夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kahei_mam@yahoo 於 09-3-5 02:52 發表
男人唔要結婚,就算畀係迫上花橋,
到最後婚姻上發生左問題
男方只會話:[你話結婚,有問題我唔會負責任];
或者如有第三者:[當初我都無話結婚,係你迫我]
講盡無良心的話

就算無大事發生,家務,家用,
你想都唔好想佢會分 ...
我大伯就正正一樣…
大家相睇認識,女方講明要結婚(當時大伯都有d驚)…但大伯只想拍拖…
拍拖半年,女家就不停逼婚,大伯一路拖(差不多拖了10年)…
最後大伯被逼上花轎…
結果…
新婚一年,大家已無X生活、無計傾、互相懷疑、
男的不回家、到處消遣(不正經)、無家用…
女的呻嫁錯郎、怪99不識教仔、週圍同人講佢老公去滾…
關係很差,但相信佢地5會離婚,因為大伯會比人分身家,佢絕對5肯,佢情願繼續忍…

翡翠宮

26 is very young!!

step back from this relationship, no need to break up now, just move back to parents home and wait.

let him feel how's the feeling without living with you(no home dinner waiting for him but only housework ), also you can return to a available status(most men won chasing a girl living with another man)...good for both!

子爵府

其實我唔係一開始就話要結婚,同佢提起已拍左年幾拖,都係知道有分歧,我個時就講,我係一個要結婚既人,如果佢係唔會結既,就唔好再一齊,個時佢話,佢係會,但係佢要時間.
我同佢呢排都係講呢個話題,大家都講到好攰,都講到唔想講,總之講晒一句,佢話佢要時間去草錢,佢要買樓買車結婚一次過做晒,唔係會比人睇唔起喎,我唔知佢係借口,定係講真,佢話佢咁博命草錢都係為左我.
我自己覺得,我淨係見到佢為買車買樓而努力,但冇為過我地結婚計畫過,你e家唔結ok.但至少係有計畫丫?我一問,佢又發我脾氣.我唔知佢講既係咪真,我只知我話唔結就分手,佢可以由我走.我都有由佢角度諗過,但係我先係生勾勾陪佢過世既人,點解佢可以堅持要做晒佢d野先結婚,即使我要走?(我唔係反對,有樓當然好,我只係諗唔通)唔通有樓有車重要,結婚對象反而其次?佢比我感覺係咁
各位過來人,我唔知應該點講,心情好複雜,你地覺得點?

禁止訪問

翡翠宮

原帖由 mimi26 於 09-3-16 17:19 發表
其實我唔係一開始就話要結婚,同佢提起已拍左年幾拖,都係知道有分歧,我個時就講,我係一個要結婚既人,如果佢係唔會結既,就唔好再一齊,個時佢話,佢係會,但係佢要時間.
我同佢呢排都係講呢個話題,大家都講到好攰,都講到 ...

睇完你講的野,我自己的感覺係你bf講的都係藉口~~~

佢把口就講到好似為左你將來好咁,但實情係佢掩飾緊佢唔想結婚,講多無謂,你只需要諗一樣野已經夠,如果佢真係愛你,點會捨得你走???

我聽聽埋埋實在太多呢d case,個男仔把口講就話要儲錢,為左將來唔使你捱,要買樓買車先結婚........但個女仔講到明根本唔需要呢d野,只要簡簡單單就可以,如果個女仔再講,個男仔就發脾氣,佢地的行為根本已經表現哂出黎~~~

如果有心結既,難得個女仔肯慳,仲點會發佢脾氣呢???
根本就係唔夠人講,咪發脾氣囉!!!
其實,講咁多野講黎講去咪都係唔肯同你結婚,結左婚先買車買樓唔得咩???唔通結左婚就唔使儲錢咩???

子爵府

我都同意, 樓主男友講0既野真係似藉口多0的, 結左婚一樣可以努力儲錢,兩個人變成一個家庭, 動力應該仲多至係...
除非結婚對佢0既事業會做成障礙姐(好似0的明星偶像咁)...唔結婚為左儲錢, 有0的牽強0羅....
如果儲錢係為左女方, 咁到女方話要走咁大件事, 佢都堅持唔結, 人都留唔住再儲落去又有乜意思??
話再人睇唔起, 除非佢係大家族有頭有面, 如果唔係,而家結婚根本可以好簡單, 一句"唔中意大搞"耍店所有人, 再講, 為左同人交待做場戲咁結法, 意義唔大0羅....
莫非佢自己想要一個世紀婚禮?? 好似李嘉欣咁連擺三日? 否則,何需儲咁多錢? 不如結左婚兩公婆一齊儲仲好??
總之,如果樓主講到明:"唔結就分", 佢都寧願唔結, 咁就算分都唔駛恨...
樓主仲咁後生, 大把選擇...
原帖由 小manman 於 09-3-16 19:13 發表

睇完你講的野,我自己的感覺係你bf講的都係藉口~~~

佢把口就講到好似為左你將來好咁,但實情係佢掩飾緊佢唔想結婚,講多無謂,你只需要諗一樣野已經夠,如果佢真係愛你,點會捨得你走???

我聽聽埋埋實在太多呢d case, ...

子爵府

好坦白講...我生活圈子中,大部分都係女仔,,而我唔擅於識男仔,咁大個我只拍過2次拖,第一次last左8年,我自己都會担心找不到岩既對象,呢個係一個原因,其二係我都中意佢既,唔係唔會想同佢結婚啦.我好十五十六,我知道呢個時代,.自己怕嫁唔出係好out.但係我始終心入面希望組織家庭.各位mama既說話,我同左佢講,我問佢,如果你愛我,點會捨得我走?我肯慳住你d錢,你應該好開心至係,點會成日推同發皮氣?最終大家都估到,佢又係發皮氣,直頭唔同我講野,佢話我唔正常有問題,話我同一個話題講左2個星期,總之佢覺得時候岩佢會結,佢話我30歲前喎...
我真係好唔開心,講真,除左呢樣,佢有時都對我幾好,淨係皮氣衰d.我都想識多d人,比d選擇自己,但無奈呢d係緣份.我好難去控制到.所以我先咁煩.

別墅

樓主, 我都係過來人... 我覺得婚姻係雙方對感情既承諾, 呢種承諾與同居的承諾唔一樣, 雖然結婚只係為左一張紙, 可有可無, 但當中意味著一生既責任、一世既承諾!! 我係個離過婚既女仔, 但亦會對婚姻抱好大既期望... 可能我失敗過一次, 好想將來有個美滿既家庭... 同居幾個月後, 我已經有結婚呢個念頭, 好想有個永遠愛我錫我既老公, 好想有個屬於我地既小朋友, 好想我地可以白頭到老... 我年紀都唔細, 大你一年, 可能因為年齡既關係(過多3年就30喇,冇時間再拖), 所以成日問bf幾時結婚, 親戚朋友問我地幾時結婚, 佢總答"有排"... 最初佢都承諾幾年後會娶我, 之後我地計劃儲錢, 但已經半年喇, 呢個計劃都未實行(因為佢冇穩定收入), 而且一有錢就洗晒去, 都冇行動証明想娶我既!! 你果個都話儲到錢買車買樓呀, 我果個連行動都冇呀, 唉... 對佢娶我既承諾已經諗得好灰喇, 聽你地咁講, 我都好驚佢拖住我, 點算呀

男爵府

畀面勳章

before 30???

what if he abandon you at your age of 29???

don't waste your time....try to go out for more choices la...

子爵府

同佢講,佢就話:我同你講晒啦,你都唔明白,我唔講啦,唔想再講啦
其實佢所謂既講晒,就係我講左比各位知個d,即係話想比最好既我,又要準備,又要車要樓個d,佢話如果一次過用晒d錢,就好難再草,我講過佢係好中意炒股,靠炒股草錢,佢意思係如果用晒,冇本再炒

民房

男方幾多歲 打算要儲幾多 同埋你同男家關係有甚麼問題呀?

珍珠宮

一口氣睇晒咁多個post, 其實你自己好清楚佢想點架,佢根本就唔想同你結婚,(我覺得無論男/女)當遇到一個可以打動到佢既人, 都會想結婚比對方一個肯定,一個名份,如果佢一直都只係推既話ED係藉口, 其實佢愛你有幾多. 你都應該知道囉, 雖然結咗都可以離婚但係結緍果一刹都一定係好想同果個人一起的建立一個"家". 我真係唔知你仲留係到做乜囉! 唔好浪費自己既青春啦.

原帖由 mimi26 於 09-3-17 11:52 發表
同佢講,佢就話:我同你講晒啦,你都唔明白,我唔講啦,唔想再講啦
其實佢所謂既講晒,就係我講左比各位知個d,即係話想比最好既我,又要準備,又要車要樓個d,佢話如果一次過用晒d錢,就好難再草,我講過佢係好中意炒股,靠炒股 ...

子爵府

我都有同自己諗過,我開始想計劃多d愛鍚自己,我d錢草埋自己用,唔會比佢,當然第時真係結婚又另計,公一份婆一份,我生活圈子細,好難識到岩既對象,況且我對佢都唔係冇感覺,我仲愛佢既,但係我覺得冇將來,雖然佢話做梗野,但我地財政獨立,我唔會知佢有幾多,亦唔會過問佢d錢用係邊.離開怕自己後悔,始終仲愛,留低,我又好心up,好灰心,唔知點繼續落去,同佢講,佢會理我感受咩?淨識晦氣,我有怨冇路訴,好在可以上黎傾下,唔係我實癲

子爵府

總之佢呀媽當我仇人,唔係佢令佢個仔頂唔住,佢個仔都唔使搬出黎啦,依家佢又覺得佢呀媽好.又話我小器呢樣個樣,又迫我去見佢,又話佢呀媽叫我返去食飯.,同我道歉(佢講d好難聽的說話抵毀我)我唔去,我唔想見佢,佢呀媽陰險,佢個仔嬲左佢走左,佢先懶係好咁講埋呢d說話,平日唔見佢講?平日淨係做小動作要佢個仔同我分手,仲叫我返去?
我話婚都未結你仲迫我返去,比埋呢d氣我受,咁我0願分手,我男友又冇出聲,唔敢再叫我返去囉

珍珠宮

對住個咁既男人,早走早著呀! 仲洗諗......! 如果佢一直都係拖咁你由得佢拖喎? 唔通拖到你3,40yr 都唔結咁你一直等佢咩? 愛佢唔係大晒架,自己既將來先至係最緊要呢.
如果你真係諗住咁,你就唔好再迫佢結lu, 費時嘈交啦,佢都唔想娶你架啦.

原帖由 mimi26 於 09-3-17 12:11 發表
我都有同自己諗過,我開始想計劃多d愛鍚自己,我d錢草埋自己用,唔會比佢,當然第時真係結婚又另計,公一份婆一份,我生活圈子細,好難識到岩既對象,況且我對佢都唔係冇感覺,我仲愛佢既,但係我覺得冇將來,雖然佢話做梗野,但 ...

子爵府

大宅

陪月勳章

我有個朋友同你一樣,她逼到結婚不過一點都不幸福,你要好好想清楚,日頭返工晚上揍仔又要做全屋家務個人仲殘個不結婚前。好好唸清楚

子爵府

咁的男人唔好嫁啦, 未嫁已咁委屈, 貼晒錢都唔肯娶, 將來嫁左點算呀? 重有得企既!!

26歲很年輕, 搵個個啦!

子爵府

但佢仲話佢草到錢,諗住復活同我去旅行,又出埋我個份,我唔知,佢有時對我不錯,有時真係好差,我不想分手住,或者學bk mama話,拖住先,但係會慢慢疏遠佢,等感情淡左,我分手會好過d,我係好重感情的人,一時間分手我會想死,好唔慣,日日都冇心機工作.希望下一個會出現,或者希望佢會改啦

珍珠宮

女人青春有限,你要理智d,要識止蝕。
再唔係你咪雙線發展囉,唔好分手住,但同時去識下第個男仔,不過既然佢唔同你結婚,你都唔好同佢同居,唔係好難識男仔架!

首頁

尾頁

跳至