基督家庭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 想apply 慕道課程, 但怕....

yellowmama,

哎呀, 大熱天時要你走來走去... 我想都係溝通有d 誤會

其實我係去大堂的... 或者, 我以我現有的資料, 希望幫到你啦...

一般在大堂的成人慕道團的上課時間如下:
星期一至五: 晚上或自選時間
星期六: 2.00-3.30, 4.00-6.00, 8.00-9.30 (夫婦團)
星期日: 9.30-11.00

以我了解, 星期一至五的慕道團比較少人
如果自選時間, 有機會係一對一授課
星期六、日會比較多人...

如果你想報名, 你打電話去堂區辦事處 2522 8212 詢問, 表明有意報讀慕道班...
佢地辦公室時間如下:
星期一至五: 9-1, 2.30-6
星期六:9-1
星期日及公眾假期: off

子爵府

堂區=大堂?
2522 8212 = 堂區辦事處 = 堅道?
有d混亂...

thank you for your care, Bertie

子爵府

我身邊一個教徒都無 :cry:

如果自選時間, 有機會係一對一授課=很吸引我 tim

複式洋房

yellowmama,

我地會叫做自己去的聖堂做自己的堂區...
而我去堅道的聖母無原罪主教座堂, 一般會被稱為 "大堂"

其實, 每個堂區都有一個辦事處, 負責那堂區的行政或文書...
2522 8212 是堅道的聖母無原罪主教座堂 堂區辦事處的電話, 若你有興趣在"大堂"參加慕道班, 你可以致電查詢...

希望我解答到你的問題啦!

仲有, 唔好咁客氣la... 幫到你, 我地都好開心... :)

yellowmama 寫道:
堂區=大堂?
2522 8212 = 堂區辦事處 = 堅道?
有d混亂...

thank you for your care, Bertie

複式洋房

身邊無教徒唔緊要,呢到有好多...

唔洗怕,我而家都係上緊慕道班,不過唔係係公教進行社... d 導師唔會迫你架...
我身邊一個教徒都無 :cry:

如果自選時間, 有機會係一對一授課=很吸引我 tim
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

子爵府

每課? 長時間
每星期?課

你係?地方上緊慕道班

我昨天去大堂, 填了表, 留了姓名, 要待(汁是)call 我

我怕我, 唔知可否完成

子爵府

想問問大家, 是否不論天主教 or 基督教的信徒

同樣是 = 基督徒?

將來... 我只會相信and信任天主,不是教會,可以嗎? ? 對嗎?

複式洋房

我每個星期日早上上約兩個鍾...

唔洗擔心,既然你有咁既心,主一定會帶領你既... 我而家去上堂同彌撒已經係一個必要做既事,唔去會唔安樂...

係呀,無論係天主教徒定係基督教徒,我地都係基督徒...
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

子爵府

我會有d怕基督教徒,
SORRY
在我印象中
基督教徒十分熱情 (太熱情)
天主教徒冷靜D
SORRY (無惡意)

子爵府

想問問大家, 是否不論天主教 or 基督教的信徒

同樣是 = 基督徒? Ans: Yes.

將來... 我只會相信and信任天主,不是教會,可以嗎? ? 對嗎?

這是我們的信仰核心。

尼西亞信經

我信唯一的天主,全能的聖父,天地萬物,無論有形無形,都是祂所創造的。
我信唯一的主、耶穌基督、天主的獨生子 。祂在萬世之前, 由聖父所生。祂是出自天主的天主,出自光明的光明,出自真天主的真天主。祂是聖父所生,而非聖父所造,與聖父同性同體,萬物是藉著祂而造成的。祂為了我們 人類,並為了我們的得救,從天降下。祂因聖神由童貞瑪利亞取得肉軀,而成為人。祂在般雀比拉多執政時,為我們被釘在十字架上,受難而被埋葬。祂正如聖經所 載,第三日復活了。祂升了天,坐在聖父的右邊。祂還要光榮地降來,審判生者死者,祂的神國萬世無疆。
我信聖神,祂是主及賦予生命者,由聖父聖子所共發。祂和聖父聖子,同受欽崇,同享光榮,祂曾藉先知們發言。
我信唯一、至聖、至公、從宗徒傳下來的教會
我承認赦罪的聖洗,只有一個。
我期待死人的復活,及來世的生命。亞孟。

我們是該跟隨教會的教導及其訓示。
所以,對於你的第二個問題,字眼上用上「是否只是相信天主,不是相信教會」,我想回答你“不是”。
不過,如若教會的教導你認為有問題,你該去尋求教會內其他人的幫助 — 有時是人為上的出錯,未必是關整個天主教會的問題。 又或即使遇上教會內整體上出現你自覺認為的問題時,你該為教會祈禱 — 為不明白的事祈求天主的指引,好像聖母對發生在她身上的事,每次都是默存心中。

當你說只相信天主,不用相信教會時,我立刻想到的是,教會內有很多傳統是沒有聖經經文的支持的,很多是根據教會古舊傳統、聖教父的教導而一直保持至今。 假若你只信天主,不信教會,作為一位天主教徒,是很矛盾的。

其實你不懂中文打字,中、英合壁我們都OK的。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

別墅

每課? 長時間
每星期?課
你係?地方上緊慕道班
我昨天去大堂, 填了表, 留了姓名, 要待(汁是)call 我
我怕我, 唔知可否完成

通常每星期1次,約個半鐘(視乎情況)。執事打電話畀你,你可以講明自己性格比較內向,希望(at least初期)一對一教授,睇吓佢可唔可以安排到。上咗一段時間適應咗之後,我會鼓勵你返一啲多啲人嘅班,因為我哋可以從其他人嘅分享中更加感受到天主嘅愛。

其實你有心想認識天主,已經係天主對你作出邀請啦﹗所以你從今日起已經唔再係一個人,天主已經同你一齊架啦﹗仲有我哋呢﹗

p.s.之前我哋嘅"天主教既父母一齊分享下"冇乜人,好靜。今日上嚟見到有咁多教友/慕道者,真係好開心﹗感謝主﹗

首頁

尾頁

跳至