自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

好媽媽勳章

同意! 學校的處理手法好有問題. 為什麼不能體恤&原諒一個因患精神病而停學一年的青少年, 難得他可以重返校園, 為什麼不多點關懷, 雖然他係全校師生面前亂批評老師, 老師一定覺得很無面, 但明知他有病, 仲要記他大過! 他對老師的批評只是他的想法與經驗, 老師不去反省自己的教學方法? 照甘睇, 果d 維園阿伯, 擲蕉議員都要去坐監!

原帖由 waic 於 10-5-25 05:28 PM 發表
在這悲劇中, 好明顯學校的責任不能赦, 學校應知這學生反常行為是因病所至, 連我這個成年人對校方處理手法也感不安, 何況一個teenager. 孩子本來在這年齡的情緒已難處理, 再加上病, 為何學校老師不體諒?
anyway, ever ...

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

子爵府

好難過!!!男仔好痛苦!!

男爵府

學校離晒譜,明知個學生健康有問題,仲要咁罰佢,自尊何在?當住全校師生認錯,相信連大人都會難受,何況只得十幾歲!間學校痴架!
個男仔唔記得帶冷氣費,個老師又話人屋企係咪有問題,點解唔記得帶錢?把口使唔使咁臭呀?!擺明心理變態,要搵學生嚟發洩!呢個老師都好乞人憎!
新聞成日話啲老師驚殺校冇得撈,驚失業,為此而抗議!如果係呢間學校啲咁樣老師,好應去轉行啦!枉為人師表,食屎!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

學校係處理患思覺失調學生行為方面實在不當。

講到明思覺失調,佢嘅思想同常人不同,佢地通常都好堅持己見,正常時尚可溫和地同佢地講道理,但病發時根本得佢講冇你講,只可以用盡方法令佢保持冷靜,任何指責只會更加刺激佢情緒而做出自殘或傷人嘅行為。

佢地病發前會極度抗拒社交活動,經常處於不安狀態,睡眠質素極差,自我照顧能力大大減低(幾日都唔沖涼,提佢都唔願沖),甚至有嚴重被迫害妄想。校方明知佢有病,就唔應該責罵佢,更加唔應該要佢係咁多人面前道歉,佢只會覺得被迫害;食藥同打針只係可以抑制佢唔好過度思考(減少幻聽、幻覺或胡思亂想,但不等如可完全壓止),有時某隻藥食食吓開始無效,要加強份量或轉藥,所以就算死者生前肯食藥都未必控制到情緒,加上學校再施加壓力,佢就失控自毀。

仲有,好多思覺失調病者都係唔肯承認自己有病,有時提佢食藥都當你係衰人,校方迫佢係老師面前食藥只會令佢更加反感。

希望社會更加關注思覺失調病患及康復者(其實好多都要成世食藥),大家更了解佢地同埋知道應該點樣同佢地溝通。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

好媽媽勳章

政府學校真係唔夠資源去培訓/招聘多幾個 "有特殊教育資歷"嘅老師 同支援 "有特別需要" 嘅學生

反而, 有d活動教學嘅直資學校, 講明日日有註校社工, 老師/校長比較多接觸呢類學生, 真係可以包容好多

小朋友, R.I.P.

原帖由 penpenvivi 於 10-5-25 14:37 發表
我都好憎呢種唔進化嘅老師校長,而家小朋友唔係罰同教訓就得,之前個媽咪話呢個男仔係聰明咖,佢需要循循善誘,而且佢病左甘耐,之前都停課一年,學校都明知道,要一個病人受甘嘅屈辱,學校無同家長醫生傾過,唔開放唔進化嘅 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

男爵府

今日睇報紙, 原來見家長時佢父母已表明左個小朋友d藥食后會好眼訓, 佢個醫生亦有講係適合夜晚食, d藥係會令佢訓得好d, 而早上食會令佢無精神上堂, 點解學校一定要個小朋友早上食重要比老師監視下進行, 又要當住全校的師生道歉, 如果唔係會受隔里, 咁其實學校係咪唔給予支援重帶頭歧視個小朋友, mud學校唔係應該陪養小朋友有良好的品德咩?? 只係學術上就夠???

我只覺得出呢個主意的老師, 校長, 唔佩為人師表, 點解只係為左施威, 而妄顧學生的設身利益同感受呢???

伯爵府

睇完死者死前既留言,覺得有點可惜....睇佢既文筆都唔錯,如果可以好好教導佢,佢應該係可造之材~雖然我最反對人自殺,亦都唔覺得佢咁做係岩..但係佢講出左好多觀點,我諗有好多人都會好應同...但可惜,佢無能力去可變身邊/世界,所以佢揀左死.....好可惜同好傻囉~
大b駿逸細b駿晞

水晶宮

原帖由 召藥師 於 10-5-26 05:46 發表
學校係處理患思覺失調學生行為方面實在不當。

講到明思覺失調,佢嘅思想同常人不同,佢地通常都好堅持己見,正常時尚可溫和地同佢地講道理,但病發時根本得佢講冇你講,只可以用盡方法令佢保持冷靜,任何指責只會更加刺激佢情緒 ...

但無奈有好多人,莫講話係咪老師/學校,佢地都係C拎住'佢地咩都唔知,不知者不罪'既心態黎對待社會呢班弱勢社群...總之佢地搞到我煩到我,我唔理佢有無病,我就覺得佢地有問題係衰人,唔嚴懲佢地點得呀!依家有好多人係咁樣諗野同處事........

係無錯,無可能會知呢個世界每一個人本身有無精神上/情緒問題,但對人唔係都應'凡事留一線'咩?只要將心比己,自己先做番個好榜樣,我諗會少好多呢D不必要既事發生.

我明'有病唔係大哂',但亦想呢班自認自己係正常人既'正人君子'知道,您無去check有無病,唔代表你精神、情緒同行為上都係健康,您咁樣去傷害人,唔去體諒人,跟本同一個真係有病既人無分別甚至嚴重過佢地,咁您又憑咩黎批判人地'有病唔係大哂'呢?至少呢班真係有精神同情緒問題既人,唔會好似嗰D自命係正常人既人咁,個心成日諗點樣害人點樣上位,唔會立壞心腸,佢地個心仲純仲簡單過您地好多,至少唔會出古惑害人...我諗有病係無人想囉!

珍珠宮

我都覺得間學校在處理患有[思覺失調]的學生行為方面,真的很不當。
發生事件後,不但沒有認真去檢討,還敢對人說"問心無愧"...,真係...厚顏無恥.......
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

伯爵府

真係好開心見到大家咁明白事理的討論,我響beaxty exchanxe個邊的同一個topic真係傾唔到落去,有好多sis都係覺得是學生的錯,覺得個老師無問題.....同時亦覺得震驚係原來好多新一代的分析能力係咁樣的....唉!

水晶宮

原帖由 mabel7705 於 10-5-26 09:44 發表
真係好開心見到大家咁明白事理的討論,我響beaxty exchanxe個邊的同一個topic真係傾唔到落去,有好多sis都係覺得是學生的錯,覺得個老師無問題.....同時亦覺得震驚係原來好多新一代的分析能力係咁樣的....唉! ...

無耐呢個社會實在太多呢D咁既人...過哂火,初時我都會好嬲,但過咗度氣再諗番同分析後,又會好同情佢地,因為佢地呢D諗野方式同行為,真係好有自閉/過度活躍症既特徵囉(講真架),只係佢地無我地班細路咁好彩,佢地無去做評估無去做訓練,大個咗至會係咁處事待人啫..咁我自己都有個自閉加過度活躍仔,有苦自己知,所以都學習要自己去原諒佢地...學習中...

男爵府

hashtag影視迷勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-5-25 11:42 發表
該男生之死,校方要負很大責任,政府都要負責任!
政府支援不足,校方處事不當!

每天要回校在老師監督下食藥 = 每天早上提醒佢‘你有病、你唔正常’= 每天都在羞辱佢

學校好過份!!!!!!!!!!!!!!!!
...

十分同意.老師學校應負全責.監視小朋友食藥後,又沒有跟進.要在幾百人面前道歉,跟本就好像行外人教導學生,更談不上關懷愛心輔導,學生做錯事,更踐踏多幾腳,咁不喜歡佢,應該早早找藉口要佢退學.咁樣起碼小朋友不用死.我都未見過咁既老師同學校,應該將學校名字公開,方便父母日後為小朋友選校時多些考慮.

男爵府

莫講個小朋友覺得咁樣好羞辱, 我諗如果咁樣比人地對待, 任何一個人都想搵lone呢埋, 想迫佢走都唔駛咁架....

原帖由 KWT 於 10-5-26 11:47 發表

十分同意.老師學校應付全責.監視小朋友食藥後,又沒有跟進.要在幾百人面前道歉,跟本就好像行外人教導學生,更談不上關懷愛心輔導,學生做錯事,更踐踏多幾腳,咁不喜歡佢,應該早早找藉口要佢退學.咁樣起碼小朋友不用死 ...

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔好話個學生有病,
就算係正常人,
佢都只係細路一個,
心智未成熟,
要佢當住全校師生面前道歉,
唔係咁易做到架...

若果他日證實學校有關人士真係做錯嘅話,
莫講話要佢哋向其他師生道歉,
就算只係向死者家屬道歉,
我諗佢哋都做唔到...

大宅

回覆 6# Fiona0235 的文章

其實答案係点,可能有令一面,係慘,同學校同父母同個學生都一樣有責任,我覺得最大責任是父母,点解佢有思覺失調病?父母点樣正確引導子女?父母應多留意自已子女,父母要幫子女解決所有問題,不論選擇,照顧及其它,學校係一個學習地方,學生有事一定要同他的父母說,父母要同老師想量父母話事解決,要分清責任,子女是父母的,不是學校的,同埋...
死者網誌:
黃昨上學前一小時,以「天狼」署名的個人網誌上,寫下一篇「我的一切與所有,我是狼,是神,是結束一切與改變一切的神」,全文長達5,000多字。黃在網誌表示他很愛家人,中一時認識一名少女令他人生快樂,及後卻遇上一名令人難過的老師,內容不乏控訴人類的自私、老師處罰不公

(佢話自己係神,是結束一切與改變一切的神)已經有小小唔正常,又會唔會佢自已妄想多咗一些東西?

男爵府

hashtag影視迷勳章

[quote]原帖由 77777 於 10-5-26 08:34 發表
今日睇報紙, 原來見家長時佢父母已表明左個小朋友d藥食后會好眼訓, 佢個醫生亦有講係適合夜晚食, d藥係會令佢訓得好d, 而早上食會令佢無精神上堂, 點解學校一定要個小朋友早上食重要比老師監視下進行quote

真是意猶未盡.如果我是那位小朋友,會不會覺得學校老師set起個trap比我踩呢?明知我食左藥會好眼訓,都要我食.是否其他醫生都贊同呢?舉例:如果你患感冒,要吃d眼訓藥,然後要你開工開會,日日如是,請問你的工作表現會好嗎?同樣,肯定我的成績不會好.是否他們找機會想趕我出校?咁樣佢地的教學理念是什麼?

我死了,一了百了,但是一定要讓其他家長知道:如果你子女情緒或學習有問題,千萬不要讓你的子女來我這間學校入讀.因為如果老師沒有得到學校管理層的默許認同,怎會用這些手法對付我????

大宅

回覆 1# KWT 的文章

新聞話係佢父母叫學校幫佢睇住死者食葯,時間就真係唔知,如果死者想改變時間,應該同佢父母講,父母再同學校講,

(去年復課後,黃父已知會校方,要求校方代為提醒其子服藥,其子情況亦有校內社工跟進。)
真係明,子女係父母,点解將所有責任比晒學校同老師?,(老師都有父母的)佢地都會自殺係咪?

首頁
23456...9

尾頁

跳至