義工

自由講場 今日: 5755|主題: 988909

bb 口腔生左白色一撻撻~help

伯爵府

國民生產總值:15894

畀面勳章

吾知咩黎,口腔同條利同嘴唇都有白色一撻撻一點點,開頭認為係奶漬,點知吾係仲越黎越多,諗住同佢去睇醫生,有無jm 小朋友試過係咁?有無人知係咩黎,吾知係咪我餵完佢飲奶無同佢清潔口腔同埋無俾水佢飲攪到生左d 菌

給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

男爵府

國民生產總值:5294

回覆:bb 口腔生左白色一撻撻~help

快睇醫生,之後有jm話bb比99湊,唔注重衛生而受細菌感染,就係個口內一撻撻!

水晶宮

國民生產總值:59443

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有冇發燒?

平安夜我細仔發燒、口嗅,帶佢睇醫生,醫生話佢口腔潰爛有白點,懷疑手足口病,食左兩劑特效藥加一劑抗生素搞惦晒!

後尾係呢個見其他jm講開,原來扁桃線發炎都會有類似徵狀。

為求安心,你都係帶小朋友去睇下醫生啦!

大宅

國民生產總值:4439

系菌之类!應該口仔會有味~你聞下有無?我仔試過!

別墅

國民生產總值:873

回覆:rainlamrainlam 的帖子

可能係真菌感染,俗稱鵝口瘡

子爵府

國民生產總值:11491

回覆:rainlamrainlam 的帖子

係比念珠菌感染先會咁,記得醫學名好似叫「鵝口瘡」
有機會係出世時經產道時感染,係好常見的NEW BB病,去睇兒科醫生好的 ,一般都唔需要食藥,醫生會比D藥水搽,好快好
唔好太過擔心,不過都系快D去睇醫生好D ,BB嗰口入面會唔舒服,唔願食奶

子爵府

國民生產總值:13219

應該是鵝口瘡, 通常於初生bb發生, 其實係念珠菌, 一般健康的人會無事, 體弱就會發病。

如果去完廁所洗好雙手, 就無咁易惹到。 但要睇醫生塗藥先好架。

子爵府

國民生產總值:12233

2018勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

仲唔睇医生

侯爵府

國民生產總值:22771

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

Oral thrush(口腔念珠菌病 or 鵝口瘡)

如果你個b係人奶b, 你同bb都要接受2weeks治療. 最近你或bb有無食過抗生素? 你有無整傷/破乳頭或多食糖分高嘅嘢? 如果有或者係原因架.

去睇醫生啦!

More info:

https://www.llli.org/nb/nbmayjun93p83.html
"My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style." -- Maya Angelou (1928-2014)

禁止訪問

國民生產總值:2804

回覆:bb 口腔生左白色一撻撻~help

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.