自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係最初政府引入Uber黎香港

子爵府

ami703 發表於 24-5-21 11:19
UBER 明明就犯左法, 之前法庭都判左,但而家又唔放蛇捉人?
咁其實法例要黎做咩?? ...

的士多番罷駛堵塞都有獨及法律紅線,保留uber,以魔法打敗魔法

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

網約車早就應該要合法啦,有得規管,市民又多選擇。講真一個普通人又冇讀心術唔會知個的士司機想車咩野客,一唔合佢心意就急停車或俾說話你聽,點頂呀?!

侯爵府

支持Uber 合法化,支持更多網約車平台!政府請聽聽廣大巿民聲音!

香港的土業的差劣服務已經影響香港形象,唔可以再坐視不理,市民咁多年真係受夠了!

珍珠宮

mandy952 發表於 24-5-21 20:48
咁而家都有啦
直接call的士就可以啦

到時不同係全面禁哂 uber私家車

得番貴Uber taxi ,滴滴taxi, 及街 taxi,又係果堆司機來,更加惡死及更貴,因冇左競爭對手

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

無話可說 發表於 24-5-21 11:32
政府有心搞網約,全世界都有啦!

國內網約車盛行、但通街都是的士~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mimi199188 發表於 24-5-21 11:54
因為的士牌好貴,成本好高,如果網約車合法左佢哋就會血本無歸。

時代是會變、雖然同情班車主、問題係的士司機態度、公共交通網絡完善、被社會淘汰是自然現象~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

mimi199188 發表於 24-5-21 11:54
因為的士牌好貴,成本好高,如果網約車合法左佢哋就會血本無歸。

自己要買的士牌就要承受風險

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bu-b 發表於 24-5-21 16:00
希望真係可以,唔駛次次搭的士都心驚驚怕遇到衰司機,唔係怕佢黑面Chok車又唧唧唧發悔氣,就係怕佢一路接 ...

好彩我近年都揸車、唔使受的士司機氣~

坐上的士、真係有壓力~

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hohoho2013 發表於 24-5-21 16:38
的士佬真係衰到一個點,仲好意思話要年年申請加價,要跟公務員加薪幅度,癡癡地
公務員要納稅 ...

我相信香港、無咩的士司機需要納稅?

買基金真係好傷

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 24-5-22 07:51
我相信香港、無咩的士司機需要納稅?

唔係唔需要,係無

兩都有分別

子爵府

mami2000 發表於 24-5-21 12:22
贊成uber合法化,明碼實價。
的士業界緊係出黎嘈啦,因為的士牌跌左咁多,投資緊有風險,責任自負啦。
好多 ...

人地食肆開擋口都有風險,有人入來食碗面走人,好彩叫個大套餐。大家樂有人叫杯咖啡$12 坐一粒鐘,有人叫牛腩飯加飲品$6X.你D的士佬輸打贏要,短途黑面,唔過海仍成一種差劣文化。其差劣文化吸引一班市儈佬揸的士,自己其心不正。有咩資格放蛇。

珍珠宮

大力大力 發表於 24-5-22 07:46
時代是會變、雖然同情班車主、問題係的士司機態度、公共交通網絡完善、被社會淘汰是自然現象~
...

咪過份天真,BK都忍左 N咁多年,上一下代已受氣到今日一樣,唔好期望太多

珍珠宮

hct300 發表於 24-5-21 11:11
近日網上瘋傳多條的士團體自發「放蛇」打擊白牌車的短片,引起社會關注。政府今日(21日)表示,奉勸大家「唔 ...

政府應該好快引入網約車,的士牌有排跌

子爵府

支持網約車合法化
最多咪申報+報稅+同保險業界傾份保險點購買(即登記網約車就要做哂以上程序先開到工)
要報稅政府都會多左收入,市民多個選擇就winwin啦
的士獨大無競爭無進步,炒高的士牌係私人問題,關政府咩事,輸打贏要。

珍珠宮

angiehouse 發表於 24-5-22 08:50
政府應該好快引入網約車,的士牌有排跌

唔係你想像咁

網約合法化只限有牌的車,即係現有的士

所有 uber私家車七月會全面被禁

象牙宮

大力大力 發表於 24-5-22 07:43
國內網約車盛行、但通街都是的士~

睇地方咋,大型商場易搵的士,但其他街就難了!我係中山唔call車,係完全無的士係市面行走

象牙宮

BKFinder 發表於 24-5-22 10:36
唔係你想像咁

你收到政府通知?我覺得會放寬就真,國際城市想叫車都無

珍珠宮

BKFinder 發表於 24-5-22 10:36
唔係你想像咁

政府發牌就得,好似高德,滴滴咁,吾好系私家車都可做生意

珍珠宮

無話可說 發表於 24-5-22 11:17
你收到政府通知?我覺得會放寬就真,國際城市想叫車都無

你多留意政府官員的講話

已多次強調到時七月放寬網約下的車一定要有牌,即係現有 taxi, 冇牌的(即私家車)會強力打擊

即係uber私家車會正式死亡

得番uber taxi 及滴滴 taxi

但最新消息滴滴同最大果間的士車行洽談破裂,被該的士車行踢出來咁滯

就算閹割版滴滴 (即滴滴taxi) 都困難重重

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊