嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

2歲囡囡唔肯食藥水

有無人教吓我點樣餵2歲囡囡食藥水, 氹又唔受氹, 每次食藥好似打交咁, "鏈”住個鼻又用條

大宅

Re: 2歲囡囡唔肯食藥水

你係用針筒定藥巾呢???

其實你要用d 技巧...如果你個小朋友食藥咁難.....我諗都好似我個朋友個女咁....佢果時try 過3個人餵都唔得..佢食左落去都可以嘔番出黎..真係幾煩...佢之後就叫醫生開藥丸比佢....不過佢個小朋友就3歲..

你可以try 下加小小水去d 藥到先比佢食...因為有d 小朋友唔like d 藥個味太重...如果都係唔得既...咁我諗你只有用針筒小小咁放入左個口比佢食....咁會easy d...加上你要同佢講...其實佢食藥...媽咪都唔開心架..我都唔想見到你食藥架...但係如果你唔食既....係個病又唔會好wor...咁仲要去醫生到...咁點算呢...你乖乖啦...食左好快好...就可以唔洗食架啦....

我個女之前都唔係食藥架...我每次都同佢講...佢都明白..所以我依家比佢食藥就唔係一個問題...不過我個女身體差..成日都要食藥...所以都幾煩

複式洋房

Re: 2歲囡囡唔肯食藥水

我個仔 (現17個月) 自细都係咁,硬頸到不得了。每次老公同我好似同亞仔打哂交咁都監唔到佢食。加入奶有時扼到有時扼唔到。直至對上一次,醫生用了一隻好香啫哩糖味嘅药水,咁佢就完全不知不覺咁飲哂D药水奶lu。 :mrgreen: :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至