自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

鼻拭子我真係冇信心做,咽拭子可嘗試下,深喉唾液比較適合我。如果政府請私家醫生護士幫手採樣可用鼻/咽拭子,自行採樣可選深喉,不過咁樣唔知會唔會增加人手負擔

男爵府

湘 發表於 20-8-16 20:21
其實疫情反覆全因為香港人鬆懈

政府都話唔關外來人事,香港人唔出街、唔聚會、唔出街食飯飲酒,正常返工,放工就返屋企,就算放幾多免檢疫入嚟都唔會大爆發。疫情爆發係香港人自律問題,唔係政府問題。仲有班YC 周圍播毒,整埋乜選聚集人群排隊,又七一出嚟唔知搞乜聚集,一定關佢事。

大宅

mandy952 發表於 20-8-16 14:19
如題

無吾舒服未必去做,見醫生建議做先去做。留資源比D長者,住院病人,住老人院D院友,殘疾人士,同盲人佢哋優先驗。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實呢個檢測最大嘅作用,唔係搵一啲有病徵嘅病人出嚟,因為如果你而家有唔舒服,你一定會去做檢查。呢個大規模嘅全民檢測,反而係想搵到一啲患咗病嘅帶菌者,而佢哋係冇任何病徵,而佢哋係個Community裏面四圍遊走,就係散播病毒嘅最大原因。我見有啲會員都會覺得自己好健康精神爽利,使乜去做檢查?我可以話俾大家聽,我父母住果幢大廈有個確診者,佢只係30歲一啲病徵都冇,只係佢公司大廈有確診,佢老闆要佢哋大家檢測,先發現佢咁精神又後生,原來中咗!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

會!
如果香港清零,再加海關改嚴格控制,香港有機會經濟回復正常。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ffdsf 發表於 20-8-16 20:00
有子女在學的父母,想唔想復課時老師已做測試,一定想,最好定期添。將心比心。為自己,家人,同事或其它人 ...

我都希望學校、大公司都起帶頭作用!有做過檢測都放心D比小朋友返學!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

水晶宮

Hanayori 發表於 20-8-16 16:10
唔做,今日做明日都可以感染。點解會認為做完可行街睇戲食飯?

檢測係搵出隱形病者,停止再傳播

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

麟媽媽 發表於 20-8-17 00:14
其實呢個檢測最大嘅作用,唔係搵一啲有病徵嘅病人出嚟,因為如果你而家有唔舒服,你一定會去做檢查。呢個大 ...

子爵府

2024年龍年勳章

湘 發表於 20-8-16 14:57
唔該唔好喺度教壞別人 做嘅目的唔係叫你方便出街和飯聚。 唔好製造錯誤訊息,然後出咗問題又指責政府
...

做既目的,當然係想知自己有冇中啦!
唔通為支持政府咩。
你估去做,冇風險㗎
接觸你既工作人員,一定安全嗎?
Life must go on

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

無知一問,有抗體會唔會測到?

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

donald63 發表於 20-8-16 20:32
唔會做住, 一次唔代表乜, 可能假陰性或假陽性
Agree

子爵府

其實呢個檢測最大嘅作用,唔係搵一啲有病徵嘅病人出嚟,因為如果你而家有唔舒服,你一定會去做檢查。呢個大 ...

正解

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 mandy952 的帖子

唔會, 唔想出街, 出街檢測反而有機會無事變有

男爵府

畀面勳章

長琦良美 發表於 20-8-17 00:00
政府都話唔關外來人事,香港人唔出街、唔聚會、唔出街食飯飲酒,正常返工,放工就返屋企,就算放幾多免檢 ...

唔好玩啦,做完檢測只係証明你採樣本嘅一刻冇染病,但唔代表你有抗體架,你呢頭冇病,轉頭又周圍去俾人惹,咁做黎有用咩
疫情期間,請打消同親友聚會嘅念頭啦,為人為己,冇必要唔好出街

伯爵府

你解釋得好好我舊同事個女又係因為工作地方有人中左,所以佢一定要驗,驗完先知原來中左,佢個女又係完全無病徵

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

睇完大家嘅留言,都幾多隱形病人, 都比較年青, 睇嚟真係有呢個檢測嘅需要

男爵府

牛年勳章

wln 發表於 20-8-17 02:24
做既目的,當然係想知自己有冇中啦!
唔通為支持政府咩。
你估去做,冇風險㗎

好似係自己取樣㗎喎

男爵府

牛年勳章

長琦良美 發表於 20-8-17 00:00
政府都話唔關外來人事,香港人唔出街、唔聚會、唔出街食飯飲酒,正常返工,放工就返屋企,就算放幾多免檢 ...

你啲留言全部都喺度誤導及製造分化

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

恩庭寶貝 發表於 20-8-16 14:41
做黎都浪費資源! 做完個個都要返工,一樣走來走去,今日 check左無事,難保兩日後,嘥氣!
...

完全正確,浪費時間、浪費資源、無謂動作、無用結果。

一分鐘檢測可保永遠唔中?搵到隱形又如何,如果每個家庭都有一個,是否全部去住酒店

男爵府

有需要至去做,而家避免增加檢測工作負擔

首頁

尾頁

跳至