自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

翠華控股(1314)停牌,原因為涉及併購消息。翠華前收市價1.37元,年初至今股價跌24%。截至3月底止,淨現金達4.7億元,市值則僅19.3億元。

翠華早前公佈業績時,表現已跑輸其他餐廳股份,截至3月底全年盈利大跌54%至7,167.5萬元,但其實公司上半年已賺8,126萬元,即是下年經營上出現虧損,表現大幅下滑。翠華表現差勁,同時拖累股份表現,翠華股價由2014年初高位持續下跌,市值由最高峰的81億元跌至目前約19.33億元,市值並蒸發超過61億元。以其馳名的奶油豬每個19元計,足足唔見了3.21億個奶油豬。
除此之外,翠華上個月亦出現「納空租」的問題;翠華上個月公佈提早一年,即今年9月退租位於尖沙嘴赫德道的分店,原來該舖是由大股東兼主席李遠康的太太陳彩鳳持有,更重要的是,該舖早在去年8月已暫停營業,換言之,翠華為該舖白交了一年租金,惹外界猜疑。
翠華當時解釋指因為「在臨時牌照轉換期間,考慮新的營運配套及研發新業務」,加上見到近月經濟下行,認為需要將資源分配到其他分店上,故將該舖停運。不過外界明顯不接納管理層的意見,股價持續下滑,亦不映了市場對翠華投下不信任票。
掌握財經生活資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm

珍珠宮

mukawong 發表於 16-7-19 19:27
幾十年前成日去大興邨個間食,由一間普通平民百姓的茶餐廳變成求其叫個餐都4,50蚊,我窮,食唔起 ...

大興果間好耐歷史

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我覺得唔止餐廳, 買護膚品D SALES一樣''甘好''態度

子爵府

BK Milk勳章

mukawong 發表於 16-7-19 19:27
幾十年前成日去大興邨個間食,由一間普通平民百姓的茶餐廳變成求其叫個餐都4,50蚊,我窮,食唔起 ...

我都係食大興個間大,而家冇去幾年,食吾起 咁嘅價錢 寧願去第二度食, 早餐十年如一日 早餐a轉面要加十蚊 食個包都貴過人 又吾係特別好食

男爵府

引用:佐敦個間我早兩個月去幫襯(因為朋友父母建

原帖由 rayrayus 於 16-07-19 發表
佐敦個間我早兩個月去幫襯(因為朋友父母建議去),我同屋企人到左先,一去到問佢十個有冇位,佢無啦啦用普通 ...
佐敦果間好污糟 多蚊D枱又油淋淋 D食物都特別差
其他分店各方面都好好多 利申我成日幫襯

禁止訪問

琥珀宮

回覆樓主:

子爵府

我樓下果間又ok喎

侯爵府

好彩樓下得太興, 又幾好服務, 食物亦不錯, 翠x 真係好少食

珍珠宮

廿世冇食過

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

珍珠宮

Jordan_2006 發表於 16-7-19 19:09
翠華控股(1314)停牌,原因為涉及併購消息。翠華前收市價1.37元,年初至今股價跌24%。截至3月底止,淨現金 ...
借勢食頭水乍.... 如果真搵到都唔駛上市俾大家搵啦..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Jordan_2006 發表於 16-7-19 19:09
翠華控股(1314)停牌,原因為涉及併購消息。翠華前收市價1.37元,年初至今股價跌24%。截至3月底止,淨現金 ...
hi...的食物貴到....................無朋友

公爵府

十幾年前佢真係幾好食, 價錢同其他茶餐廳差唔多. 不過近十年我好似只去過2-3次, 好多時中午想食面係無餐架........分開叫就超貴.

d野又唔係咁好食, 果個奶油豬真係...........我公司樓下果個跟餐都係19元仲要好食好多. d餐又好奇怪.......

杯奶茶直頭唔想飲.......(我日日都要飲奶茶, 佢果杯唔得).

總之...........唔會再幫趁

男爵府

翠華服務態度差、價錢又貴

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

我老豆今朝先話, 擺明搵股民笨

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

跟本唔係做港人生意

伯爵府

引用:翠華控股(1314)停牌,原因為涉及併購消息

原帖由 Jordan_2006 於 16-07-19 發表
上市就係騙股民錢

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

太興間中有幫襯買燒肉,依間無去過

首頁

尾頁

跳至