自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Re: 五毫子膠袋稅,大家點睇?

麟媽媽 寫道:
我地最好連賓姐都要教育埋囉。

我家的工人姐姐不需我教, 已懂得自備購物袋買送
恭賀新禧,迎春接福!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mimi007 寫道:
贊成

我地成家不嬲出街買野都係用環保袋, 超好用!!

到真係實行時, 我會叫工人帶盒出街用黎裝濕貨. :-P

子爵府

畀面勳章

佢未有逢星期二無膠袋日前我哋已經係咁做啦,佢哋的膠袋一定要拎住,我哋的環保袋可以背起的,超方便!仲有可以帶車仔出街,仲唔使拎!所以我都係舉腳贊成!

禁止訪問

侯爵府

me three

Mrs.Chan 寫道:
[quote]
麟媽媽 寫道:
我地最好連賓姐都要教育埋囉。

我家的工人姐姐不需我教, 已懂得自備購物袋買送
[/quote]

禁止訪問

大宅

贊成

侯爵府

我吾知我有無記錯, 好多年前, 我婆婆係加拿大返黎, 比d 食物我, 用膠袋裝住, 我同佢講, 乜你們甘吾環保既咩, 用甘多膠袋, 跟住佢同我講, 佢地果邊用既膠袋係環保架, 可以循環再用架...............

跟住呢排香港出膠袋稅, 令我諗起, 點解, 香港政府吾學加拿大甘, 出d 可以recycle 既膠袋呢? 點解要將呢d野, 加係市民身上? 出recycle 膠袋, 市民又可以用黎做垃圾袋, 又環保, 比起一刀切, 用$嚇怕市民吾用膠袋, 吾係更加好咩?

定係, 政府, 吾想將用recycle 膠袋既負擔, 加係商戶身上, 加重佢地既負擔, 比商家話呢?

--------- 我近年老呆, 希望我無記錯, 有錯望指正 ----------------

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

香港做野咪做一半囉!
超市膠袋上有Recycle 標籤,
可能係循環再做膠材料,
但用完大家掉埋落垃圾桶,
無分類,邊可以循環再做呢?
至於循環再用?仲把鬼!
膠袋勁薄,一袋便穿!仲點再用?
D 超市亞姐一於打孖上!
最終有無用少到膠袋呢?真無奈。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

買得少就話吾駛膠袋姐,我去親都買over500蚊,又乾又濕貨.1pack可樂吾用袋挽都吾得啦,雞蛋又要分開...自己有紙盒都分吾開來放..就算超市架車仔推到停車場,返到屋企d野都吾知點上樓..我住村屋又無lift.死梗啦...試過拿住袋雞蛋行上樓都整爛幾隻...無辦法..又試過自備袋去買,點知個袋裝吾晒wor~~吾通要自備紅白藍咩...d人話買得多送貨啦,咁我去開個間百記又吾送我個區wor~~真係"政府想點sin??","想我點jack??"

侯爵府

即係我無記錯?

試問, hk有幾多座大廈, 有果d 分類回收既箱? 起碼我座大廈無先啦................

麟媽媽 寫道:
香港做野咪做一半囉!
超市膠袋上有Recycle 標籤,
可能係循環再做膠材料,
但用完大家掉埋落垃圾桶,
無分類,邊可以循環再做呢?
至於循環再用?仲把鬼!
膠袋勁薄,一袋便穿!仲點再用?
D 超市亞姐一於打孖上!
最終有無用少到膠袋呢?真無奈。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

早幾日同老公講開...我老公一黎就話:不如叫佢地送左環保袋一排先啦~

由星期2開始要收$0.5之後我成日見到d阿婆阿伯係咁鬧d收銀...又聽到有d阿婆阿伯...識得過左機之後問d收銀...駛唔駛比膠袋錢呀?收銀話今日唔駛...佢地就即刻叫人比個膠袋佢...但係如果果日要佢地就可以唔要膠袋都伶到...
咁點解重要伶多個膠袋?

第...我相信去超市會聽到更多阿婆阿伯鬧人...

禁止訪問

男爵府

要環保,差不多,因如果收得太少,起唔到作用

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至