自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

回覆樓主:

係咪之前已谷過一輪?

子爵府

apple_love 發表於 23-9-26 12:39
請問有乜心得,真心想請教,仔快12歲,超反叛+adhd專注力弱,有吃藥。但
1)超懶,完全冇動力做功課,即使 ...

我細仔細d,差不多性格 但冇adhd
讀書唔叻運動叻,每個運動教練都讚佢反應敏捷一學就明,因為有哥哥對比,哥哥專心但學得慢,然後越來越hea開始俾哥哥長期贏返佢,又發脾氣唔肯練
哥哥讀書勤力,入左好中學人人讚,佢又想跟,但叫佢溫書發脾氣,以後肯定又怪我唔幫佢入好中學

子爵府

8歲就反叛咪有排捱

珍珠宮

LedTV 發表於 23-9-26 08:45
啱啱11歲
其實佢唔係曳
只係講唔聽,耳邊風

11歲仲捉佢寫字靚定唔靚?管得太細微,會覺得好煩架!唔係唔識寫得好,係會因為反叛而特登寫得差。

不只小孩,大人都會,衰同事叫我做呢樣,我就偏要做另一樣。

大宅

回覆 ilovematthew 的帖子

守得雲开見月明苦盡甘來、戥你開心。

現在用放棄心態 令自己好過些
要做嘅嘢已經盡能力
已經對佢無愧
如何努力都改變吾到
有時不得不認命
什麼都做不到
等佢承擔自己所揀路後果
將來条路更難行

大宅

camanbi 發表於 23-9-26 00:11
8歲,男仔,細個好乖聽話
一升上小學慢慢嚟料,而家三年級越嚟越嚴重,駁嘴,拖慢d野做,補習功課唔願做, ...

男爵府

ilovematthew 發表於 23-9-26 00:19
而家先係開始,我仔之前都係呢個時間反叛,去數研補習都可以比人踢走兩次。係今年我先可以同佢正常溝通到 ...

請問有乜心得,真心想請教,仔快12歲,超反叛+adhd專注力弱,有吃藥。但
1)超懶,完全冇動力做功課,即使抄寫都唔想,催佢發脾氣,唔催就臨急抱佛腳,自己一路做一路發脾氣
2)鐘意運動,但又唔輸得,輸左發脾氣,驘左又厭人渣,話悶
3)平日鐘意駁咀激嬲父母
4)問佢有咩目標,第日想做咩,佢話乜都唔想做,只想日日攤係屋企

真心累,有唸過送佢去航海學校

珍珠宮

Yanbaby2015 發表於 23-9-26 04:08
好有同感,但又話唔好罵唔好打,真係唔知應該點做唔通真係由得佢咩都唔做?
...

過來人(兩個仔剛成年), 真係唔使理!

父母有時間只需關心下佢,係佢願意嘅時間同佢傾下偈,唔願意嘅時間唔好迫佢,比鼓勵佢;唔好依依哦哦,講野唔好單單打打,唔好有骨,唔好講反話。

唔講其他,父母能做到以上行為,青少年反叛到同家人惡交嘅機會起碼減低80%

大宅

回覆 ilovematthew 的帖子

已20但都未醒 冇成長過 唉!

珍珠宮

LedTV 發表於 23-9-26 01:57
好後悔生左個女
激到我心la 住la 住痛
如果我無要求,就無問題

咁誇張?!我記得Jm你對個囡好好㗎喎

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

LedTV 發表於 23-9-26 09:17
我都唔知佢係咪寫字有問題
立體感差呢樣視光師有提過
手勢就一定唔啱㗎喇

學校方面有無講D咩? 會唔會佢係雙重特殊資優生? 或者可以試下了解呢方面, 睇下需唔需要帶佢去做評估.

水晶宮

回覆樓主:

其實小朋友正常的,或者家長調節下,用第2種方法教小朋友。。。

侯爵府

字大大吓(小六左右)會寫得好d ,仍然係醜,不過起碼睇得出個字寫乜。

子爵府

我相信每個小朋友都係獨特,總有過人之處,而且發出光芒時間唔一樣,作為父母應該找出小朋友特點,因材施教,盡量避免打擊佢地自信,破壞親子關係,時候未到,有時只可以耐心等待,好似我個女K2開學寫字遲遲都唔落筆,我就發現佢寫字太用力,以致好快就攰,加上空間感唔夠,會寫出格,我就俾多D小手肌活動俾佢,叫佢用沙盤寫字,去到10月底,老師話點解佢突飛猛進?我話因為佢係觀察型小朋友,加上怕錯,所以要好有把握先寫。

每個小朋友都唔一樣,我見有小朋友可以玩住唻背書,越背越起勁,所以了解小朋友好緊要,否則,拉牛上樹,吃力不討好。

大宅

去到中學都係架啦

男爵府

回覆 LedTV 的帖子

想知呀女幾歲?我女8歲,仲係天真樣,老師話佢好乖 品學兼優,
想知幾時開始反叛 等我有個心理準備

侯爵府

2024年龍年勳章

阿仔又係8歲, 今朝都火火地, 叫極都唔起身~
今晚決定叫佢自己較鬧鐘

翡翠宮

VRbaby 發表於 23-9-26 10:54
我都成日咁同自己講,但真係好難捱,好彩既係平日無去補習班,只係測考前自己幫佢溫,平時玩下運動公園咁 ...

明白嘅,過程係難,但係唔錯大鑊野都算數啦
自由太多會令世人失去平衡

大宅

mickeywinnie3 發表於 23-9-26 09:22
真係!想大家舒服就係咁樣!!所以我成日提大家專家話:反叛係人生必經階段只不過係多定少、同埋時間關係
...

我都成日咁同自己講,但真係好難捱,好彩既係平日無去補習班,只係測考前自己幫佢溫,平時玩下運動公園咁。
但幫到個大既升到好中學,已家到個細既又再黎多次,太心累,想放棄由佢,但又過唔到自己。
有溫書成績算好果啲,唔溫可能中間,做人阿媽好心煩,唸住幫佢地打好個底,中學佢想點都唔理佢了。佢地開始青春期,啲阿媽又開始更年期,好慘。

水晶宮

camanbi 發表於 23-9-26 00:11
8歲,男仔,細個好乖聽話
一升上小學慢慢嚟料,而家三年級越嚟越嚴重,駁嘴,拖慢d野做,補習功課唔願做, ...
一定有原因的, 你搵下 ROOT CAUSE 先, 相信同學業有關, 你仔都好辛苦, 佢又冇同你表達清楚, 比功課壓得透不過氣來?

正如父母工作極忙, 老闆又唔滿意時, 回家唔出聲或者發洩下, 仔女都會覺得父母變左另一個人

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊