跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 4月全人奶的媽咪分享?現在餵奶的情況呀!

冰奶一定要坐熱, 我用奶袋儲冰奶, 會在用之前10個鐘左右放返落下格, 解到變思樂冰就會倒返入奶樽&繼續放在下格, 到要食時用暖奶器住熱

大宅

冰餵要先解凍再用暖水坐暖
只許周官放火 不許百姓點燈

男爵府

Re: 4月全人奶的媽咪分享

一時時啦, 有時食到5安, 有時3安半, 通常都係一樽入4安, 唔夠再1 安1安咁加上去。

superstupid 寫道:
想問下各媽咪.. 如果你地pump d 奶出o黎.. bb 每次食幾多ga?
我阿b 食得好少.. 2-3zo only..

男爵府

高比,

梗要堅持啦, 無人奶食就最無營養啦.

有時都唔明, 以前個代邊有咁多閒錢買奶粉架, 咪又係人奶餵大d細, 到而家反而咁抗拒人奶

我阿娘都係人奶餵我, 而家掉轉頭話餵到一歲好啦, 一歲後再餵就無咁好, d人奶就唔夠營養啦, 我問佢邊個講架, 佢就話人地講, 咁我話你羅證據調查報告出黎, 睇下邊d人講人奶無營養, 佢就話講你又唔信, 吹漲

複式洋房

Re: 4月全人奶的媽咪分享纒現在餵奶的情況呀!

好down呀! 唔知點解亞b食我d人奶, 攪到佢肚呵, 依家仲要食藥添, 99同62就話係因為我唔介口, 其實以我餵食一族黎講, 我已經忍口忍得好犀利, 但就係食咗一次西瓜, 食西瓜真係會令bb肚呵??你地有無食過呀?情況係咪一樣呢? 唉!真係有d內疚... :-(

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

ckfleung:

係咪乳頭清潔得唔夠乾淨? 因為依家天氣熱, 多汗易滋長細菌呀... 同埋你係埋身/泵出來? 會唔會係泵奶器具唔乾淨呢? 因為我見之前有D媽咪話泵幾次先洗&烚, 可能中間會沾染細菌呀

複式洋房

小倩:

我係埋身餵架, 清潔方面, 都係用清水沾綿花, 咁ok嗎?

大宅

用奶袋儲冰奶放便,定用奶罇放便?奶罇儲奶是否放在下隔,可以放幾耐呀??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

ckfleung 寫道:
小倩:

我係埋身餵架, 清潔方面, 都係用清水沾綿花, 咁ok嗎?

上次我响健康院, 醫生話沖涼都唔好用沐浴露/番梘沾到乳頭... 不過我諗都唔關事, 或者你打去健康院問問姑娘, sorry幫你唔到

民房

我想問下大家個人奶bb會吾會好多日都冇大便嫁...
我個仔第4日冇便便喇...我諗住同佢睇醫生...唉...好擔心呀..
[img align=left]http://b1.lilypie.com/4JrUp8.png[/img]

大宅

好似唔會冇大便.. 你快d 同佢睇醫生啦..
kcwong6864 寫道:
我個仔第4日冇便便喇...我諗住同佢睇醫生...唉...好擔心呀..

大宅

我o係"母乳餵哺"度睇到,有d bb都會幾日無大便的(好似話係因為bb吸收得好好...),只要夠濕的尿尿片就ok~
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

jilljojo 寫道:
我o係"母乳餵哺"度睇到,有d bb都會幾日無大便的(好似話係因為bb吸收得好好...),只要夠濕的尿尿片就ok~

係呀!我個b之前試過6日都無poo poo,又放好多好嗅的屁,我都好擔心,之後睇返其他媽媽的分享,因為bb條腸開始成熟,而已母乳容易吸收晒,只要佢個肚無話好實,有足夠濕的wee wee,又吃得,無鬧情緒,就ok!

大宅

我隻 b 日日都重有好多臭臭,我都想佢無咁多臭臭,等我慳d尿片

民房

我之前都試過, 健康院d姑娘話, bb食前奶太多, 而後奶(白色)唔夠就會仲一日呵好多臭臭, 只要你每次餵佢之前, pump/擠出前奶, 比佢食多d後奶, 你試下兩日後會唔會好d
dogdogling 寫道:
我隻 b 日日都重有好多臭臭,我都想佢無咁多臭臭,等我慳d尿片

民房

因為人奶可以比bb完全吸收, 姑娘話一個星期一次臭臭都算正常架!!
kcwong6864 寫道:

大宅

thanks !等我試

民房

吾該晒各位先...咁我睇多兩日先...佢個肚無話好實...都有8條濕片,又食得,無鬧情緒...又有好多屁屁...但就好懶訓...

[img align=left]http://b1.lilypie.com/4JrUp8.png[/img]

男爵府

畀面勳章

有無媽咪返緊工都食緊人奶???
我返工幾日開始泵得好少奶.....之前無食幾個鐘就勁谷
家下無食一晚都唔谷...
我忍唔住叫媽咪煲魚湯俾我飲, 今日又好似好d喎

至於我亞b都少左好多便便, 之前成三日先痾....
不過一痾就痾獲金, 聽到你地話係因為吸收所以痾少左
我都安心d

有無d返工媽咪分享下呢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wong_cat 寫道:
有無媽咪返緊工都食緊人奶???
我返工幾日開始泵得好少奶.....之前無食幾個鐘就勁谷
家下無食一晚都唔谷...
我忍唔住叫媽咪煲魚湯俾我飲, 今日又好似好d喎

至於我亞b都少左好多便便, 之前成三日先痾....
不過一痾就痾獲金, 聽到你地話係因為吸收所以痾少左
我都安心d

有無d返工媽咪分享下呢?

我都有d擔心呀!我就要返工,阿b又唔係好識用奶樽,成個鐘先食2oz,我pump奶又每次pump得10分鐘1-2oz就pump唔到,都唔知點好? :-(

首頁

尾頁

跳至