嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

butterflyk 發表於 13-6-7 12:46
佢就係咩都好心急,太無耐性。有時真係食少少就發脾氣唔食,點tum都唔得,咁唯有補奶........到大d先教佢你 ...

我已經好有心機,但日日咁狂喊,真係好氣餒

大宅

陪月勳章

引用:Quote:BG930+發表於+13-6-7+08:59+15個月大

原帖由 foopopo 於 13-06-07 發表
咁你幾時開始俾玩具或開電視呀!?是否一開始就唔鐘意食粥 / 糊
係呀,一開始就比,大人會睇電視。我覺得好正常,冇乜嘢。

大宅

回覆 foopopo 的帖子

我囡一日飲2餐奶早晚各一餐都係4安, 中午個d時間全部餵粥仔, 佢好衰, 清醒係唔飲奶, 要訓教先飲,由佢出世至而家都係飲4安, 之前都係同你b一樣一安都食唔到,由佢3個月至而家食奶都好痳煩,之前我有餵奶恐懼症, 估唔到而家到食粥仔一樣難搞, 每日已經用唔同材料煮比佢食, 對佢完全無符

大宅

試下提早食第二次奶, 因為對上個歺水果蓉應該唔飽. 讓歺與歺中間多些時間給他消化. 佢有餓的感覺, 自然會食粥仔.

男爵府

foopopo 發表於 13-6-6 22:08
我有同bb 講,要乖乖食野,食完同佢玩,佢當然唔理我........

我今次俾左匙佢拎,但唔成功
時常換餐具.. 有卡通.COLORFUL.... 吸引佢

有新鮮感

大宅

引用:Quote:butterflyk+發表於+13-6-7+12:46+佢

我已經好有心機,但日日咁狂喊,真係好氣餒
有無試過餵少少奶先再食固體?加油呀!放鬆少少,而家bb都係奶為主,食倒幾多都由佢,唔夠飽咪補奶囉!到再大d真係識聽你講乜,佢又識表達時就好好多嫁啦!千奇唔好用玩具tum呀,慣左就慘啦。

大宅

BK Milk勳章

有無試過佢食粥既時候唔食,你哋罵佢,令佢唔開心,有陰影,所以一放底話食粥佢就喊? bb仔其實好好記性架,如果有過唔開心既經歷,佢地會記住,下次一知道要做同樣既野就會聯想到,加上佢地會感受到大人既感受,你如果每次餵佢既時候都感到如臨大敵,佢地會感受到個氣氛架。 試下先營造開心既氣氛,唔好令佢覺得食野係壓力。 我通常會播佢鍾意既歌俾佢聽,講下窗外見到既野。 但絕對無玩具同睇電視。

大宅

引用:有無試過佢食粥既時候唔食,你哋罵佢,令佢

原帖由 Pinkpling 於 13-06-07 發表
有無試過佢食粥既時候唔食,你哋罵佢,令佢唔開心,有陰影,所以一放底話食粥佢就喊? bb仔其實好好記性架 ...
我次次餵都會笑住,等佢開心啲,但唔成功

大宅

引用:Quote:foopopo+發表於+13-6-6+22:08+我有同

原帖由 leungfunb 於 13-06-07 發表
時常換餐具.. 有卡通.COLORFUL.... 吸引佢

有新鮮感
等我試下先

大宅

引用:試下提早食第二次奶,+因為對上個歺水果蓉應

原帖由 yeeyu127 於 13-06-07 發表
試下提早食第二次奶, 因為對上個歺水果蓉應該唔飽. 讓歺與歺中間多些時間給他消化. 佢有餓的感覺, 自然會食 ...
但下午即糊仔都隔左4小時,佢都係唔願食

大宅

引用:回覆+chaudalkis+的帖子同我個囡一樣,+對食

原帖由 bonnie-mama 於 13-06-07 發表
回覆 chaudalkis 的帖子

同我個囡一樣, 對食野亳無興趣, 你個囡係咪一開始都有厭奶? ...
細個無架,今日我頂吾順帶佢睇醫生,醫生說佢吾食就吾好俾佢食,總之不能玩玩具食飯,而家我已經好忍心餓左佢三餐,但佢仲好堅持

男爵府

foopopo 發表於 13-6-7 17:46
等我試下先
係真有關架..
如知道小朋友特別LIKE咩卡通人物. 佢用佢D餐具食都食得開心D! 仲學自己食

突然想起一個問題!
你係咪預早餵完BB. 先到大人食?

有時BB 係唔LIKE咁.. 想同大人同時同檯一起進餐的..
又試下!

另外. 就係你們有無試過係BB面前.大啖大啖食得好滋味既樣呢?
仲要講: 0華~~~~粥粥好味道~ 呀... UMMM... 好味~ BB 你試唔試下呀! 有魚喇~有肉仲有菜喎
(真係要不停講不停講.順便教埋BB依D係咩果D係咩.). BB 最愛模仿大人...

大宅

leungfunb 發表於 13-6-7 23:15
係真有關架..
如知道小朋友特別LIKE咩卡通人物. 佢用佢D餐具食都食得開心D! 仲學自己食

我有無試過係BB面前.大啖大啖食得好滋味既樣.......仲成日扮添!

我地係餵左bb先,先係大人食飯 .......

大宅

chaudalkis 發表於 13-6-7 21:44
細個無架,今日我頂吾順帶佢睇醫生,醫生說佢吾食就吾好俾佢食,總之不能玩玩具食飯,而家我已經好忍心餓左 ...

大宅

回覆:foopopo 的帖子

上次你話2歺固體,即一歺糊仔,一歺粥仔。定係3歺固體呀?如果係3歺固體又多咗D喎

大宅

引用:上次你話2歺固體,即一歺糊仔,一歺粥仔。

原帖由 yeeyu127 於 13-06-10 發表
上次你話2歺固體,即一歺糊仔,一歺粥仔。定係3歺固體呀?如果係3歺固體又多咗D喎

...
2餐固體係指一餐糊,一餐粥

大宅

回覆:foopopo 的帖子

咁用絶招,唔食,唔使迫,係佢面前杜咗佢,等佢下一歺先有得食。我以前都係咁對我個女。

大宅

引用:我一直餵粥或糊仔,都無俾玩具或開電視+...

原帖由 foopopo 於 13-06-06 發表
我一直餵粥或糊仔,都無俾玩具或開電視 .....

阿囝一向食野都麻麻地,要餵一小時,但都食到減,但最近仲一 ...
你15:00果餐奶食幾多?佢會吾會太肚俄扭食奶,你有冇試下提早半個中開始餵,因為我個囡都試過喊住食粥,跟住我拿拿林開支奶佢,佢就收聲食奶,自始食粥果餐會提早餵

黃小b, 你要乖乖跟實mami, 係mami個肚到健康成長, 出世時就會精靈活潑, i love you, baby   

大宅

引用:Quote:bonnie-mama+發表於+13-6-7+13:41+回

阿囝兩個月開始厭奶,厭到八個月,最差試過0ml (都係一次),但飲得2-3安就試過好多次,佢唔係幾日係咁,係 ...
你個b都好過我個仔,我仔又係長期厭奶b,而家全日總奶量300-350ml,仲要訓住先食到多少少咋,有次0ml嚇死我

大宅

回覆:bonnie-mama 的帖子

你女幾大呀?
我仔又係頂盡食4安,我同你一樣又係有餵奶恐懼症

首頁

尾頁

跳至