...

好多謝你呀Sonatina,

你D資料好有用, 不過自己已經心理有數, 我係放第5日嘅胎, 所以放胎後1-2日就會著床, 再加埋我打HCG針, 如果真係成功咗, 正常條線會越來越深, 但我係越來越淺....., 今日好忙唔記得食黃體藥, 當記起時, 已經同自己講"算吧啦, 唔想再食藥同塞藥喇, 不如留番D藥下次放雪胎先食啦", 跟住自己喊咗一陣, 雖然好唔開心, 但亦要堅強面對現實, 唯有下次再嚟過.....

好多謝你嘅安慰, 令我好感動, 你好叻呀, 可以忍住唔驗, 好快就派彩喇, 你一定會成功架, 雖然日日要去打針, 但你嘅付出一定會有回報架!!!

大宅

Sonatina, 多謝你嘅鼓勵受支持, IVF呢條路真係唔易行, 唔開心又唔敢同人講, 好在係呢度識到你地班JM, 可以聽我訴苦水, 大家互相支持, 我仲有幾日藥, 會繼續食+塞, 應該停藥後M小姐會嚟探我.

係呢, 你呢幾日有咩感覺呀?

大宅

Sonatina 發表於 11-4-19 23:32
放胎至今, 除左覺得熱, 剩係覺得兩邊PATPAT好酸痛. 我都好驚M小姐會早左黎搵我, 只佢一日未黎, 一日仲有 ...

PATPAT好酸痛, 係咪因為打咗針呀? 放心啦, 未來呢九個月, M小姐都唔會嚟搵你架

大宅

各位, 我宣佈失敗了!!!

今朝體溫跌咗0.3, 用綠D同埋萬0牌驗全部白雪雪, 今日會停哂所有藥, 等M小姐快D嚟搵我....

今次放雪胎之前好有信心, 因為我放第五日嘅胎, 醫生話溶雪後質素都好好, 而且內膜原本得0.8mm, 到放果日已經有1cm, 不過原來希望越大失望越大, 可能個天覺得兔bb唔適合我啦, 上次有ohss放一粒都可以成功著床, 今次竟然兩粒都唔得, 真係唔知到底衰係邊度, 喊過後我會重新振作, 會睇番中醫+針灸, 調理好身體之後, 打算7月先會再放雪胎.....

Sonatina, GentooMama, lollybb, bbbabybb, Susumi123, littleantant, MusicTV...你地要加油呀, 我會繼續支持你地, 希望個個都BINGO, 齊齊過版!!!

大宅

我想生三個 發表於 11-4-20 15:26
我聼朝早返去驗血,呢兩日個肚好痛,係谷M果種痛。尋晚用紅d同綠d驗過,紅d得一個淺無可淺既水印,綠 ...

我想生三個, 

我前幾日都係你個post留言比你,問下你點呀?不過原來個post係好耐世紀之前,比人摷番出嚟,所以你無留意。

我遲你一日放胎,已經失敗咗喇,好明白你嘅心情,見到綠D白雪雪真係好想喊呀,或者個天覺得未係時候,要考驗下我地,仲有雪胎即係仲有機會,唔好放棄,下次一定會成功架!!

大宅

我想生三個 發表於 11-4-20 16:01
剛剛去廁所,M小姐已經大架光臨喇。我地真係要繼續努力。

不過,做埋呢次我等年尾個威爾斯公家 ...

唔好唔開心啦, 有我陪你呀....

做IVF無論精神同身心都好大壓力, 你都好吖, 一早排咗公家症, 我今日都係度諗, 下次叫醫生寫醫生紙比我排定都好, 而家起碼要等三年, 放埋D雪胎都唔得嘅話, 應該到時就有得睇.

趁呢段時間好好調理下身體, 為下次放雪胎做好準備, 你要對自己有信心, 下次一定得架, 唔駛去威爾斯做公家症架!!!

大宅

我想生三個 發表於 11-4-20 16:16
我即刻排埋呢個月放埋剩番果2-3粒,唔等喇,唔得就呢幾個月去下旅行! ...

乜咁快可以放雪胎架, 唔係下個CYCLE先可以放架? 你係咪用自然CYCLE呀, 定係用針藥控制?

大宅

我想生三個 發表於 11-4-20 16:22
我用抽血自然cycle咖

我今次都係用自然CYCLE, 不過下次打算用針藥, 時間可以控制得好D.

大宅

susumi123 發表於 11-4-20 16:24
robbor & 我想生三個,

你地唔好灰心呀, 起碼你地都仲有雪胎, 即係仲有希望啦!!

susumi123, 多謝你呀, 而家心情已經好番D, 始終都要接受現實, 希望下次會成功啦.....

大宅

Sonatina~ 多謝你一直支持, 你要加油呀, 等你好消息!!

lollybb~ 唔會有機喇, 肯定係失敗, 我打算7月先再放胎, 一來想調理身體, 二來想搬屋, 你要加油呀, 好快就可以帶BB返屋企, 我會支持你架!!

大宅

Sonatina, 有時懷孕初期HCG太低驗孕棒未必驗到架, 等埋驗血結果先啦, 無論結果係點, 我地都會支持你架, 等你好消息呀!!

GentooMama, 我覺得年齡唔係問題, 好多明星都係做IVF而又係高齡, 咪一樣可以生, 要對自己有信心, 放胎後記住休息多D, 保持心情開朗!!

我失敗之後, 表面好似無事, 原來心裡仲有D唔開心, 我都試咗兩年喇, 成日都係度諗到底今次衰咩呢, 但原來好多嘢都唔到自己控制, 尋晚同老公傾話想今個CYCLE接住放雪胎, 如果中咗仲有機會生兔仔, 但老公堅決反對, 一來要搬屋二來佢想我調理下身體先, 後來睇咗個JM一篇POST, 佢試咗5年有多, 佢講咗一句" 係你GA就走唔掉, 唔係你GA強求來都無用", 我睇完之後, 覺得可能真係未係時候, 所以個天唔比我住, 就算今個CYCLE再放都可能係失敗, 所以決定等多兩個月先, 係呢段時間裡面我會做運動+中醫+針灸, 為下次作好準備!!!

大宅

GentooMama 發表於 11-4-26 13:08
Robbor,

休息下都好,同老公享受一下二人世界,否則好似你同我曾失小b壓力更大,少啲意志都頂唔順,記得要 ...

唔知係咪上次小產之後身體差咗, 上次有OHSS都可以著床, 今次反而兩粒都唔得, 真係唔知點解.....

我諗住同老公去旅行, 玩完番嚟先放雪胎, 同埋遲D搬咗屋, 希望間屋會好D可以旺丁啦...., 做IVF壓力真係好大, 無論身體...精神...心靈上都好大壓力, 唔知呢條路要行幾耐, 幾時先會到終點, 好在係呢度識到你地, 有你地陪住我, 大家互相支持, 最重要係大家都明白大家嘅感受, 雖然自己失敗咗, 但真係衷心希望各位JM早日BINGO, 早日達成心願, 可以做媽媽!!!

大宅

dadachan1314 發表於 11-4-26 13:26
我上星期二放左最後2個雪胎,醫生話今次呢2個胚胎冇第一次個D咁靚,所以我都打定輸數。不過我都盡左力,請 ...

無第一次個D咁靚, 並唔代表一定係差架, 唔代表會失敗架, 醫生夠話我果D胚胎質素都幾好啦, 咪一樣係衰咗......

唔好成日諗D負面嘅嘢, 要開心D放鬆心情, BB係肚裡面感覺到架, 或者係屋企煲下笑片會開心D, 時間都過得快D, 祝你成功呀!!!

大宅

Sonatina 發表於 11-4-26 14:07
今早抽了血, 仲未收到call. 我食lunch時打去clinic問結果, 姑娘話結果係醫生度, 佢會比電話我. 其實結果好 ...

Sonatina, 明白你而家嘅心情, 知道你一定好唔開心, 但現在嘅結果只係你自己嘅猜測, 醫生未打電話比你可能只係佢忙緊, 唔好自己嚇自己先, 無論結果係點, 我都會支持你!!!

記得你曾經安慰我 " 不要放棄任何既機會, 你會成功既!!", 你都要記住千期唔好放棄, touchwood如果今次真係唔得, 你仲有雪胎, 即係仲有機會, 可能只係未係時候, 我知道失敗果種感覺好難受, 如果想喊就大喊一場, 之後就要重新振作, 為下一次作好準備.

大宅

Sonatina 發表於 11-4-26 18:34
在公司好辛苦, 我在PANTRY聽左陳醫生電話. 驗血報告冇懷孕. 佢話仲有5粒雪胎, 建議下一次fet用排卵針, 可以 ...

Sonatina, 睇完你嘅結果我都忍唔住, 好多嘢係我地控制唔到, 亦都解釋唔到, 想喊就盡情咁喊, 要抒發出自己嘅情緒, 感恩我地仲有雪胎, 即係仲有機會, 起碼唔駛由頭再打針谷卵, 時間可以沖淡一切, 給自己一點時間, 傷心過後要重新振作, 為下次做好準備!!

我下次放雪胎都會用排卵針, 一來時間控制好d, 二來用針藥都會令內膜厚d, 我地下次一定會成功架!!!

大宅

Sonatina 發表於 11-4-28 00:09
JM們, 好多謝你地既支持及安慰, 我已經recover左好多, 起碼今日冇哭了. 好釆有你地, 我覺得其他人係唔會明 ...

見到你開心番就好喇, 記住你唔係自己孤身作戰架, 仲有我地陪住你, 一齊加油一齊努力, 成功就在前面!!!

大宅

littleantant 發表於 11-4-27 23:42
你今日驗到排卵, 咁大約14日後M小姐就會到, 咁就可以準時放胎, 放胎後記住UPDATE最新情況比我地知呀, 祝你成功!!!

大宅

bbbabybb 發表於 11-4-27 23:30
thank you!!!

吓! 又要抽血, 我最怕抽血! 等我問下可唔可以唔抽血, 只用棒棒驗排卵. 我基本上好準時係有 ...

你係私家做定政府做呀? 如果政府做好似係要日日返去抽血, 直至LH升到高位就可以放胎, 如果私家做, 好似我咁....DAY13先番去照下卵子大小同內膜厚度, 唔駛驗血, 自己CHECK住排卵棒, 驗到深粗同內膜夠厚就可以放胎, 個個醫生唔同做法架......

首頁

尾頁

跳至