跳至

首頁

尾頁

複式洋房

8M的BB现在有多重了?

我个B昨天刚刚8个月,在广州的保健院做保健,体重8.55KG,身长:71CN。
动作发育良好,爬得快,自己坐自己站。
但医生听我说BB现在还吃母乳,要我添加奶粉,说母乳现在的质量已经不好了,BB的营养会跟不上。
其实,BB现在每天都有添加粥(两餐),蛋黄约1个,还有水果,(半个苹果,半条香蕉),但喝水就少些,到现在都不怎么会用奶瓶。
喂母乳的次数很多,大概一天都有6次,当水喝。
医生还要我给BB喂鱼肝油,钙水。。。。。。
都不知道医生怎么会这样?
所以,想问问其他MAMI,BB现在的重量,是不是我个B的发育慢? :-(

洋房

Re: 8M的BB现在有多重了?

你個B發育好快o ,我個B到明天才8個月,現在有7.8kg,身高有74cm,只吃奶粉. :-P
入来参观,CHERRY & NERO'PHOTOS
http://www.flickr.com/photos/24745234@N03/sets/72157604342655444/

別墅

我個B現在8個月有9.1kg,身高有73cm.

民房

my baby is 8.70kg, 5 days to reach 8 months.
My baby's situation is the same as DaBmama's.
Don't worry, mainland doctor always ask you put add things to baby.

大宅

大Bmama

如果是香港lee邊健康院, 一定唔會提議你依家餵魚肝油同鈣水 ...

你個係 b 囡, 如果參考返 growth chart, 8.55kg / 71cm 應該係非常標準以上 ! 不用擔心 !

所以, 我都有d覺得, 內地城市d小朋友身型一般都比香港小朋友健壯, 因為比較多營養保健.

禁止訪問

民房

我的BB不愛吃東西, 之前一直有吃奶問題, 現在吃奶量正常點, 但就不愛吃糊仔或粥仔. 加上睡得不好, 現在已8個月1星期, 還只有16磅多. 真擔心.

禁止訪問

複式洋房

亨亨b今日到8m2days,依家有約18磅.但係佢

別墅

阿囝依家有9.77kg, 約71cm高, 健康院o的姑娘話係大碼BB

大宅

我仔仔依家都有23磅,73cm高,是加大碼BB

禁止訪問

大宅

25磅??? 好犀利呀!!!!

可憐我個晴b上個月尾去磅先得17.x磅, 呢個禮拜仲要病左, 冇咩胃口食野, 而家都唔知得返幾多磅啦.

[quote]
schan 寫道:
我個仔身高就未度過,不過尋日同佢磅重(8m1wk6day), 25lb,唔怪得抱佢一陣我隻手痺哂啦,使唔使同佢減

大宅

我個囡都係人奶b, 8w1d---22lbs

禁止訪問

大宅

請問你用什麼方法令BB吃奶量正常點?我個B都睡得不好,下午有時每次睡1小時多D就醒。

由 Yanni媽媽 於 2007-05-25 17:35:52
我的BB不愛吃東西, 之前一直有吃奶問題, 現在吃奶量正常點, 但就不愛吃糊仔或粥仔. 加上睡得不好, 現在已8個月1星期, 還只有16磅多. 真擔心.

複式洋房

我平时在HK的健康院替BB磅重体检。
这次,因为回广州了,所以在广州做的。
我想内地的医生开处方给BB,自己就有提成,所以去的孩子个个都要吃那些玩意。一瓶钙水,一合鱼肝油,差不多100元了。
钱是小事,不想BB那么小吃加工的DD。(没有病,要吃药?????)
以后还是只有回HK做保健了。
免得被医生吓唬。

大宅

喜喜18.6磅,約72cm[quote]

大宅

請問你地點磅架 ? 我放阿女坐在磅上,得15磅咋WOR. 抱住佢磅,又係差不多. C火,甘咪好輕?
有乜方法磅呢? 無就帶阿女去健康院磅下先.
]My Melody[/url]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至