自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 22-3-29 19:41
係架。我父母退休後,雖然幾個仔女都有比家用佢地,但係都係好慳咁生活,成日驚不夠錢洗。
...

其實兩個人退咗休,有自住樓,要幾多生活費?

水晶宮

Ritzmary 發表於 22-3-29 19:39
雖然你退休每日食用在$50至100,但出租樓要交差餉管理費,你自己住的單位都要交水電煤差餉管理費,你單身 ...

係架。我父母退休後,雖然幾個仔女都有比家用佢地,但係都係好慳咁生活,成日驚不夠錢洗。

水晶宮

bbc2018 發表於 22-3-29 19:39
我朋友話星加坡第二個物業係抽3成,更加辣

好在佢好耐以前因學校網買多咗一間

嘩!原來咁!長知識!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章

撈出個世界 發表於 22-3-27 19:21
棺材本,所以都唔敢大貪,只求3一4%回報,每月收一萬,都只敢洗五千。留返少少錢醫病。

因為年輕時之前大 ...

雖然你退休每日食用在$50至100,但出租樓要交差餉管理費,你自己住的單位都要交水電煤差餉管理費,你單身,1萬蚊,兩層樓,只是剛剛好夠用咋

珍珠宮

Astra00 發表於 22-3-29 19:32
以前沒15%重稅添(第二個物業或以上)!呢個辣椒真係激死人!

我朋友話星加坡第二個物業係抽3成,更加辣

好在佢以前因學校網買多咗一間

水晶宮

jesski 發表於 22-3-29 09:52
我嗰度D車位由35萬左右升到210萬,我換咗細價樓都跑輸曬。

以前買車位買樓唔過2百萬俾$100印花稅咋 :exci ...

以前沒15%重稅添(第二個物業或以上)!呢個辣椒真係激死人!

珍珠宮

chitchit0520 發表於 22-3-28 15:06
350萬既車位唔止收2000元,2000元係100萬既車位。

110車位, 收2600/ 月
我同你一樣,
鍾意多元化D,
覺得風險低D。
退休有:
車位/ 股票/ 人仔/ 黃金/ 大陸樓

子爵府

撈出個世界 發表於 22-3-27 14:40
如果有4百萬,大家會如何投資賺每月1萬生活費?

1. Full pay 買納米樓, 每月收租大約11,000(扣除管理差 ...

100 萬買公共年金,每月派 4,000 幾。

留 50 萬應急,剩低嘅 250 萬如果每月賺到 5,000 幾就可以達標。
我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

子爵府

babysoon 發表於 22-3-27 21:35
我兩年幾前開始供港鐡,媒氣同2800, 供到而家蝕咗20% !
開頭諗住供到退休,(仲有成18年)而家好迷惘!
...

我月供過股票 3 年,結果係蝕。
如果繼續供,應該可以喺低位買到多啲股票,可能唔使蝕,或者蝕少啲。
但如果繼續供,就要畀手續費(之前 3 年免手續費),要畀最低收費,由於我供嘅金額唔大,費率會好高,所以我唔繼續供。

另一方面,我月供基金則一直堅持咗超過 20 年,因為基金無最低收費,即使我供嘅金額唔大,費率都同供款額大嘅一樣。由於持續供,所以回報都幾好。如果只睇中間某幾年,亦係會蝕嘅,但長線則賺嘅機會就較大。

子爵府

zbpaul 發表於 22-3-27 21:21
即係用50萬本金分散買股票,每個月約有二千幾息收入?我都睇緊本身想買基金,但通常要綁幾年又唔保證回報 ...

綁幾年嗰啲係保險(投資相連壽險),唔係基金,先祈唔好買。

基金絕大多數都可以隨時買賣,上市嘅叫「ETF」,好似股票咁買賣;唔上市嘅叫「傳統基金」、「零售基金」,或者就咁叫「基金」,絕大多數都可以每日買賣。

ETF 同股票一樣,有啲唔派息,有啲每年派息,有啲每半年派息。每次派息,銀行 / 證券行會收手續費。買入同賣出都有收費。

基金亦有「唔派息」同「派息」,派息亦有每年派息、每半年派息、每季派息、每月派息。同一隻基金亦可能同時有「唔派息類別」同「派息類別」。基金派息唔會收手續費。大多數都只係買入時有收費,賣出時無收費。

ETF 同基金都同股票一樣唔保證回報。

千祈唔好買綁幾年嗰啲,由於涉及保險,有較多收費,但多咗收費卻換唔到有咩嘢增值,多咗嘅收費只係白付。

水晶宮

jesski 發表於 22-3-28 08:52
十幾年前好,依家唔好。當年我買嘅時候都冇人買車位投資嘅,D位多到任揀,買咗兩年左右,政府宣布修改印花 ...

當年買入車位,真系財息兼收

禁止訪問

子爵府

choyki 發表於 22-3-29 17:49
買得起 $350 萬一個車位嘅應該好富貴,個車位只係佢嘅財富嘅好小部分。
如果得 $400萬,當然學唔到。

大把成交先百零萬..
甘傻豬買350 萬 ka一定係350 萬係散紙果d 人買la

子爵府

木土土 發表於 22-3-29 00:02
要自己調節心態。
如果你有層樓收租,你會唔會日日睇住屋苑成交價上上落落而唔開心?大部分人唔會。但點解 ...

新聞唔會日日報樓價,但無時無刻都會報個股市升咗幾多,跌咗幾多,唔成日留意自己買嘅股票嘅股價,都會被留意股市上落。

子爵府

呢個post幾好,交流下點賺取多d被動收入,亦令我唔好咁大洗,儲多d用來投資。

子爵府

Astra00 發表於 22-3-28 23:07
如果350萬一個車位,我就寧可貼多少少買單支樓仔。

買得起 $350 萬一個車位嘅應該好富貴,個車位只係佢嘅財富嘅好小部分。
如果得 $400萬,當然學唔到。

子爵府

choyki 發表於 22-3-29 17:34
紙黃金無息。
外幣用嚟造定期收息?等升值?外幣係零和遊戲,唔係投資工具。
債券有可能買到恒大債券。

紙金同外幣 係hedge
每樣投資產品都有周期升跌

子爵府

choyki 發表於 22-3-29 17:30
又樓又車位又債券,要好富有先得!

當然要搵到第一桶金
但樓主話如果400 萬呀ma
係絕對做到以上分散的投資

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...15

尾頁

跳至