論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:OT 的帖子

咁你工人真過份!無問過你就偷吃!!

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

回覆:姐姐偷家裏的食物?各位會点呢?

經過第一個工人教訓後我不會再讓工人任食,一來在我屋企工作不是來吃自助餐,唔想自己激氣唯有一早聲明除日常三餐及我買俾佢的食物外其他要吃請先出聲,佢有佢的專用櫃桶放她的零食及食物,吃完再出聲,每日三餐跟我們吃

大宅

姐姐自己食的,就任佢食, 一個人一個胃, 食得幾多丫...

帶出街就一定唔得

男爵府

引用:点會唔包正餐!之前提的食物只是早餐或肚餓

原帖由 OT 於 14-01-03 發表
点會唔包正餐!之前提的食物只是早餐或肚餓食。正餐跟我們食,有菜,有肉,有湯,还有飯後水果。不過唔明佢 ...
係咪見妳地全家食到津津有味,佢冇得食啊!我成個冰箱都係急凍海鮮,刺身蠔,帶子,麵包蟹……,食親乜都叫佢試下,點知佢試一試,就唔會再手大挾,我諗佢好奇啫,至於燒烤食品,我都會叫佢攞啲星期日出去整咗佢食,再唔食會變壞果啲。

男爵府

同佢講清楚,邊d吾食得或者邊d得lor

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁佢偷食咗啲乜嘢?

男爵府

引用:点會唔包正餐!之前提的食物只是早餐或肚餓

点會唔包正餐!之前提的食物只是早餐或肚餓食。正餐跟我們食,有菜,有肉,有湯,还有飯後水果。不過唔明佢 ...
咁佢就唔岩喇
有無warn佢

伯爵府

我地食乜工人食乜, 好多時海鮮, 乾海味都會叫俾一兩件佢試下, 海膽刺身佢夠膽食我都會俾.

不過工人無問你就自己拎來食就唔係好o岩, 呢D係規舉問題, 如果你一早同佢講左呢D食物唔好掂, 佢仲要咁做, 就要炳.

咁貴野好多時都會預到份量剛好, 如果佢問都唔問食左, 我去邊度臨時撲貨呢?

子爵府

樓主講緊帶子花膠喎,
我知 E 道係好多有米人士, 可比工人任食
但更多係自己都緊緊夠,
屋企唔係做CHARITY, 點可任食??

大宅

回覆:joys2334 的帖子

係煮熟了大家食都可以,問題係偷食呀!其實佢都有份食,点解要自己偷食先。咁先嬲呀!基本所有我地食咩,佢都有得食,當然花膠會少的,帶子都一樣份量,我連雪糕都一人一杯,薯片,紫菜,凉茶都唔少得佢個份,咁你話嬲唔嬲,佢表現已经麻麻,成日都躲在廚房玩手机,每次屋企所有用品或食物,差不多用完或食完,都不懂出聲講,到我發現才說忘記或唔知!佢自己的麵未食完已经都我講。我家不能做到任何野都比姐姐食,但基本上九成九都比她食的。

大宅

回覆:joys2334 的帖子

我都認同joys2334 講,唔係慈善,花膠煮幾隻,我只會比一隻,唔通佢得閒煮幾多食幾多咩!真係任食呀?佢來打工,唔係來享受。我自問對她不薄架! 但又唔見佢特别打好作呢份工。

大宅

任佢吃,只要幫得手!

子爵府

引用:我都認同joys2334++講,唔係慈善,花膠煮幾

我都認同joys2334 講,唔係慈善,花膠煮幾隻,我只會比一隻,唔通佢得閒煮幾多食幾多咩!真係任食呀?佢來 ...

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

大宅

引用:樓主講緊帶子花膠喎,+我知+E+道係好多有米

原帖由 joys2334 於 14-01-03 發表
樓主講緊帶子花膠喎,
我知 E 道係好多有米人士, 可比工人任食
但更多係自己都緊緊夠,
我都赞同你说話,即使做得再好都不能任食任用,更何況不是。一開了頭好難收返!唔通煲冬蟲草又预佢地!提供正常三餐,零食及水果已很好,做好本份就可以了。

民房

我個姐姐都偷食,我已經比錢任佢買,但都食哂屋企啲生果,搞到阿女冇生果食(我有5隻蒦,佢可以一次食4隻)。㷛膠湯就攞哂啲花膠,我同先生一舊都冇。我煮三文魚比個女,佢會偷偷放啲自己飯底。

大宅

而家係偷吃,當然有問題, 同工人講清楚, 邊的可以吃, 邊的不可以吃.

大宅

回覆:Gabbi 的帖子

貪得無厭,同佢講以後俾food allowance佢,屋企淨提供水。等佢知道Mum已俾多過法定很多,佢要知足!

子爵府

回覆:姐姐偷家裏的食物?各位會点呢?

要偷?咁又真係太為食喎!我覺d工人大部份都好為食,我自己嗰件有勁多糖用餅,成日聽到佢食住糖同我BB玩,我奶奶嗰件直頭勁為食同大食,每日食我奶奶十隻蛋,叫佢買一磅粟子,佢就買兩磅,話佢鐘意食,又勁打斧頭同偷錢,我奶奶卒之約滿後請佢走,之後佢同個有錢人家打工,唔夠兩個月人哋就話冇能力請工人炒左佢

子爵府

畀面勳章

複式洋房

誠信問題!不問自取就是偷。今日偷得食物,之後會偷用你護膚品,之後偷飾物,繼而偷省銀甚至大紙等等。
偷1蚊同100蚊都係偷。

首頁

尾頁

跳至