自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇人小朋友有算幾嚴重既言語遲緩問題?
例如三歲,言語遲緩1歲9個月至2歲。
係咪真係要讀特殊學校?

公爵府

回覆:言語遲緩

平時同小朋友對話多唔多?
我大女個時,成日得我一個同佢講野.
出街的唔係講中文,佢的表達能力好差.
返左香港之後,表哥表姐多.
同其他人接觸多左.講野就好左.

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我大仔3歲先至識得講單字,句子唔識得點講
而家就黎8歲歲,日日講野講到妳煩
讀書能力冇問題呢

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:幾大返有用d?我見過言語治療師,但仔仔太

原帖由 luckybaby2011 於 15-10-20 發表
幾大返有用d?我見過言語治療師,但仔仔太細又生保聲都唔出、咁貴真係好難俾佢咁試....

...
不如你先搵健康院做評估,再轉介

同埋在家多叫他講野,在家幫他延長句子,是有幫助的。我都明白,小朋友唔肯講又怕醜好難搞,試下利誘佢

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+siukei17+於+15-10-19+發表我

原帖由 Kanyin 於 15-10-20 發表
佢真係啞?
依家9歳,有時都想毒啞佢

成日因為上堂傾計比人罰企呀

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+siukei17+於+15-10-19+發表我

原帖由 晴B媽 於 15-10-20 發表
唔好意思,笑左。

醫生會寫100%喪失,咁即係同啞同grade.個醫生咁搞笑。
我又無野

咁佢唔係堅啞,自理又ok,當時佢又坐唔定,十問9唔應,其實評估過程都唔會同你合作啦

其實佢當時只識講車車、爸爸、媽媽,無啦基本上又同啞無乜分別,樣樣靠身體語言表達⋯⋯

有傷殘好呀,又有雙糧,又有雙倍免稅

可惜上左小學就無lu

禁止訪問

畀面勳章

回覆:twinstar_baby 的帖子

水晶宮

回覆:szeszes 的帖子

幾大返有用d?我見過言語治療師,但仔仔太細又生保聲都唔出、咁貴真係好難俾佢咁試....

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 環保接龍勳章

回覆:michelle1222 的帖子

如果只是遲緩,而又入了幼稚園,政府應該會安排相關的言語治療服務。但你首先要到健康院登記,睇醫生轉介先。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 環保接龍勳章

引用:有冇人小朋友有算幾嚴重既言語遲緩問題?例

原帖由 twinstar_baby 於 15-10-19 發表
有冇人小朋友有算幾嚴重既言語遲緩問題?
例如三歲,言語遲緩1歲9個月至2歲。
係咪真係要讀特殊學校?
只係言語遲緩而沒有智障或其他特殊需要,相信都唔需要讀特殊學校吧

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔當年都好嚴重,升小一,前,6歲評估得4歲語言表達,佢都係入正常小學,中文說話考試由小一至而家小五都是合格的

我覺得你比佢返下語言治療班,我仔果時都有返私人語言治療中心,係就係好貴,5年前都650蚊/50分鐘

男爵府

回覆:rickybb123456 的帖子

其實我唔介紹辛苦,我本身係單親媽媽仲要湊2個,只要囡囡改善到,我真係辛苦都肯

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實樓主5好太擔心先,之前我仔仔都系比正常年齡遲緩2年左右,但系智力系冇問題,只系說話上不流利,而且不一定要入讀弱能學校,學業亦不一定弱,可以去排早期訓練,不過你要有心理準備要長期去做訓練,加油

我為貓狂

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

引用:Quote:T96 發表於 15-10-20 15:36 你囡囡回

原帖由 tester5 於 15-10-20 發表
我以前唔覺小朋友講野有問題, 佢剛4歲.
近來佢同我講:以前5日係咪冇返學.....
我唸黎唸去都唔明, 後來我知 ...
学校老師有冇出聲要小朋友做評估,冇講就不用。

大宅

回覆:twinstar_baby 的帖子

halo!我仔今年四歲!早前终於排到健康院轉介去e院做評估既期!評估左言語遲左一年!其他智力體能完全冇問題!現在排期等見言語治療師!我仔現在K1保良局幼兒園!學習上完全冇問題!係講野差!

男爵府

回覆:apple~y 的帖子

真係唔該哂你地,我要搵多d資料,見到個女咁,其實我真係好唔開心

男爵府

回覆:sg51244 的帖子

一樣呀,你真係排就盡快,真係唔好遲,呢2日我心情真係好麻麻好唔開心

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

T96 發表於 15-10-20 15:36
你囡囡回答只係跟問題最後個字回答就真係要留意下。

我以前唔覺小朋友講野有問題, 佢剛4歲.
近來佢同我講:以前5日係咪冇返學.....
我唸黎唸去都唔明, 後來我知佢攪亂晒時間的表達, 原來佢想講上個(=以前)星期五(=5日)係咪冇返學.
你覺得這種算是言語遲緩嗎?
好明顯時間用詞錯晒....
我教返佢, 佢下次想講星期四又講左4日.....
我話唔係4日係星期4先啱......

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

twinstar_baby 發表於 15-10-20 14:19
好簡單一個問題:你想頭蘋果定橙?
佢真係完全唔知你想問乜咁,佢真係唔明,如果你再問多次,佢就開始驚。
...

你囡囡回答只係跟問題最後個字回答就真係要留意下。

伯爵府

tester5 發表於 15-10-20 13:44
請問小朋友已經過4歲, 近來發現佢講野句子結構好有問題, 應該怎樣做好? 是否直接聯絡健康院做評估? ...

轉 介 及 登 記

兒 童 必 須 透 過 註 冊 西 醫 或 心 理 學 家 的 轉 介 , 才 可 以 接 受 中 心 的 評 估 服 務 。 家 長 可 前 往 住 址 所 屬 地 區 的 測 驗 中 心 登 記 及 安 排 預 約 , 亦 可 透 過 電 話 預 約 。 ( 給 轉 介 人 的 資 料 單 張 可 按 此 下 載按 此 下 載 文 字 版 )

登 記 備 忘 錄

請 攜 帶 以 下 証 明 文 件 和 費 用

• 醫 生 或 臨 床 / 教 育 心 理 學 家 由 發 出 日 期 起 計 六 個 月 內 之 介 紹 信 ( 必 須 為 正 本 )
  • 兒 童 出 世 紙 或 身 份 證 ( 必 須 為 正 本 )
  • 父 親 及 母 親 身 份 證 ( 或 影 印 本 )
  • 兒 童 半 身 近 照 1 張 、 健 康 院 紀 錄 簿 、 防 疫 注 射 紀 錄 及 所 有 專 科 覆 診 咭
  • 本 地 住 址 証 明 ( 或 影 印 本 )
  • 專 科 門 診 收 費 ( 首 次 求 診 費 用 港 幣 100 元 正 , 其 後 每 次 覆 診 費 用 港 幣 60 元 正 ) 或 公 務 員 合 資 格 人 士 的 身 份 証 明 文 件 或 有 效 的 綜 援 醫 療 費 用 豁 免 証 明 書

*在 每 次 應 診 時 , 家 長 必 須 攜 帶 兒 童 出 世 紙 或 身 份 證 , 以 便 核 對 。

*如 家 長 未 能 依 照 已 預 約 的 日 期 和 時 間 應 診 , 請 儘 快 通 知 本 中 心 職 員 改 期 。 否 則 , 預 約 會 被 自 動 取 消 。 預 約 取 消 後 , 如 家 長 希 望 重 新 輪 候 , 家 長 須 要 自 行 來 電 , 本 中 心 會 再 作 安 排 。

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

首頁

尾頁

跳至