母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

民房

more milk plus 增奶草藥副作用報告!‏

副作用報告 早前系網上買左more milk plus,食左一排發覺經常頭暈, . 頭痛。持續左好幾日。平時好少有呢類問題,以為感冒所以無理,結果早幾日頂吳順去左見醫生,原來血糖過低。醫生建議停用more milk plus.more milk plus 其中一種草藥成份可以降血糖。後來上網search 下發現呢種成份會影響小朋友健康,仲係無fda認證。但more milk plus 包裝又話 GMP,認證。我懷疑可能呢種草藥未經FDA批准,GMP廠生產。各位姐妹如果你本身有血糖問題,或者對草藥敏感真係吳好試。

http://www.justbreastfeeding.com/breastfeeding/fenugreek-milk-plus-increase-breast-milk-production/

男爵府

回覆:more milk plus 增奶草藥副作用報告!‏

咁點影響小朋友健康?可以講多d嗎?

禁止訪問

大宅

Fenugreek 其實係一種 herb,可以用來調味,在亞洲菜色都常用。

好多食物都 "有可能導致敏感同昏迷",例如花生。

奶媽食任何食物,都要留意自己或BB有無敏感或不良反應,唔應該特別針對某一成份。

More Milk Plus 係 supplement,唔係藥,不需要經 FDA 批核 (如有錯誤請指正)。

複式洋房

話時話,我又真係開始食MMP之後有頭暈喎。我宜家只食GR,等乳腺增強後再用湯水黎增奶啦。我暫時停一停MMP先。

大宅

我食咗幾日上到多30%就停了, 然後一路都放埋一邊!
原來有咁既影響架.....

禁止訪問

男爵府

我上網找到:
"Fenugreek does pass through breast milk. It is believed to be safe for both mom and baby when used in moderation. The U.S. Food and Drug Administration has rated it as Generally Regarded as Safe (GRAS)."
我稔不要太高劑量ok卦,我食了有d幫助喎

禁止訪問

大宅

我就黎食晒一樽,其實我係最擔心影響小朋友,我自己又吾覺有頭暈

大宅

呢個世界好多食物都係 "有可能導致小孩敏感同昏迷",例如花生 / 蛋 / 豆 / 小麥 / 奶等等。

幼兒時期,家長只需要小心觀察BB有無不良反應,就可以發現到是否有食物過敏。只要避開唔食引起敏感的食物就OK。

民房

宜家我最擔心係驚影響到BB, 因為都食左一排, 唔知佢吸左幾多. 宜家大人都有事, 更何況我個B, 佢咁細個, 有事邊個賠, 我宜家個心真係好唔安樂.....

大宅

viannsin 發表於 13-1-20 22:48
我就黎食晒一樽,其實我係最擔心影響小朋友,我自己又吾覺有頭暈 ...

如果小朋友本身對雞蛋敏感,比雞蛋佢食,就有可能會出疹、哮喘、呼吸困難。如果小朋友本身對 Fenugreek 敏感,比 Fenugreek 佢食,亦都會出現以上過敏症狀。

Fenugreek 本身只係一種食物,唔會影響小朋友健康,除非你的小朋友本身對呢種食物有敏感反應。如有錯誤請指正。

純屬個人意見:上網找資料,自己要細心分析和解讀,唔明白的可以講出來,大家交流一下。

民房

今朝覆診, 同醫生又傾起MMP, 佢話唔應該隨便網上買藥食, (我心想都係想為BB 好啫), 因為佢話好多呢d 藥無注冊, 無得規管。。叫我小心d, 唔好sai左 錢仲搞到自己出事。 之後同個fd 傾, 佢話不如轉奶粉, 但我唔想。。。

別墅

個人覺得係藥定 supplement都唔好亂食. 一來不知是否對BB有害; 二來就算係有幫助, 若過量都會對阿B同自己有害。不如相信天然的方法, 多休息, 多飲上奶的湯水/食物. 免得愛B結果害B。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我呢幾日都開始食gnc fenugreek, 係有小小暈,但真係多左milk。。。。。呢次真係魚與熊掌喇。。。。

大宅

啱啱睇緊香港母乳育嬰協會個website內 Dr. Jack Newman 母乳指南, 有講到Fenugreek! 個人認為草藥好似中藥咁, 唔係個個都work, 亦唔係人人都信. 唔駛太擔心既.

要食MMP 就要第一週就好食:

葫蘆巴和幸福薊似乎在前幾週比較有效。事實上第一週似乎最有效。
http://www.breastfeeding.org.hk/book/171

有些草藥的治療成分不會增加奶量,反而會有一些不預期的副作用。值得注意的是,草藥並非都沒有副作用,有些甚至有很嚴重的副作用。天然來源的藥仍然是藥,而藥物沒有百分之百安全的。幸好,與其他藥品相同,嬰兒只會吸收到母親所攝取到的微量成分。因此,寶寶非常不可能會因為這些草藥而產生副作用。以下兩種草藥似乎可以增加奶量,所使用的劑量分別為:

葫蘆巴﹙Fenugreek﹚: 一天3次,每次3粒膠囊。
幸福薊﹙Blessed thistle﹚: 一天3次,每次3粒膠囊,或一天3次每次20滴的酊劑。

酊劑包裝上註明哺乳媽媽不該服用,大概是因為媽媽會吸收到少量的酒精。有些特別調製的葫蘆巴與幸福薊註明“不適合哺乳媽媽"。不要擔心,這些草藥對哺乳媽媽來說還是安全的,因為只有少量會到乳汁中。草藥茶似乎也有用,但因為這樣攝取到的草藥量會比較少,為了要吃到足夠有效的量,你需要從早到晚一直喝這些草藥茶。

葫蘆巴不會導致低血糖,這只是個未經證實的謠傳。其他用於增加奶量的草藥有:覆盆子葉、茴香、芸香、啤酒酵母、苜蓿芽、蕁麻草茶等草藥。要注意的是,包括葫蘆巴和幸福薊的所有草藥的治療效果,都尚未被實驗所證實。切記!草藥治療只是許多解決“乳汁不足"的方法之一

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊