自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔3歲幾, 擒日返學時好開心精神, 下午3點突然收到老師電話話發燒38.5度, 我地即刻去做流感測試, 當時已經燒到40.2, 醫生開左口服特敏福,
回家就即食藥, 但仔仔都軟奶奶攤係到, 到晚上8點精神先好D食左D野,
但係擒晚到今朝都冇退過燒, 一路都係38.X-39.X咁上落, 已經準時食退燒藥,
高燒水低燒水都有食, 但冇好大改善。

暫時佢都呆呆下咁睇卡通, 間唔中都會笑, 飲水食野都仲正常,
我唔肯定駛唔駛同佢去醫院, 希望請教有經驗既父母,
另外請問咁樣流感係咁樣燒嗎? 食左特敏福會幾耐先退呢?

真係好驚D併發症, 但醫院冇位又多菌, 如果可以, 好似留係屋企休息會好D,
只係冇醫生睇住, 驚有咩事會遲左救, 真係好矛盾

(上星期五打左4價針, 不過我估應該未有咩效用)

男爵府

Mikor 發表於 18-2-1 10:05
仔仔3歲幾, 擒日返學時好開心精神, 下午3點突然收到老師電話話發燒38.5度, 我地即刻去做流感測試, 當時已經 ...

我大人中乙型都要食特敏福2日先退燒,何況你仔仔係甲型,無咁快架唔係一食即退!最緊要仲精神同埋唔會抽筋!唔對路即刻再去急症!

珍珠宮

畀面勳章

我細路中左b型, 有晚燒到40.xx度.
打去問診所醫生, 只要冇抽筋, 呆滯都唔使去醫院. 話醫院重多菌, 到時唔知惹左咩病

wcpcelia    發表於 18-2-1 16:59

子爵府

2011至尊種植勳章

仔仔3歲幾, 擒日返學時好開心精神, 下午3點突然收到老師電話話發燒38.5度, 我地即刻去做流感測試, 當時已經 ...

小朋友細時中過甲型流感,高燒幾日的,塞肛也退不到,原本回家休息,但情況轉差失聲即搵到當日睇既家庭醫生去醫院check,原來已影響呼吸,要食特敏福、類固純、抗生素加住院隔離,差不多1星期才有返精神,而且之後抵抗力很弱,要繼續在家隔離1星期。

最好要keep check 住小朋友精神狀態和食葯後既反應,一有咩問題即去急症。

另外,如無記錯,流感針好似1,兩星期後先生效。

男爵府

係咁樣燒,食第四五轉藥先會退,我小朋友好抗奮,我朋友嗰個好暴躁,因人而異,食到玩到唔駛擔心,謝哂先驚,打左流感針係減低併發症機會,唔係唔會中流感,你應該好彩有打流感針,有打佢都謝謝地,冇打會仲謝,唔駛擔心

公爵府

我個仔中過兩次甲型,一次副流感
有次flu A食完特敏福、退燒藥都未完全退燒

我試過到夠鐘俾退燒藥唔俾藥,
改俾余X生喉棗末,之後退曬
但每日仍然食tamiflu !

之後,兩個仔每次燒過39度
在家我就俾定喉棗末
再等睇醫生
有時候由約到,到測試,到攞到藥都要幾小時

等緊嘅時候,燒得黎精神都ok ga!

希望幫到你

不過中藥都要同細路夾的

如果夜D精神仍然麻麻,穩陣D入院

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我d仔中過甲型,要燒3-4日架

只要唔係太高燒,個人都叫精神,就無問題

男爵府

岩岩訓醒, 40度, 食左低燒藥都冇用降唔到,
好冇精神咁PA係到, 唉, 但退燒藥一日4次, 再食埋今晚唔食得唔知點算,
暫時都冇咳個D, 係有D鼻水出黎, 到唔知點搞

珍珠宮

回覆樓主

幾年前中過甲流,超級辛苦,記得有次一嘢吐咗半碗綠色嘅痰出嚟,嚇死。我當年燒咗6日,不過我唔記得高燒係幾多日。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

我女前年4嵗中過甲型39.7,年29晚去左伊院,簡直是惡夢。有病房,但我頂唔到,要左D退燒就簽字出院
沒有食特敏福(2日通知我係甲型,問要唔要特敏福),發燒反復幾日,退燒就跳跳下,燒返就睡,葯力一過就燒返。

男爵府

Mikor 發表於 18-2-1 15:16
岩岩訓醒, 40度, 食左低燒藥都冇用降唔到,
好冇精神咁PA係到, 唉, 但退燒藥一日4次, 再食埋今晚唔食得唔知 ...

流感燒係退燒藥都無咩用架!唯有加埋物理降溫,不過天氣咁凍沖涼又怕凍親,唯有勤力d抹身,退燒貼貼埋後頸!

男爵府

回覆樓主:

特敏福要食第二日先会开始退!

公爵府

特敏福要食最少4次先退燒。大約2天。

大宅

回覆樓主

我仔差不多3歲上個月剛中甲型。無食特敏福因爲check到時已過48小時,留院一晚出院,只有退燒水、塞肛同止咳止鼻水。反覆燒左10日,有高有低,無胃口,狂扭計。高燒時係呆同訓,什至震,醫生話係正常反應。低燒時好d,肯睇下電視。

如果佢無唔清醒(唔同呆),無連續抽筋,我覺得可以觀察下。就算去醫院,老實講佢都只係比藥同觀察。

侯爵府

回覆樓主

我阿囡都2日先退燒,正常醫生當時會聽吓個肺,肺清嘅就冇事,如果唔清一早已經要你入院,睇定d先,明白食極極藥都唔退個種擔心,但唔會一食就即好返嘅
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

回覆樓主

我2個小朋友上年都中過甲流,大既當時未夠3歲,細既85日,大既高燒唔退,因為過左黃金48小時先食特敏福,前前後後燒左10日,最恐怖係細既未夠100日,一起燒即去法國,皮膚紫晒,當晚好危險,呢次經驗真係畢生難忘

食住特敏福退燒就得啦,最怕係高燒唔退冇精神,會燒返幾日的,唔好太擔心,盡量令佢食d野,不過中過甲流氣管會比較弱,要好好調理。

男爵府

回覆樓主

謝謝大家,岩岩再睇醫生,佢話都okay 可以繼續食藥同觀察先。 仔仔氣管不嬲都差,睇黎病左呢次都有排搞

用戶要求終止服務

Joball 發表於 18-2-1 11:02
我個仔中過兩次甲型,一次副流感
有次flu A食完特敏福、退燒藥都未完全退燒

特敏福 溝喉棗散
又西又中,個人覺得呢個食法唔太好

公爵府

回覆樓主:

我細仔7歲12月27日早上燒104度,中甲流即食特敏福及高+低退燒藥,高高低低要到第三日下午先完全退燒,最高去到105度,燒到咁高係好累的,樓主睇多一日先。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至