親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

引用:而家先寫到今次台中台北之旅的第二,+三日,+

原帖由 maggiecch 於 12-05-01 發表
而家先寫到今次台中台北之旅的第二, 三日, 仲有三日未寫...

2012台中台北遊day 1---台中逢甲夜市
謝謝分享,有些地方我都想去但時間不夠都分棄了,廣興紙寮就是其中之一。魯媽媽又是本來預去晚飯但改咗去國民賓館食牛扒,見到你點嘅菜好似唔係太spicy,是嗎?
有一嘢好想問,你去咗苗栗睇斷橋,你係從清境直去苗栗的嗎?是包車到台北嗎?

去台中南投似乎一次真的不夠!

期待你台北的分享

子爵府

引用:回覆+potpot+的帖子 Dear+Potpot,+thanks+

原帖由 TWS 於 12-05-01 發表
回覆 potpot 的帖子

Dear Potpot,
1.其實以前定期航班去台中只有華信,香港快運是不定期又要經agents才訂到,港龍去台中是新開辨的。三間當然以港龍品牌比較好,自己對華航機陰影抹不去,港航又不能綱上直訂,所以我自己會揀港龍(雖然剛剛上星期搭港龍機有很不快的經歷!)。如貴400元一個人就要看它時間正唔正,如兩個人去就貴800元,家陣去台北機不連稅平均可以去到900元,貴咗嘅足夠有餘我包車落台中(可以快到個半鐘頭),再唔係打的去桃園搭高鐵去台中,加埋的士時間一個小時就到。平小小搭客運落台中也可以,都係兩小時內就到。

2.我上次去主要都係清境曰月潭,台中比較小。建議可以先去台中,再上清境,然後日月潭(有些人會先去曰月潭再去清境,在台中出發其實也順路的,只是走那一條高速吧。)如我不是自駕,我可能會咁安排行程:
Day1:中午前搭高鐵去台中,到台中後寄存行李於新烏曰站,再搭台鐵去彰化站參觀扇形車庫,跟着回高鐵取行李塔3:00shuttle上清新溫泉游水侵溫泉(夏天就浸冷泉)。
Day2:搭車回高鐵,坐直車上清境(一曰只要數班直上,其餘要在埔里轉車),午後在清境開始清境遊(農場,小瑞士花園),又或者去老英格蘭嘆tea.
Day3:早上往合歡山看日出,回來再睡一吓check out,跟住包車落日月潭,中途去埔里景點(酒廠,紙教堂等),夜到曰月潭去水社食晚餐,宿於伊達邵(貪佢近九族覽車站)
Day4: 全曰九族,
Day5:早上乗船遊日月潭,午後乗車回台中(唔想包車,曰月潭有車直出台中),如包車可以順遊車埕、集集。晚上宿於台中市,最好近逢甲夜市,這晚上就可以行夜市了
Day6:早上遊台中市(我個人很想去國立美術館),午後離開去機場。

3.我冇經驗包車,看看有冇其它爸媽比料。如沒有,pm給我,我之前都記下一些爸媽留下的包車聯絡。

4.當然,自己訂酒店和機場會較彈性,如果有時間格價,可能同package唔差太遠。你不妨先訂好自己行程,看看package夾唔夾到你行程,唔得咪自己訂,家陣係綱上做很容易。

豆豆B媽    發表於 15-2-24 17:42

子爵府

引用:我都想住樓主個間清新溫泉,+但我6月底去,+

原帖由 燁燁媽 於 12-05-02 發表
我都想住樓主個間清新溫泉, 但我6月底去, 唔知會唔會浸到
佢個露天spa溫泉係游池隔鄰,一於游吓水又浸浸溫泉。另佢都有冷泉(即唔熱的溫泉水),夏天去浸頗舒服。

子爵府

引用:Quote:原帖由+懶亞媽+於+12-05-02+發表dear

原帖由 12312 於 12-05-02 發表
potpot是台中港航机
12312你比我誤導了,其實我係台北出入的

子爵府

引用:dear+potpot,你既行程真係好岩我,+想暑假去

原帖由 懶亞媽 於 12-05-02 發表
dear potpot,
你既行程真係好岩我, 想暑假去實行, 想問下, 你地全程用左幾多錢左右 (即住宿, 機票, 搭車租 ...
其實唔單止因為台北機票平一點,最重要的是當時去台中只有華信選擇,之前提過我個人對華航機有些抗拒(純個人經歷),所以才從台北出發,家陣有多間港龍,如價錢及時間跟台北差不多,當然落台中會方便些。
上次兩大一小去,五曰四夜機票酒店連自駕約花了港紙一萬一仟左右(我訂酒店全部是四人房,所以酒店相對貴了一點。)

子爵府

懶亞媽 發表於 12-5-3 10:36

dear potpot

桃園落台中都好遠路的,搭高鐵只要40分鐘,楂車要成個幾至兩粒鐘, 如想悭些嘅其實我個小朋友可以免費搭高鐵. 所以最後決定搭高鐵,又快又舒服又唔怕塞車趕唔切搭飛機回港.

懶亞媽  原來係咁樣, 吾該晒, 但我個2個小朋友係6歲2歲, 驚攞住D行理麻煩  發表於 12-5-4 00:39

子爵府

燁燁媽 發表於 12-5-3 19:00
請問我係台中去台中機場係咪得的士?

台中清泉機場原身是軍用機場,所以配套設施是相對落後的。搭的士或包車是最方便,不過佢都有幾條巴士出台中的 -

http://www.tca.gov.tw/001_about/in_traffic115.htm

子爵府

引用:Pot+Pot,+想問吓間温泉酒店响邊度訂會便宜

原帖由 laimeikit 於 12-05-04 發表
Pot Pot, 想問吓間温泉酒店响邊度訂會便宜一點呢?我CHECK過WEBSITE最平的房都要差不多二仟,你的房間是否最B ...
我訂個間應該是最正的,cityview高層睇台中夜景。pm 比你我去邊處訂

Shirleykai  我都想要~  發表於 14-7-28 11:55
kt2007  Hi,可否pm埋資料給我呀?謝謝!  發表於 14-2-2 23:16
Apple1  可以pm資料給我嗎?謝謝你!  發表於 14-1-28 04:02
clk228  可以pm比我知嗎?tks  發表於 14-1-1 22:55
ymjoy  可否pm 給我? Thanks.  發表於 13-9-13 10:55
王油油  可否pm埋比我?謝謝!  發表於 13-6-1 01:06
ETworld  可以PM埋我知嗎? 我想訂呀, THANKS!!  發表於 13-3-20 21:20
懶亞媽  potpot, 吾該我又要, pm 埋比我, thank you!!  發表於 12-5-5 09:59

子爵府

引用:回覆+potpot+的帖子 Dear+Potpot,謝謝回覆

原帖由 TWS 於 12-05-04 發表

Dear Potpot,
我租開格上,台中格上嘅車很新,我同個租車職員閒聊,我話上次係桃園格上租車,佢比咗一架很舊的車給我,我問可唔可以都比我舊車,我坦白跟他說舊車有小小花痕唔多覺。佢話同是格上,每個地方經營手法不同,佢地台中平均都是一年多的車,太舊佢地會phase out的。

另外格上用HSBC信用咭有七五折。

子爵府

引用:我也想知自駕有冇好介紹?最好在機場取車!

原帖由 火柴人媽媽 於 12-05-04 發表
我也想知自駕有冇好介紹?最好在機場取車!
剛剛答咗,除格上,和運也是大的租車公司,格價後邊間平就同佢租,唔會點錯。

子爵府

引用:謝謝指㸃,也想請教清新温泉自駕到青青草原

原帖由 火柴人媽媽 於 12-05-06 發表
謝謝指㸃,也想請教清新温泉自駕到青青草原要多小時間?一日時間内可否去青青草原和九族文化村?九族文化村 ...
我個次從彰化扇形車庫出發到清境,用了一小時四十五分鐘左右已身在清境(唔知係咪自己揸得太快)。所以從清新出發,路程差下多,你預2個小時吧!

由清境落曰月潭約一個半小時,九族約下午五、六點關門。所以如果你早上行完農場立刻驅車落九族,也可以玩它半天。我個人會覺得這樣行會趕些。我個次係鑬車站買九族的入場票,佢張票已包鑬車,不用再另買鑬車票。另本想跟民宿買入場票買(通常日月潭民宿都有一些優惠票買),不過如來我去個月九族正做緊特價,民宿主人叫我直接買重便宜(真老實!)。

子爵府

引用:謝謝回覆,青青草原和九族文化村分兩日行程

原帖由 火柴人媽媽 於 12-05-07 發表
謝謝回覆,青青草原和九族文化村分兩日行程好些,那住清新温泉會否浪費了車程時間?除了雲海,有沒有其他不 ...
其實要看你整個行程安排及你的主打是什麼才知是否值得花一晚在清泉。很多人都會安排在台中留一晚才出發到清境又或者回來停一晚在台中。我想hea些及不想剛坐好2小時飛機就上清境,所以第一晚先在清泉浸個溫泉,第二天才出發到清境。如不去清泉,住一晚台中市也不錯,行吓全台最大夜市是很值得啊!
除雲海,清境其實有很多很多民宿選擇的,之前記得有個怗叫台中酒店介紹,你search一吓,內面很多民宿行程及包車資料介紹。

子爵府

引用:potpot, 請問你係咪直接響清新溫泉酒店個

原帖由 peachtea 於 12-05-07 發表
potpot,

請問你係咪直接響清新溫泉酒店個網訂房的,係咪要prepay 的?
我唔係透過官方綱訂的,個度訂正價房是超貴的。我是用P字頭個酒店機票綱站訂的,係要比全費的。

子爵府

引用:potpot, 係唔係Prxxxlixx?

原帖由 peachtea 於 12-05-07 發表
potpot,

係唔係Prxxxlixx?
估中了 我發覺佢未有暑假價錢 唔知我訂個價重有無

子爵府

回覆:jillianmami 的帖子

我諗比較適合的是苗栗飛牛加台北遊,不過最小都要轉一晚酒店。可以先入住飛牛,玩一天的農場,然後再以台北為基地,一天來回去十分放天燈、北投浸溫泉,去小人國或六稫村。不知你打算幾天遊,粗略計算最好安排五曰四夜,如四日三夜也可以不過會幾趕及累。

子爵府

sugary 發表於 12-5-16 03:59
POTPOT,

見你推介, 我都訂了下星期出發住雲海觀景, 日月潭本想訂澄園, 可是已滿改訂了天月水色, 一家三口 ...

其實我book雲海因為貪佢可以綱上立刻確認同想住樓中樓,你記住要book觀景的,佢後面個些房間就認真麻麻地。

如果你包車上清境,其實可以跟司機啇議吓是否先给你停在老英格蘭影吓相,又甚至來個下午茶,因你去到時正好是下午茶時間.

雲海行去71是很近的(呢間最高71反而在地圖沒有展示出來,佢嘅位置黃慶果園旁),真係最多5分鐘步程。至於行落去清清草原我是自駕未試過行。去魯媽媽就應該辛苦很多,話唒魯媽媽係在比較高的位置, 不如你睇睇呢個地圖:

http://www.cingjing.com.tw/map/map_08_trip.asp (全圖)

http://www.cingjing.com.tw/map/map_h01.asp (松崗區)

http://www.cingjing.com.tw/map/map_h02.asp (畜牡區)

http://www.cingjng.com.tw/map/map_h03.asp (幼獅區)

其實如不是自駕, 最方便是住在清境休閒中心一帶, 如雲霧、愛力加等.步行去青青草原、小瑞士、或去國民賓館食飯都近。

建議可以先包車上清境,到咗清境可以叫民宿主人幫忙揾車,唔介意可以坐共乘車會平些。其實呢個清境旅遊網都有些交通資料可以參考格價。

http://www.cingjing.com.tw/traffic/index.asp

paklok  嘩!! 正呀, 多謝樓主~!  發表於 13-3-1 14:59
sugary  THANK YOU, 地圖很有用, 我是訂了二人觀景房, 但相信景觀沒有你的樓中樓那麼.  發表於 12-5-16 18:31

子爵府

回覆 sugary 的帖子

另我上次係台中高鐵旅遊中心攞咗些交通資料(如去開台中高鐵,記得落去最底層旅遊中心取資料,剩佢個全台地圖就真係冇得頂)你等等我整理一吓再post出來.

另你會去九族嗎?如只是游湖,可能住在水社那面交通比較方便的。

子爵府

火柴人媽媽 發表於 12-5-16 13:28
pot pot,
請問紙箱王主題餐廳是否有多間?我上網看有間是在台北市406北屯區廍子里五至八,一間在東山路二段 ...

台中是有很多纸箱王, 上次旅程就已經經過三間了
淸境的(位於小瑞士花園對面), 集集(集集車站對面), 台中高鐵(即新烏日火車站).

子爵府

sugary 發表於 12-5-16 23:01
Potpot所提的共乘車,我可容易找到嗎?
你可以問民宿可否幫你安排共乘,叧外我見我post個清境旅遊綱條link, 內面都有個共乘連結,可以留言問吓價!

子爵府

KT1028 發表於 12-5-17 10:16
請問清境雲海酒店有無冷氣的?

我住間房是冇冷氣的,不過山區入夜很清涼,反而要多張棉被.叧外提多一点,我住樓中樓是冇浴缺的, 個洗手間很陽春的,有点兒似長洲渡假屋個種.

我知有些民宿是有冷氣, 我住呢間可能位處較高位置,所以未空調, 房內得把吊扇.

首頁
12345...12

尾頁

跳至