自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

Re: 幼 園 追 學 費 通 告 貼 書 包 外 示 眾

麟媽媽:

學生如果係吾知情既情況下比人係背脊貼左張紙, 基本上已經係有問題! 吾理張紙既內容係乜!! 當然, 個學生只係K2, 吾會知內容寫乜, 但點解要貼係佢背脊(=書包)?

文中已提及學校一向用自動轉賬交學費, 只係九月份要親自交去學校, 並吾係個家長有心吾交錢.

唉!~ 針吾拮到肉吾知痛...

別墅

或者他經濟有些問題啦!但是他已經解釋是每個月銀行自動轉賬啦!只不過是學校新學期要親自交學費回學校,一張通告,欠一個月學費可以比人清楚看到,然之後比人指指點點,實在太大侮辱人家啦,何必這樣做呢?做得老師一點記性都沒有,家長們都知道書包有一個透明既通訊袋要黎放通告同手冊,何解老師這一點都注意不到,現在科技發達,一個電話啫,都做唔到,感覺這校,唉。

大宅

好媽媽勳章

各位,容許我講幾句公道說話,我小朋友其實都係呢間學校既學生,亦有收到同樣既通告,因為我都係做自動轉帳,所以唔會留意到9月份係要交現金,但係我收通告時,係小朋友揸係手,再由老師講該通告內容,而我都有問過點解d通告唔放入通告套,同埋要出一張咁既通告,佢既解釋係原來好多自動轉帳既家長都唔知9月學費係要交現金,所以先出一張通告,話俾d自動轉帳既家長知,而唔放落通告套係因為唔係每位學生都有呢張通告,老師好難去記邊位同學有呢張通告,而且可能有d家長會太忙,唔記得檢查通告套,(我話可能o者,我唔係話我學校d家長真係咁,希望各位唔好介意)所以老師先會咁做,所以我覺得今次只係老師一時大意,係情有可原,而且該位老師亦都已經道左歉,唔通你地想位老師自動辭職先係正確?而且學麟媽媽話齋,我諗跟尾既人都唔會睇到通告既詳細內容,只係會奇怪點解有張紙貼左係小朋友既書包外面,而個家長唔知咁解啫,而且張通告係張幾細下既紙(一張A4紙既3份一大),如果唔係攞係手度或特登留心去睇,基本上外人係唔會睇到內容係乜~(今次就係因為有人特登去睇,然後影埋人地,先會咁樣)
而另一方面,報紙上寫到有d家長覺得學校狗眼看人低,我個人就認為學校一d咁既意思都冇,如果學校覺得你個家庭係經濟上係問題,會交唔到學費,而唔收你,咁就係佢唔啱,而且學校都有教家長申請學費減免,咁樣既話,學校又點會狗眼看人低呢?有問題既係講出呢句說話既家長,係個家長咁諗人地,先會講出呢句咁既說話~
所以總括黎講,學校貼張通告出書包係有錯,佢應該放入通告套入面,等家長自己去睇,而且呢間學校都仲係新學校,之前兩年咁做都冇出過問題,我諗經過今次呢件事,學校知道咁做係唔可行,都會作出改進,希望各位唔好再罵學校,因為呢間真係一間唔錯既學校,試問如果呢間學校唔緊張d小朋友,又點會安排咁多講座及活動俾小朋友呢,又安排家長參觀咁多間小學呢?(我諗真係冇乜邊幾間幼稚園會應家長要求,睇完安排果幾間之後,仲會安排家長額外要求要睇既學校囉)所以都希望各位要以一個正面既方向去睇呢件事~
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

大宅

老師只是一時大意罷了。

我見識過幼稚園開學的場面,所以比較同情老師。

laughin' to keep from cryin'

子爵府

好媽媽勳章

係慣匪都唔應該用咁o既方法通知家長啦,同上佢屋企淋油無分別.呢d就係教育,個老師操守有問題,自己都未教好,而家誤人子弟!!驚唔記得老師咪貼張紙係身提醒自己一陣見康仔家長提佢交學費囉.
Farago 寫道:
呢個家長係唔係"慣匪" or 校方已追多次吧?

如果都唔係, 間學校之手法就好有問題.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節
該用戶已被刪除

禁止發言

好媽媽勳章

別墅

renren:

妳好搞笑呀!

renren寫道:

驚唔記得老師咪貼張紙係身提醒自己一陣見康仔家長提佢交學費囉.

男爵府

男爵府

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

Agree.
貝貝 寫道:

就算放係書包入面...家長都會睇到架啦...邊解要咁貼係書包出面呢 我唔會接受佢地話唔記得呢個解釋囉!!

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

複式洋房

roccomami 寫道:
身教再考驗父母,將件事点處理對小朋友影响很大。
1)明白事物的問題,接受老師的道歉。
2)讓小朋友明白錯需要認,錯必要改。
3)寬恕別人,讓小朋友胸襟廣濶。等等、、、、、、
希望這位家長早日順番條氣,認真想轉校是否係最佳辦法。

Agree!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

其實老師放通告入書包時, 係name list 到mark住邊個有依份通告, 之後再打電話俾果d家長咪得囉, 有幾難呀? 係個名旁邊mark一mark, 打電話都懶, 好過依家出醜.

唔係我地俾個電話no.俾學校做乜姐? 都係要來溝通之嗎!!!!
小巫女女 寫道:
各位,容許我講幾句公道說話,我小朋友其實都係呢間學校既學生,亦有收到同樣既通告,因為我都係做自動轉帳,所以唔會留意到9月份係要交現金,但係我收通告時,係小朋友揸係手,再由老師講該通告內容,而我都有問過點解d通告唔放入通告套,同埋要出一張咁既通告,佢既解釋係原來好多自動轉帳既家長都唔知9月學費係要交現金,所以先出一張通告,話俾d自動轉帳既家長知,而唔放落通告套係因為唔係每位學生都有呢張通告,老師好難去記邊位同學有呢張通告,而且可能有d家長會太忙,唔記得檢查通告套,(我話可能o者,我唔係話我學校d家長真係咁,希望各位唔好介意)所以老師先會咁做,所以我覺得今次只係老師一時大意,係情有可原,而且該位老師亦都已經道左歉,唔通你地想位老師自動辭職先係正確?而且學麟媽媽話齋,我諗跟尾既人都唔會睇到通告既詳細內容,只係會奇怪點解有張紙貼左係小朋友既書包外面,而個家長唔知咁解啫,而且張通告係張幾細下既紙(一張A4紙既3份一大),如果唔係攞係手度或特登留心去睇,基本上外人係唔會睇到內容係乜~(今次就係因為有人特登去睇,然後影埋人地,先會咁樣)
而另一方面,報紙上寫到有d家長覺得學校狗眼看人低,我個人就認為學校一d咁既意思都冇,如果學校覺得你個家庭係經濟上係問題,會交唔到學費,而唔收你,咁就係佢唔啱,而且學校都有教家長申請學費減免,咁樣既話,學校又點會狗眼看人低呢?有問題既係講出呢句說話既家長,係個家長咁諗人地,先會講出呢句咁既說話~
所以總括黎講,學校貼張通告出書包係有錯,佢應該放入通告套入面,等家長自己去睇,而且呢間學校都仲係新學校,之前兩年咁做都冇出過問題,我諗經過今次呢件事,學校知道咁做係唔可行,都會作出改進,希望各位唔好再罵學校,因為呢間真係一間唔錯既學校,試問如果呢間學校唔緊張d小朋友,又點會安排咁多講座及活動俾小朋友呢,又安排家長參觀咁多間小學呢?(我諗真係冇乜邊幾間幼稚園會應家長要求,睇完安排果幾間之後,仲會安排家長額外要求要睇既學校囉)所以都希望各位要以一個正面既方向去睇呢件事~

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

侯爵府

我家有隻曳曳豬

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

totally agree!!!![quote]
hohoho 寫道:
[quote]
roccomami 寫道:
身教再考驗父母,將件事
錢多錢少,够吃就好。人醜人美,顺眼就好。
人老人少,健康就好。家窮家富,和氣就好。
老公晚歸,回來就好。老婆唠叨,顧家就好。
孩子從小,就要教好。博士也好,賣菜也好。
長大以后,乖乖就好。房屋大小,能住就好。
老板不好,能忍就好。一切烦惱,能解就好。
堅持執着,放下最好。人的一生,平安就好。

大宅

起初看到這個標題,我都大叫'有冇搞錯!

但看了內文就認為:
1) 校方的解釋可信,看不出有看不起人的意思,家長不要想太多了。如果校方的道歉是有誠意,並承諾改善,為了保持良好關係,不如大事化小。
2) 學校確實是處理不當,其他會員已提出很多更好的處理方法,造成這次尷尬的事件可以說是'巧合',一個巧合是怕善忘的老師依然真的忘記了,另一個巧合是學生和家長在取書包時都沒有發現那通告。
3) 家長一層一層的投訴到底想得到什麼結果?如果影响了孩子(例如老師、其他家長、同學的特別眼光,轉校),是否得不償失?

民房

有無攪錯

大宅

同意

LapLapMom 寫道:
起初看到這個標題,我都大叫'有冇搞錯!

但看了內文就認為:
1) 校方的解釋可信,看不出有看不起人的意思,家長不要想太多了。如果校方的道歉是有誠意,並承諾改善,為了保持良好關係,不如大事化小。
2) 學校確實是處理不當,其他會員已提出很多更好的處理方法,造成這次尷尬的事件可以說是'巧合',一個巧合是怕善忘的老師依然真的忘記了,另一個巧合是學生和家長在取書包時都沒有發現那通告。
3) 家長一層一層的投訴到底想得到什麼結果?如果影响了孩子(例如老師、其他家長、同學的特別眼光,轉校),是否得不償失?

複式洋房

有無搞錯

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至