論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

會唔會俾姐姐用洗衣機
佢儲埋d衫,我番咗工佢就用機洗(我媽咪見到)

珍珠宮

引用:會唔會俾姐姐用洗衣機佢儲埋d衫,我番咗工

原帖由 hohinmama 於 14-01-01 發表
會唔會俾姐姐用洗衣機
佢儲埋d衫,我番咗工佢就用機洗(我媽咪見到)
我有比, 儲埋一機佢洗佢自己

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係話俾唔俾的問題, 係佢應該要問過你先再用, 不過喺俾指示前, 要考慮可行性。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:想問

我day 1 已經講明佢D衫儲夠一機就開機洗,會俾佢用,只要同我地既分開洗。

侯爵府

引用:唔係話俾唔俾的問題,+係佢應該要問過你先

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-01-01 發表
唔係話俾唔俾的問題, 係佢應該要問過你先再用, 不過喺俾指示前, 要考慮可行性。 ...
佢就係無問過我,點解要咁鬼祟

侯爵府

引用:我day+1+已經講明佢D衫儲夠一機就開機洗,

原帖由 5R2H 於 14-01-01 發表
我day 1 已經講明佢D衫儲夠一機就開機洗,會俾佢用,只要同我地既分開洗。

...
我地d衫一早開機洗,我仲未出門口肯定唔會溝埋佢嗰d一齊…但問都唔問就用,覺得佢好放肆同唔尊重我

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hohinmama 發表於 14-1-1 15:25
我地d衫一早開機洗,我仲未出門口肯定唔會溝埋佢嗰d一齊…但問都唔問就用,覺得佢好放肆同唔尊重我:questio …
哩個就係point了。

大宅

回覆:hohinmama 的帖子

最重要說清楚,工人姐姐第一天上班時,我已經對她說她的衣服可以機洗,每星期不超過一次,而內衣褲必須日日手洗。我覺得工人姐姐自把自為或私自偷用都不太好,所以僱主要設立規矩。

珍珠宮

回覆:hohinmama 的帖子

我俾

大宅

回覆:熊寶寶樂園 的帖子

請問, 冬天衫厚啲, 都限一機嗎?
自從入冬我見佢一機唔夠洗, 我話俾我睇過一機係唔夠, 另外aprove之後, 佢就問左第一次, 之後奉旨洗兩機(其實佢問左我都會俾, 費事夾硬洗壞機)
但係近排多假放, 佢開口問我洗3機, 搞到我兩公婆都冇機會洗/晾自己衫…

男爵府

回覆:想問

Day 1比左二個選擇一係拎落街磅洗, 一係手洗,佢揀左手洗

洋房

手洗會用好多水, 小心.........

首頁

尾頁

跳至