自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

瑪瑙宮

好難攪.
唔好話我個仔反叛時期難攪, 我自己反叛時期比佢難攪得多.

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

薯圈 發表於 23-9-26 12:50
11歲仲捉佢寫字靚定唔靚?管得太細微,會覺得好煩架!唔係唔識寫得好,係會因為反叛而特登寫得差。

不只 ...

算啦
我都係時候要放下
睇完大家講..可能佢真係寫字障礙
因為佢本身運動又係麻麻地
視光師講過佢立體感差影響

我會將要求降低
唔好再為d字大嘈 同佢做下運動好過

別墅

camanbi 發表於 23-9-26 00:11
8歲,男仔,細個好乖聽話
一升上小學慢慢嚟料,而家三年級越嚟越嚴重,駁嘴,拖慢d野做,補習功課唔願做, ...

正常

大宅

LedTV 發表於 23-9-26 08:45
啱啱11歲
其實佢唔係曳
只係講唔聽,耳邊風

你女细時跟你仔應該好似,老師教彈琴,坐喺隔離督住同-個位真係可以不停錯,琴老師話其他小朋友都好少咁,彈多幾次一去到嗰個位就記得,我女就好似咩事也無發生過,我平時跟她溫習考試又好測驗又好,佢第一次啱的係永遠不錯,但第一次錯的,你要同佢溫幾日,因為佢只會不停錯同一個位. 講完即問都係錯,好似從無聽過.

水晶宮

LedTV 發表於 23-9-26 08:45
啱啱11歲
其實佢唔係曳
只係講唔聽,耳邊風

我女都係啱啱11歲,已經小六,都仲係咁,所有嘢都好messy, 寫字係俾老師公開點評寫得肉酸,有條線俾佢都係飛起哂打風咁。啲notes書本手册皺到梅菜咁,食物盒、著過嘅襪可以喺書包內成個星期都唔拎出來洗,成日唔見呢樣果樣,老師安慰番我話佢其實已進步左只係進步得慢d。
佢自細四肢不協調,小肌差,腰冇力,又弱視lazy eye, 空間感好差。我明白佢先天問題,好多其他同齡細路做得好輕鬆的,對佢黎講都係好難嘅tasks! 佢好似剩係得個腦得把口,其他發展完全滯後。我已經叫自己盡量睇開d!

男爵府

challenging 發表於 23-9-26 08:14
冇錯,真係要忍。總之唔太過分就算,而家終於19歲好好多,18歲嗰年最痛苦。
...

我嗰個16,我仲忍(emoji),不過都有好轉、希望快啲過,百忍成金

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

pinkyyip 發表於 23-9-26 17:03
我嗰個16,我仲忍(emoji),不過都有好轉、希望快啲過,百忍成金

加油

男爵府

唔知生黎為乜

利申冇生, 好彩

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Elenalan 發表於 23-9-26 16:56
我女都係啱啱11歲,已經小六,都仲係咁,所有嘢都好messy, 寫字係俾老師公開點評寫得肉酸,有條線俾佢都係 ...

真係好似..完全好似講緊我個女咁
爭在未比老師話佢字差「可能話過佢,佢無同我講」
我見親家長我都自動反映寫字衰呢個問題
希望佢下年會再進步

佢又有lazy eye , 四肢唔協調..連參加學校嘅跑步比賽每次都好蝦碌
流血事件少不了
佢六至七歲嘅時候,連拍籃球都唔得

就係得返把口,出去做公關social 佢完全無難度
我已經同晒我全家人講,就當佢有寫字障礙啦
大家唔好要求咁高
做咗就算

因為到而家呢一刻,我真係仲教緊佢
「=」 「i 」「一」 呢3個日日都寫得衰同錯嘅字

連一橫佢都好堅持係右邊寫返去左邊
我已經講咗起碼一千次
佢就係get唔到
我都知我係時候要放低

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

身同感受,我個大仔一樣,好難教,8歲。

二仔,三仔感覺易教好多。自己都唔知點解佢會咁難教。好多時都好氣餒

水晶宮

LedTV 發表於 23-9-26 17:09
真係好似..完全好似講緊我個女咁
爭在未比老師話佢字差「可能話過佢,佢無同我講」
我見親家長我都自動反 ...

我女由細到大都經常跌親,佢係行行下路自己轉身都可以kick到自己仆低。四肢協調差但又坐唔定曳,2歲幾喺屋企玩櫈仔上一字馬,跌到個嘴唇內上面條筋斷左!3歲幾又跑步仆親跌傷門牙 (睇兒童牙專科2年都睇左幾萬,睇牙冇保險 ) ! 小一上PE堂又唔聽話跑,喺禮堂跌到塊面插傷,要全身麻醉縫針(縫左幾十針美容縫合)好彩遇到個好好的整形醫生和已買保險。佢真係由細跌到大鑊鑊金! 運動好差,玩球類永遠掂唔到個波,sit up一下都做唔到, PE成績經常拎C-。

佢口才好又鍾意講嘢,speaking英普流利,做presentation, drama,司儀都係強項, 但除左把口,其他方面發展都好唔平衡。

大宅

薯圈 發表於 23-9-26 12:34
過來人(兩個仔剛成年), 真係唔使理!

父母有時間只需關心下佢,係佢願意嘅時間同佢傾下偈,唔願意嘅時間 ...

但現在9歲仲細,唔通真係唔理佢?
學業上唔温書唔做功課,唔執書包
生活上就咩自理都唔識,唔話佢就涼都唔沖牙都唔刷,用完d野除手掉(包括垃圾)
態度上,無禮貌唔尊重人,唔知錯,成日想點就覺得人地要滿足佢,超級公主病

伯爵府

回覆樓主:

不如同佢傾下感受,返左成日學仲要補習其實好辛苦,關心下佢,放低要求,家庭和諧

大宅

LedTV 發表於 23-9-26 09:17
我都唔知佢係咪寫字有問題
立體感差呢樣視光師有提過
手勢就一定唔啱㗎喇

其實緊張都無乜用,我女細個寫字硬筆書法佢係學校攞冠軍,我無理佢寫,佢有次攞個奬返嚟我先知,宜家寫字好似鬼畫附,我話佢點解你以前寫字咁靚,乜宜家寫字咁醜樣,我話老師見佢個印象都唔好,佢都唔理我,寫到d字老師話佢寫得衰當錯也無理我,我都無咁好氣.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

camanbi 發表於 23-9-26 00:11
8歲,男仔,細個好乖聽話
一升上小學慢慢嚟料,而家三年級越嚟越嚴重,駁嘴,拖慢d野做,補習功課唔願做, ...

佢仲細,慢慢教,試下補少d習,俾多d休息遊戲時間俾佢,叫佢玩學校活動,同埋用獎勵法?

子爵府

Yanbaby2015 發表於 23-9-26 17:40
但現在9歲仲細,唔通真係唔理佢?
學業上唔温書唔做功課,唔執書包
生活上就咩自理都唔識,唔話佢就涼都唔 ...

講開唔刷牙,我細仔真係唔刷牙,返學大家同時間起身用廁所佢唔敢,一到放假佢就偷偷地唔刷牙
講左好多次唔可以入房食野,我崩潰發癲好多次,佢仍然一星期幾日跌到成地餅碎,我要佢執餅碎,佢執10分鐘同未執冇分別

伯爵府

Elenalan 發表於 23-9-26 17:30
我女由細到大都經常跌親,佢係行行下路自己轉身都可以kick到自己仆低。四肢協調差但又坐唔定曳,2歲幾喺屋 ...

可以可以問下你女d關節軟 (比如手指屈到好後)/肉冧磁磁嗎?

大宅

ChaBean 發表於 23-9-26 18:32
講開唔刷牙,我細仔真係唔刷牙,返學大家同時間起身用廁所佢唔敢,一到放假佢就偷偷地唔刷牙
...

一樣,係要係床邊食,整到污糟邋遢...
話極都唔聽,要佢清理返攪半個鐘都仲係”一達達”

水晶宮

honthont 發表於 23-9-26 19:39
可以可以問下你女d關節軟 (比如手指屈到好後)/肉冧磁磁嗎?

係呀,d關節軟,成身d肉都淋滋滋,坐直一陣又坐到歪歪斜斜,企一陣就要捱身捱勢,成日話攰,係咪有病?

水晶宮

ilovematthew 發表於 23-9-26 08:40
我仔比咩都唔得架,我就算話買隻Apple Watch比佢,叫佢一齊跑步,佢情願唔要,吹脹
...

我明你的處境,我仔都係咁。

d細佬無欲無求,家長仲冇符對付。

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊