夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 老公買樓,我99唔贊成加我個名入去...

樓主,

恕我直言, 如果我是你99, 出咗二百萬在你層樓上, 而個新抱打算出十幾二十萬裝修, 就要有25%業權, 我都會唔肯, 我都會好似你99咁話加多加名上去, 始終自己親身仔女點都會同新抱女婿有差別, 我對自己親生媽媽和對99點都會唔同, 對自己個仔或囡可以心咁命低做什麼都得, 但如果是女婿新抱我一定會當外人看待, 始終難保佢哋一日會離婚

其實你最好就是還哂的錢給你99, 咁你想點到得啦 !

民房

stephanieching,

我諗你誤會左,之前我諗住出份錢買樓,係差不多一百萬,不過我99唔想+我個名,咁我老公就唔會要我出錢買樓.宜家話出十幾萬裝修只係諗住出返一d錢幫輕我老公o者.

諗住出十幾萬就有名,我都唔會咁大想頭.

大宅

樓主,

唔好意思, 誤會咗你意思, 不過既然你自己有咁大筆積蓄, 無謂放咁大筆錢落去有你99個名層樓度啦, 就算佢肯加你個名, 將來有什麼爭執會好麻煩, 費時到時錢又出咗一大筆, 話事又無得話事啦 !

如果我是你, 一就還哂的錢給 99 , 將來層樓只有你和老公兩個名, 一就是自己Keep住的錢好過啦 !

珍珠宮

樓主,
我都係咁話, 買2層唐樓或細單位, 每月收返一萬幾千, 一年十萬, 廿年就200萬, 三十年就300萬, 到時唔止有300萬係手, 仲有2層樓揸手, 點都好過比返99啦!!!

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

樓主,

尤其你現在無做嘢, 的錢當然是自己傍身好過啦, Touchwood有什麼事自己口袋裏都有錢嗎, 你現在不知幾好, 有樓住, 有老公養, 自己有大筆錢在手, 為什麼將自己的錢放入去層有99名的樓度

我未結婚時, 我99都叫我老公兩兄弟(還計埋我和佢阿哥個同居女朋友在內喎)一起供樓 (個時樓價好貴), 99出首期, 佢話第時結婚一個同佢哋住另一個都有間屋住喎, 我真是踩佢都傻, 要我供層樓無我個名仲要無得住 (但我老公兩兄弟覺得咁安排幾好, 佢兩兄弟和99名), 後來我老公屋企有的事發生, 其中一個兄弟欠債, 99自己層樓都賣埋, 你話如果我當時有份供層樓點算(出咗錢一的話事權都冇), 所以話女人最緊要有錢傍身, 我自己都儲緊的錢打算將來買層細細間的樓來收租, 但只會用自己名 (老公無份, 對我來講老公都可以變心, 放在自己戶口的錢最實際), 我對6299和老公個便的家庭只會當佢哋是外人看待 (佢哋對新抱未又是咁, 有什麼事未只顧住自己的仔女先 !)既然你老公都供得惦層新樓, 你未出少少裝修間屋算啦, 99唔讓你加名未仲好, 否則難保將來有什麼事你仲要同你99和姑奶之類為層樓吵, 自己的積蓄又無哂又無做嘢, 點夠人大聲, 樓主, 女人自己keep住的錢好過啦 !

大宅

講d 好人好事分享下:

我舅父娶新抱,買左層樓送比佢地兩公婆
而層樓淨係寫新抱名

所以都有62,99幾好架

大宅

補充下先:

舅父咁做比其他親戚笑左好耐
話蠢,咩寫人地個女名
其實都唔知關佢地咩事
我覺得咁樣好好
因為我見表嫂對舅父舅母好尊重

複式洋房

Dear Piglet

Very simple to solve this problem. The best thing is your husband support you. Let me explain:

Assumptions:
Your 99 has downpayment: 2M
Your old flat costs 3M, 650sq feet.
Your new flat costs 5M, 1000sq feet.

Situation 1 (Current situation)
Your have no name.
Live in new flat
Keep your 1M.
Pay 0.15M for decoration (I support this, you live in ma).
You husband need to pay mortgage 3M. (5M-2M from 99)

Situation 2
Repay your 99 2M.
You pay 1M.
Your have name, 99 has no name.
Live in smaller flat ($3M for 600 sq ft)
Any 0.15M for decoration? (Still have spare money?)
You husband need to pay mortgage 4M. (3M+2M to 99 - 1M from you)
*This is very stupid. Higher debt, poorer living standard.

Situation 3.
Your have no name.
Live in new flat
Keep your 1M for investment (say 5% return).
Pay 0.15M for decoration.
You husband need to pay mortgage 3M. (5M-2M from 99)
Ask your husband to buy a life insurance that pay you HK$3M if he dies (no saving, no investment). That should be cheap. If he is not here anymore, you can get $3M cash and his 50% share of the new flat. Since your 62, 99 is rich and you have a son. I don't think they will ask you to move out because you have 50% share (inherited from your husband).

This is the better situation because
1. You live in a bigger flat, better living standard immediately.
2. You can keep your 1M for investment.
3. You have protection from the insurance.
4. For your husband, the mortgage is 1M less than the situation 2. The saving is more than the insurance installment.

So, it it even better than situation 1 la.
Don't be upset. Just think your 99 is so kind to give your husband HK$2M interest free loan! Couples with poor 99 cannot get this support. You are lucky enough!
Discuss with your husband! I guess he will do what to make you feel happy! Cheer up!

而事實上,99果舊錢都唔少(唔係首期咁簡單,係2百萬,係之前層樓既大半錢),如果賣左層樓還唒俾佢,我老公既負擔會太重,我地原意係唔夠住想換大d地方,俾一個好既環境俾個仔,如果我仲做緊野就話計得掂條數o者.最後我老公叫我理智地諗,無謂為左一時意氣,影響左一家人既生活質素啦,佢既野咪係我既,如果可以既,佢寧願我同我99兩個名算數(我相信我老公真係咁諗既...)

其實宜家都已成定局,但依條刺永遠都o係度,我99成日讚我點好,點俾心機湊佢個孫等等,一切都係廢話,佢點當我係外人我宜家好清楚!

男爵府

幸福黃太太 寫道:
8掛問句, 點解唔係賣舊屋既時候, 俾返個首期 99, 咁就唔洗好似而家咁煩啦~[quote]

絕對同意!如果你都認為你99畀

複式洋房

佢維護自己合理權益啫!
還錢就可以一腳踢開問題咩?可以手抹去母子情咩?
你哋反對又係唔係小器咗D呢?
你哋日後做99時又會點做呢?
言論偏激的不惑男士

首頁

尾頁

跳至