自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

找一個重視你的人,放棄冷淡你的那個人

《反斗奇兵4》劇情中大部分的角色其實都在沉溺於一名對自己漠不關心的人,好像新的主人寶妮已經玩厭了胡迪,甚至每一次胡迪失蹤都沒有發現,而是把所有的主意力都放在新歡小叉上,殘忍地說,寶妮的世界根本沒有胡迪,所有感情關係上最痛的就是為了對方犧牲了一萬樣事情,但對方卻毫不在意,彷彿自己的價值是零。

現實中不少人都會把自己的價值與對方的重視掛勾,戲中的反派嘉比嘉比就一直希望得到小孩子哈夢妮的重視,就算要綁架小叉,壞事做盡都要把胡迪的發聲器得到手,成為一件完整的玩具。但再一次,就算你為對方付出多少,只要對方不理會、不喜歡,所有事情都是白做的,哈夢妮一手就把嘉比嘉比拋下。

但《反斗奇兵4》要說的不止如此,其實人生有很多路可走,只要願意嘗試其實有很多選擇。好像寶貝就和一眾玩具逃出了古董店,嘗試去尋找新的人生,就算手臂斷了但人生是快樂的。好像嘉比嘉比於屋頂上看到一名走失的小孩,嘗試去成為他的玩具,終於擺脫了自己對哈夢妮的枷鎖,人生就是要不斷嘗試才能找到自己的天地。

有很多「反斗奇兵」的Fans都指不滿結局胡迪就這樣離開了陪伴多年的巴斯光年和其他玩具朋友,但當寶妮不愛胡迪,甚至不需要他,另一邊是一直都重視自己的寶貝,他的離開又會是錯嗎?最後巴斯和胡迪說了一句「To Infinity andBeyond」(廣東話譯作「太空戰士,一飛衝天」),除了是巴斯光年玩具的一句口號外,還意指要走出無邊際的地方,超越無限,胡迪用了24年學會這個道理,但現實中有很多人一生都不明白。

capricornbb    發表於 19-7-21 14:02
王秋秋    發表於 19-7-19 10:57
lch121    發表於 19-7-17 23:38

男爵府

我想喊

子爵府

vencyk 發表於 19-7-17 09:36
我想喊

其實呢套卡通大人同小朋友都好岩睇

wynnehung    發表於 19-7-17 15:30
wcpcelia    發表於 19-7-17 10:59

大宅

子爵府

回覆 fifilove 的帖子

阿女睇左套戲, 希望佢都get到呢個意思啦

公爵府

牛年勳章

世事難料, 無人知道, 跳出框外, 會是世外挑源, 定係相反, 不過, 路係耍行出來, 仲有一份勇氣, 胡迪, 又始至終, 都係一個領導者, 對主人好忠心和為主人設想, 而且好大愛, 他為左寶尼的感受, 必須要帶走小叉回到寶尼身邊, 而願意交出自己發聲氣, 更加顯得他的真心和真愛, 為主人寶尼奉獻所有, 最後他的離開, 都是意味著, 既然有比我更好的出現時, 就是我離開為下一個, 需要我的主人的開始了, 有不捨, 但現實係要用來面對, 成長就是成長了, 記得一開始, 講寶貝離開時, 胡迪有挽留她, 但寶貝已傳遞左,她的意願俾胡迪, 所以幾年後的今日, 胡迪更加明白, 放手對大家也是好事

我是一個媽媽, 這套戲, 令我有好多反思, 如果現實中的我, 小叉應該一早成為垃圾, 我從來也不留意, 勞作和美術的欣賞, 留得在書櫃的, 是獎牌獎狀, 我原來從來也錯了

mcyw888    發表於 19-7-18 10:28

公爵府

很好嘅影評, 我會去睇

另外我厚多士, 建議樓主係標題加番"含劇透"

男爵府

嗯, 琴晚睇完真係令人會有好多反思, 係一套好好既影片!!!

子爵府

vincat 發表於 19-7-17 09:42
回覆 fifilove 的帖子

阿女睇左套戲, 希望佢都get到呢個意思啦

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

所以我滿意呢個結局.
胡迪離開Bonnie, 因為Bonnie都唔愛佢.

大家記唔記得, 第3集, Woody本來係跟Andy去大學的, 只係Bonnie收到成箱玩具仲想要埋Woody, Andy先至送埋Woody俾佢.

可惜係Woody去到Bonnie屋企, 只係留喺衣櫃入面, 幾咁用心幫Bonnie佢都唔知, 既然遇返寶貝, 同寶貝一齊都正常丫, 9年前Woody就因為Andy放棄左同寶貝走的. 因為當時Andy對Woody來說係最重要既人.

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我睇完都覺得好傷感, 胡迪之前一直都好堅持返屋企, 今次離家出走,最慘係小主人都唔發現
同寶貝展開新一頁雖然都好有希望.....但比我傷感感覺大過開心添

子爵府

CMMANDY 發表於 19-7-17 09:43
世事難料, 無人知道, 跳出框外, 會是世外挑源, 定係相反, 不過, 路係耍行出來, 仲有一份 ...

所以睇完後會有所反思

CMMANDY    發表於 19-7-17 13:58

子爵府

熱狗媽 發表於 19-7-17 09:46
很好嘅影評, 我會去睇

另外我厚多士, 建議樓主係標題加番"含劇透"

謝謝提醒, 已加

熱狗媽    發表於 19-7-17 09:59

子爵府

C.yan110 發表於 19-7-17 09:51
嗯, 琴晚睇完真係令人會有好多反思, 係一套好好既影片!!!

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

fifilove 發表於 19-7-17 09:15
找一個重視你的人,放棄冷淡你的那個人

《反斗奇兵4》劇情中大部分的角色其實都在沉溺於一名對自己漠不關 ...

好感動………

子爵府

goo_littlebb 發表於 19-7-17 09:52
所以我滿意呢個結局.
胡迪離開Bonnie, 因為Bonnie都唔愛佢.

學識放手不再執唔容易

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

CMMANDY 發表於 19-7-17 09:43
世事難料, 無人知道, 跳出框外, 會是世外挑源, 定係相反, 不過, 路係耍行出來, 仲有一份 ...

沒有對與錯
但我剛相反,
我會掉阿女啲奬盃(只放一年),但keep畫作作品

Bb時啲垃圾畫keep到依家都唔想掉

CMMANDY    發表於 19-7-17 13:57

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前細個時, 真係覺得D玩具有生命,會響自己瞓覺時,自己走黎走去
所以覺得TOY STORY可以將個幻想拍到出黎, 好神奇

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 CMMANDY 的帖子

我小朋友做的勞作或者小朋友寫既字,我都會貼係櫃上面的,我覺得係對小朋友的鼓勵~
無論小朋友做成點,都係小朋友用心做的

CMMANDY    發表於 19-7-17 13:57

首頁
12345...6

尾頁

跳至