自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

angiehouse 發表於 24-5-22 12:29
政府發牌就得,好似高德,滴滴咁,吾好系私家車都可做生意

你冇睇 tvb? 田北辰咪就係講呢個問題,六月都已到,仲未有新牌出,七月已實行。

而七月會超大力度打擊 uber冇牌的車即uber 私家車一下子會全部死亡,得返現有的士

男爵府

BKFinder 發表於 24-5-21 10:31
唔洗諗, uber私家車好大機七月後禁
然後大量現行走 taxi 加入滴滴及uber成了 uber taxi 及滴滴的士

我都覺

大宅

如果政府超大力度打擊 uber冇牌的車即uber 私家車, 即又喺維護既得利益到時, 唔洗睇表了. 你唔開過合意天價, 冇車接你 佢地仲唔惡哂, 唔洗咩年年申請加價. 平民一喺迫地鐵,巴士. 要享受舒適出行, 唯有自己開車囉

侯爵府

壞人說人壞
真係有大部分的士佬面皮好厚下
的士有啲似X社會,誰大誰錯誰正確

侯爵府

Gud567567 發表於 24-5-22 16:23
如果政府超大力度打擊 uber冇牌的車即uber 私家車, 即又喺維護既得利益到時, 唔洗睇表了. 你唔開 ...

佢哋想隻手傘,又想你坐又唔歡迎你上車甘

子爵府

大陸網約車最好係, 可以有得投訴. 有懲罰. 我試過. 對方回應會扣佢錢.

香港的士投訴無門.

男爵府

BKFinder 發表於 24-5-22 12:42
你冇睇 tvb? 田北辰咪就係講呢個問題,六月都已到,仲未有新牌出,七月已實行。

而七月會超大力度打擊 ub ...

Uber taxi 都唔經常有車。
但如under Uber call 的,佢哋無得揀客,都可接受。最重要係唔俾拒載!

子爵府

希望合法化啦,香港好落後,人地星架坡都有grab 啦 .

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

希望開放Uber,但唔好只有Uber Taxi。我真係唔多like 香港的士佬!

珍珠宮

政府官員已多次強調到時七月放寬網約下的車一定要有牌,即係現有 taxi, 冇牌的(即私家車)會強力打擊

即係uber私家車會正式死亡

得番uber taxi 及滴滴 taxi

但最新消息滴滴同最大果間的士車行洽談破裂,被該的士車行踢出來咁滯

就算閹割版滴滴 (即滴滴taxi) 都困難重重

子爵府

angiehouse 發表於 24-5-22 08:50
政府應該好快引入網約車,的士牌有排跌

跟據以往政府政積,似乎係偏向維護既得利益者既利益多過關心大眾市民既感受。

子爵府

Queenie_0012 發表於 24-5-23 07:24
希望開放Uber,但唔好只有Uber Taxi。我真係唔多like 香港的士佬!
...

最憎d 的士佬1. 唔過海 2. 交更唔接客 3.見到近唔接 太遠又唔接 4.淨收Cash 連八達通都唔收

男爵府

2024年龍年勳章

子若 發表於 24-5-23 12:39
跟據以往政府政積,似乎係偏向維護既得利益者既利益多過關心大眾市民既感受。
...

今次唔同,係阿爺要嚟香港落戶。冇得唔畀面。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊