時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Cat108 發表於 19-9-25 20:11
XXX維多利亞官立中學,比聖公會鄧肇堅前小小!

其實, 有部份中學生可能早放都留低撐黄玩人鏈/叫口號之類.

自己子女如在該區番中學要敕令佢地放學要立即回家.

和平示威如變成衝突, 大家企埋一齊,有冇用武力都好, 所有示威者都一齊被驅散或一齊聞催淚彈...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

bbbusy 發表於 19-9-24 20:58
幾點開始對話?

6點可以入塲7-9pm 開會,

所以在附近5 點放工的, 準時走喇.學生告下午假.幼稚園就米番一日.

我估6點前唔會有勇武派玩大龍鳳,亦唔會開會前搞地鐵或紅隊 ,因俾人拉左就冇得入塲.

只識破壞但冇誠意對話,亦會失民心, 我估開會前,最多在伊館一帶玩下人鏈叫下口號.

但開塲後會不會先而口角繼而動武就唔敢包.有份去的jm巴打自己小心.

散塲圍官員及他們的車就一定有, 到時佢地點走?伊館好似冇停車塲, 未上車已俾人圍了...

男爵府

好媽媽勳章

Cat108 發表於 19-9-25 20:11

其實真係應該放早啦!返少半日對學習唔會影響好大,但放學有咩危險就麻煩,博唔過

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

s160656 發表於 19-9-25 00:02
有D 學校放早, 不過點解林鄭唔揀星期六日?

佢以為只有星期六/日先會有暴亂 , 佢跟本唔知源頭係咩 , 思想好脫節

子爵府

Mei 發表於 19-9-25 12:06
吓,邊間咁離譜?可以比D提示嗎?我知最近的聖公會鄧肇堅會放早喎。

男爵府

好媽媽勳章

Cat108 發表於 19-9-25 08:06
中學,在伊館附近,也沒有得放早!

吓,邊間咁離譜?可以比D提示嗎?我知最近的聖公會鄧肇堅會放早喎。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

先問下學校有冇特別安排

公爵府

Kanyin 發表於 19-9-25 10:20
呂郭?
小兒小學放12點。

不是呂郭。我估如果有嘢發生,受影響不止是伊館附近。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我仔校車經馬會附近,佢學校冇放早,只是取消所有課後活動,都有D擔心道路問題。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

幼稚園下晝班梗係唔返啦

伯爵府

feifei_baby 發表於 19-9-24 20:08
星期四晚林鄭伊館個社區對話,大家覺得到時交通會點?新聞話有小學提早放學,我小朋友附近讀幼稚園,放四點 ...

呂郭?
小兒小學放12點。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

幼稚園下午班,不如停一日算

中小學都放下午

子爵府

中學,在伊館附近,也沒有得放早!

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實最擔心係地鐵隨時話停就停,而且一放煙你點算,就算唔近你學校果邊,成個銅鑼灣灣仔都預交通大受影響。

珍珠宮

回覆樓主:

唔好返,安全至上,班暴徒無人性,男女老少都打㗎

大宅

feifei_baby 發表於 19-9-24 20:08
星期四晚林鄭伊館個社區對話,大家覺得到時交通會點?新聞話有小學提早放學,我小朋友附近讀幼稚園,放四點 ...

唔返安全啲

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Happybabyhbb 發表於 19-9-25 00:12
學校會明白小朋友安全第一

我都覺,出咗事大家都唔好受,下午交通真唔知點,特別紅隧

伯爵府

jacobkit 發表於 19-9-25 00:10
利申,果區女龍下午班,學校開學有講唔鍾意亂請假,但小朋友要過海,我決定唔返,以免一生後悔。小朋友三歲 ...

學校會明白小朋友安全第一

子爵府

利申,果區女龍下午班,學校開學有講唔鍾意亂請假,但小朋友要過海,我決定唔返,以免一生後悔。小朋友三歲

公爵府

toffeechoco 發表於 19-9-24 20:26
小學都放下晝, 幼稚園唔好返啦

中學都放下晝呀

首頁

尾頁

跳至