跳至

首頁

尾頁

男爵府

遲來的生產分享

於5月13日母親節早上,昨晚整晚心緒不靈睡得不是太好,一早6時多個肚有少少唔舒服去大大,但去完無耐都係不太舒服,於8時多去多一次,之後個肚都係痛痛地,叫醒老公話比佢聽,佢話可能昨晚餐飯啲嘢唔太啱食搞肚痛,於是我等一陣打比我註診醫生話比佢聽情況,佢建議我去醫院再作檢查,等到12時多我同老公決定搭巴士去睇急症,去到仁安醫院登記及候診,護士們叫我量血壓及問診,佢哋問我第幾週,我哋答第37週多啲,跟住佢哋好驚訝問我係唔係作動呀?我同老公被佢嚇得呆一呆,跟住我哋話唔係應該係肚疴,佢叫我哋睇住急症醫生睇下是否要上婦產科作詳細檢查,點知急症醫生照過超聲波話心跳正常,但唔肯定是否作動建議我住院一日check機及見婦產科醫生跟進,我同老公辦完入院手續後,我話依家都唔痛仲咩要入院喎,若果check完機及見醫生後沒有問題就出院啦,並將此建議同助產護士講,點知,護士幫我博機後check到每15分鐘出現多次宮縮陣痛,問我痛唔痛?我話唔痛,而且婦產科醫生嚟到check子宮度數,話你子宮已開到1度,如果你要出院今晚都要返來,我同老公都很驚訝!因為我哋連走佬袋都未攞,只係臨行時心血來潮攞咗個數碼相機走咋,護士們再幫我安排病房,因為四人房已滿要住二人房,價錢只多1仟元,於是決定住二人房啦,佢哋幫我call主診醫生。
入到病房,我同老公都好緊張,因為無諗過真係作動囉,大約5時多我主診醫生到,check子宮話已開到2度同幫我穿埋羊水,我同老公食埋晚飯,7點鐘護士幫我吊葯推生,我老公要返屋企攞嘢,但係期間度數開得快咗,護士幫我打電話推老公快啲返,於9點半到老公到步,護士將調整啲葯等產程加快,又問我痛唔痛駛唔駛打止痛針同聞笑氣,我話暫時ok唔駛住,其實由始至終都唔係太痛所以都可接受,只係護士話打止痛針可令子宮收縮情況好啲,終於到10時到打止痛針同給笑氣我需要時聞,到11點多開始大痛,護士幫我check子宮已開至7-8度要入產房,果陣時先至知咩叫痛,我係咁攞住個笑氣吸吸吸,進入咗忘我境界,迷糊中聽到醫生、護士們同老公係咁為我打氣,終於大痛咗5-6下就生咗出嚟,醫生話其實可以於母親節出世,但我唔夠力所以遲咗少少,不過只要B仔一切平安就無憾啦!

大宅

Re: 遲來的生產分享

恭喜恭喜?

我都驚好似你咁,太神奇!不過最緊要母子平安...
我前晚又睡得不是太好,個肚有少少唔舒服,好以搞肚痛,我都以為自己生得,但又唔sure呀!現在下面成日好痛,可能都差不多生....
我都在仁安生,四人房好似經常滿???是否好多大6人呀?妳找邊個E生呀!

祝BB快高長大,肥肥白白

男爵府

我既預產期同你一 樣架31/5,但都估唔到早咗約兩個多星期,其實我都好驚作動情況唔明顯,情況就好似我這次一樣,不過,BB好鍚我唔比我痛太耐,只係大痛咗1個鐘到就生咗。至於仁安四人房係時常滿,護士幫我搵到1個四人房床位,但隔離三個係大6人問我制唔制,其實二人房同四人房只差$1000,環境當然係好啲啦!我住果幾日啲床位都好緊張架。

仁安服務整體都好好,護士又可以解決你需要,所以你放心在這裡待產。

大宅

嘩!隔離三個係大6人緊係唔制啦,差$1000我都會住二人房.....

大宅

當然二人房同HK人的機會大些, 因為基本上係國內人多過HK 人, 姑娘成日話盡量安排. 總知到時要強硬些

首頁

尾頁

跳至