自由講場

跳至

首頁
56789...13

尾頁

公爵府

畀面勳章

amycheung08 發表於 23-4-9 17:53
咁不如叫巴士公司改制, 分路程收費, 好似地鐵咁

其實巴士公司都有,不過要落到車站先拍,但老人係咪都兩蚊囉,對於佢地黎講拍唔拍都係咁

子爵府

無話可說 發表於 23-4-10 10:57
呢d落後又點?人地一返工有醫保社保,交稅多過香港,老來咪多優惠!香港無呢d野,但老人福利好,叫政府點 ...

有人建議開徵消售稅。

我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

象牙宮

choyki 發表於 23-4-10 13:34
https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20007513

完本「$2」,因為降低年齡至 60 歲後便變成「半價 ...

想講咩?我只想劃一取消$2,65歲起全部變半價車費

象牙宮

choyki 發表於 23-4-10 13:40
有人建議開徵消售稅。

先行物業空置稅,再行消費稅,餐店唔準再收加一服務費

子爵府

無話可說 發表於 23-4-10 13:40
想講咩?我只想劃一取消$2,65歲起全部變半價車費

原本 65 歲「$2」乘車,因為各政黨不斷爭取降低年齡至 60 歲,終於成功了,現時改為建議 65 歲「半價」乘車?

大宅

回覆樓主:

親眼見過濫用情況
1)香港仔去旺角van, 收$17, 排後面正常過海D人冇位上車
個呀婆结果用$2搭咗幾分鐘响大學港鐵站落車, 納稅人用$15津貼呢個自私呀婆兼攪到正常過海的人冇位上
其實嗰度大把車去港鐵站, D自私老人係唔會理, 有車就上, 話之你車費幾貴

2)一段正常老人家步速行5min車程, 照上小巴$6,7的小巴, 30幾秒後落車, 但佢上車落車都用咗幾十秒, 全架車都趕緊返工

伯爵府

choyki 發表於 23-4-10 13:36
香港人交稅多過大陸?
香港稅幾乎係全世界最低嗰囉。

因為你只睇薪俸稅, 其他野唔計,如果真係咁低, 香港生活成本一定低過大陸, 但現實係香港生活成本係全世界頭幾位, 政府點解會咁有錢請咁多高薪垃圾會同副局長

象牙宮

choyki 發表於 23-4-10 13:45
原本 65 歲「$2」乘車,因為各政黨不斷爭取降低年齡至 60 歲,終於成功了,現時改為建議 65 歲「半價」乘 ...

我想啫,知無可能啦…有d野一開就無得返轉頭

子爵府

loved 發表於 23-4-9 17:27
我都一樣吾明,大部份老人家都為社會付出過,而且香港老人福利吾係特別優厚。內地過60歲長者可以免費坐公交 ...

就係呀,做乜要搞啲老人家啦,佢地都為社會付出過架,搞咗綜緩先啦,大把3、40歲唔做嘢拎綜緩,離哂譜

restahaus    發表於 23-4-11 00:06

伯爵府

convenient 發表於 23-4-10 13:46
親眼見過濫用情況
1)香港仔去旺角van, 收$17, 排後面正常過海D人冇位上車
個呀婆结果用$2搭咗幾分鐘响大學 ...

我都見過, 但其實好多老人家都好慳家, 好多寧願慢慢行, 都不搭車。

從你的第2個例子, 你話老人家上車落車都用左幾十秒, 咁可能真係行動不便, 所以行5分鐘車程都好辛苦..

伯爵府

回覆:補貼2元乘車優惠如無底深潭 陳健波主張規限使用次數

2元乘車優惠是好政策,只要適度更改便可以,這政策是希望老年人多一点出街,到不同的地區,運動一些,不要留在家中,這班老年人還有幾多個十年?

子爵府

如果唔想將日益沉重嘅乘車優惠支出轉嫁畀納稅人,就要諗下其他辦法。
推出乘車優惠嘅初衷係鼓勵長者出行。不過有人每日使用十幾次,唔係政策嘅原意。
聽聞有出租長者八達通卡。

陳健波主張規限每日使用嘅次數。
其次,鼓勵長者喺非繁忙時段出行。
政府亦應鼓勵市民舉報濫用行為,並予以獎金獎勵。
市民唔想加稅的話,就要正視問題、及早處理,否則長者 2 元乘車優惠有可能不保。
各政黨爭取了多年,結果是「加稅」!結果是「優惠不保」!

下降合資格年齡,已經覆水難收。
覆水雖難收,但可補救,可學紐西蘭禁止「某年以後出生」(而非「某個年齡以下」)的人買煙的做法,
我建議將「60 歲或以上可享 $2 乘車優惠」改為「X 年或以前出生可享 $2 乘車優惠」(X 可作討論,設定後便不更改)。
https://www.singtaousa.com/2021-12-10/2008%e5%b9%b4%e5%be%8c%e5%87%ba%e7%94%9f%e7%b4%90%e8%a5%bf%e8%98%ad%e4%ba%ba-%e5%b0%87%e7%b5%82%e8%ba%ab%e7%a6%81%e8%b2%b7%e7%85%99/3808117

子爵府

amycheung08 發表於 23-4-10 13:53
我都見過, 但其實好多老人家都好慳家, 好多寧願慢慢行, 都不搭車。

從你的第2個例子, 你話老人家上車 ...

之所以有七老八十的長者說 2 元優惠降至 60 歲,是政府過於體貼精壯長者,難以評論是不是德政https://www.wenweipo.com/a/202304/06/AP642ddaa6e4b0b6003c04a2a9.html

伯爵府

choyki 發表於 23-4-10 14:08
如果唔想將日益沉重嘅乘車優惠支出轉嫁畀納稅人,就要諗下其他辦法。
推出乘車優惠嘅初衷係鼓勵長者出行。 ...

冇人想納稅人俾多d, 問題係慳左d錢係唔係俾返納稅人先?

其實政府可以多方面慳錢(廢垃圾會, cut高薪及廢的正副局長, 殺校....), 現在垃圾會見老人家冇利用價值,不斷鼓吹要減佢地的福利, 點解唔可以一次過全面檢討, 睇下政府如何各方面做大花桶

restahaus    發表於 23-4-11 00:07
loved    發表於 23-4-10 14:56

子爵府

amycheung08 發表於 23-4-10 14:25
冇人想納稅人俾多d, 問題係慳左d錢係唔係俾返納稅人先?

其實政府可以多方面慳錢(廢垃圾會, cut高薪及 ...

收稅係要嚟再分配,唔係收咗又畀返。
損有餘而補不足。
https://kknews.cc/zh-hk/culture/5m65nk6.html

伯爵府

choyki 發表於 23-4-10 14:43
收稅係要嚟再分配,唔係收咗又畀返。

咁你問答慳左d錢再分配俾邊個?

珍珠宮

Fungbb0131 發表於 23-4-10 13:50
就係呀,做乜要搞啲老人家啦,佢地都為社會付出過架,搞咗綜緩先啦,大把3、40歲唔做嘢拎綜緩,離哂譜
...
次次都係架啦,可能係老人家最無價值,最無力嘅一群啦。果 d高官議員出入都司機,私家車,點會體諒老人家貴車費就吾願周圍去。

公爵府

2024年龍年勳章

amycheung08 發表於 23-4-9 16:53
唔明白點解同d老人家斤斤計較, 政府廢左垃圾會都可以慳唔少, 仲要開咁多高薪副司長位, 有必要嗎?
...

同意,事實上六十歲退休,交了幾十年税, 什麼福利也拿不到,沒有取過公屋 /居屋,沒有綜援,未有長者生果金,現在連兩蚊也嫌多,政府卻不斷亂洗錢 ,加開高官及立法會議員職位,花費大量金錢給 前特首辦公廳等等, 有必要嗎

restahaus    發表於 23-4-11 00:08

男爵府

.

琥珀宮

choyki 發表於 23-4-10 12:25
將「兩元乘車優惠計劃」合資格年齡門檻由 65 歲下調至 60 歲,約 60 萬名人士受惠。
民建聯認為擴展兩元乘 ...

咁決定權始終都係政府到架
而且而家係長車短搭嘅問題,60歲嘅香港人對香港都貢獻左好多年啦,比少少優惠唔可以咩
60定65有兩元優惠,同長車短搭,係兩個問題
而且鬧返轉頭有咩意思呢?當時60都有優惠因為政府係60退休,咁呢5年冇收入點解又冇優惠呢,政府拗唔掂未照比60都有兩元優惠

首頁
56789...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊