自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友來電哭訴,說返新工才知上司係全公司公敵,說朋友1月3日星期四上班,五天工作,21日星期一,上司駡她巳上班3週仲係咩都吾識,朋友即刻話係2週,其中還有幾天上司及上手無返工,無交接。上司又改口話21日巳踏入第三週 ,仲話俾緊機會我朋友,否則公司會炒她。
我個人認為踏入第三週係搬龍門,擺明有問題。雖然公司係有權炒人,但好少好似小學雞咁,郁下就講炒你會炒你。

請問大家意見? 只想朋友放下,吾想新年再吾開心。有和其他朋友講,但其他朋友認為好小事,公司係有權炒人,上司只係講出口

請問大家意見?吾想朋友新一年都吾開心

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一去不回 發表於 19-2-4 00:40
多謝回覆,不過有時針吾拮肉吾知痛

新工走人都冇包袱

公爵府

一去不回 發表於 19-2-4 17:25
朋友話 係其他同事都覺得她上司態度好差 對人呼喝

唔關上司係咪公敵嘅問題,正所謂‘曹操都有知心友,關公亦有對頭人’

依家嘅問題只係你朋友同上司相處唔到,如果唔等錢洗嘅話不如盡快離職,趁新春假期後再搵過份工

至於CV就真係唔使寫呢份工

子爵府

一樣還一樣
上司人緣係點係佢既事
你朋友上手是否慢好視乎係咩post
我自己就上咩新工都一定冇人「手把手」教架la
多數自己執生
上司/上手有教已經好好

伯爵府

回覆樓主

樓主你朋友呢個case一定無好結果,所以趁未過試用期快啲走,過年啲人玩音樂椅,易啲搵工。

伯爵府

一去不回 發表於 19-2-4 00:56
都好怕要人樣樣一到位就識飛嘅人

咁洗乜要試用期

我都好怕呢啲人,尤其system上運用的嘢,唔教點命識,除非你有sop俾人睇。

大宅

happy_eatnsleep 發表於 19-2-4 15:31
關佢上司係全公司公敵咩事

朋友話 係其他同事都覺得她上司態度好差 對人呼喝

珍珠宮

回覆樓主:

早走早著!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

一去不回 發表於 19-2-4 00:35
朋友來電哭訴,說返新工才知上司係全公司公敵,說朋友1月3日星期四上班,五天工作,21日星期一,上司駡她巳 ...

唔想佢唔開心就大事化小。

過完年先叫佢找新工,上司咁惡頂,以後點日日相處,早走早著,好過將来唔知幾時俾佢炒。

我有個舊老世罵人唔洗本,部門內機乎冇一位同事做多過半年。

大宅

朋友來電哭訴,說返新工才知上司係全公司公敵,說朋友1月3日星期四上班,五天工作,21日星期一,上司駡她巳 ...

關佢上司係全公司公敵咩事

翡翠宮

KUDOS 發表於 19-2-4 00:43
其實你朋友只係做咗2個禮拜,已知個上司咁難啃,就算比佢過到試用期,佢expect自己挨到幾長時間呢?響咁嘅 ...

agree

公爵府

tumpling 發表於 19-2-4 09:03
好多人攪錯晒重點
兩個星期實三個星期唔重要
重要係樓主”朋友”challenge 佢上司

認同,樓主朋友一開始唔輸得,(如果我啱啱出黎做野,廿歲仲細就可能會駁下佢)其實咁大個人呢d小事就由得佢,其實出面工作遇到呢d事十常八九,真係一句都唔話得既,去到邊都一樣!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sauNG 發表於 19-2-4 08:47
我會同佢上司講,其實唔滿意可以炒我,唔使講咁多
老實講,又唔系無咗份工唔得,使乜一開始就咁受氣
...

完全同意,洗比面佢呀!咁嘅工都做唔得長。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

早走早着

公爵府

一去不回 發表於 19-2-4 00:45
係呀~我都係想問問其他人,到底係咪我和朋友對工作週數計算有誤。

多謝您

其實點解咁著重兩週,三週?講真,上司咁講,我唔會反駁番佢,如果知道佢係咁既人,我唔會留係呢間公司,反正未過試用期,快d走啦!

侯爵府

搵定工吧
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

一去不回 發表於 19-2-4 01:18
好多謝你回覆,我發現係BK 真係另人眼界大開。

我上來問,就係知我個人不善辭令,希望能向各位討教。吾岩 ...

我好少炒人,唔啱就唔請,請著幫不上忙更添亂,就累埋成班同事。

新人嚟到,我第一講就係“莫把是非當飯食”,初到貴境了解下係啱嘅,但最重要係睇下係咪事實,更重要那個是直系上司,全公司公敵?用下腦想多步:點解未炒佢?佢一定有存在原因。
做野下下要人把手敎?招聘時寫咗嘅,其實你未識做只靠吹過關?的確係有缺乏入職常識,玻璃心到話都唔得?上司自己親自請就欠眼光,HR請過黎(一般明知同事要求高真係少可),就直接退返H R。

珍珠宮

回覆樓主:

其實做得唔開心咪,襯未過試用期咪轉工囉!咁本針著2星期3星期,邊個說話有問題係多餘。出得嚟做嘢,又話年資有返上下,上司根本就唔預要手把手教你,否則不如請個無經驗?要人呵要人就住自己講嘢,真係唔實際,不如調節下自己諗法啦!

珍珠宮

回覆樓主:

朋友間亙相支持,能加上適當的開解更好。
若然要訴苦開解的真的是別人,是你朋友,看你在BK也沉不住氣,如何開導朋友認清現實。
我也做人上司,我擺明車馬要下屬自救,有問題不要煩我,用自己的方法解決。這才是有能力工作的人。
無telephone list也來說一番,還說是上司問題。她自己就不會問其他人。無就找不到人了嗎?!著實是小事一樁。

呢個世界講夾唔夾,唔夾你朋友,早日搵過份也好,CV都唔洗落呢份工,免解釋。

男爵府

一去不回 發表於 19-2-4 00:56
都好怕要人樣樣一到位就識飛嘅人

咁洗乜要試用期

如果係professional/ senior post 位,真係預你一返工就乜都識,乜都自動波做

不過大前題係要跟個好上司。你朋友上司唔掂,早走早著

首頁

尾頁

跳至